reklam

25 Nisan 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Turistler, Eminönü’ndeki tarihî mekanlarda artık kaybolmayacak

Eminönü Belediyesi, yerli ve yabancı turistlerin ilçeyi daha düzenli ve bilinçli geçmelerini sağlamak amacıyla yürüyüş güzergahları haritası hazırladı.

4 ayrı yürüyüş güzergahını gösteren harita, sivil toplum kuruluşlarının yardımıyla ayrıntılı olarak hazırlandı. Belirlenen hatlardaki mavi renkteki sokak tabelalarının yerine ise daha kolay okunan ve dikkat çeken kırmızı renkte tabelalar yerleştirildi.

Divanyolu, Sultanahmet, Milion-Hidayet Camii ve Çemberlitaş-Kapalıçarşı parkuru olarak belirlenen yürüyüş güzergahı toplam 12,5 saat sürüyor. Güzergahın kısa bir süre sonra 8 parkura çıkartılması planlanıyor. Her parkurun 1,5 ila 3 saat arasında olmasına ve ulaşım imkanlarına da dikkat edilmiş. Tercih edilen 4 parkur, Eminönü’nün en önemli anıt yapıları ve en gözde noktaları dikkate alınarak hazırlanmış. Parkurların başlangıç ve bitiş noktalarına haritaların ve güzergahların yer aldığı panolar yerleştirilecek. Gezi sırasında dikkat edilen yönlendirme levhalarına ek olarak tarihi yarımadanın kentsel tasarımına uygun yerleştirilecek çöp kutuları da yönlendirme tabelası işlevi görecek.

Kültür alanında çalışmalar yapan Murat Belge ve oğlu Can Belge tarafından hazırlanan gezi notlarında, tarihi yapılar ve olaylar anlatılıyor. Eminönü’ne nasıl gelinebileceği ve ilçenin ‘olmazsa olmaz tatları’ hakkında bilgiler veriliyor. Ayrıca Çemberlitaş-Kapalıçarşı parkurunun pazar günü gezilemeyeceği gibi uyarılar da bulunuyor. Yürüyüş güzergahının ilk gezisi 23 Nisan günü yapılacak.

İlk kez Eminönü’nde uygulanan ‘yürüyüş güzergahı projesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olacağını kaydeden Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, şimdiye kadar yerli turistlerin ihmal edildiğini söyledi. Çalışmanın sadece turizm projesi olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Er, Roma İmparatorluğu’ndan Bizans’a, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e üç bin yıllık tarihi serüvenin bu geziler sayesinde öğrenileceğini ifade etti. “Ülkemizin en önemli anıt yapılarının bulunduğu Eminönü, İstanbullular tarafından hâlâ keşfedilmeyi bekliyor.” şeklinde konuşan Er, insanları kültürünü ve tarihini tanımaya davet etti.

Yürüyüş güzergahına Süleymaniye’yi de ekleyeceklerini belirten Eminönü Sivil Toplum Girişimi’nden Kazım Zoto, çalışmaların, sivil toplum ve yerel yönetimle işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu ifade etti.
Zaman - Habibe Demircan

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz