reklam

26 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'un sorunları aynı

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Grubu, Kadir Topbaş'ın 1 yıllık çalışmalarını değerlendirdiği raporunda İstanbul için yeni proje başlatılmadığını vurguladı. Raporda, benzin istasyonlarına verilen ruhsatlara dikkat çekilerek ''Kentin her noktasına patlamaya hazır bombalar yerleştirildi'' denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş , görev yaptığı 1 yıl boyunca 1.5 katrilyon liralık yatırıma imza attı. Topbaş'ın bir yılı açılışlar ve temel atma törenleriyle geçti. Büyük Marmara depremini bekleyen İstanbul için yeni bir proje başlatılamadı, devam eden projelerde de bir gelişme olmadı.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Grubu, Kadir Topbaş'ın, 28 Mart 2004 yerel seçimleriyle işbaşına gelmesinden bugüne dek yürüttüğü faaliyetlerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, İstanbul'un en önemli 3 sorunu; ulaşım, deprem ve güvenlik konularının çözülemediğine dikkat çekilerek Büyükşehir Belediyesi'nin zemin sıvılaşmasının tespit edildiği bir yerde tüp geçit yapımı için Japonya'dan 5.5 milyar dolarlık kredi aldığı, ancak depreme karşı önlemler paketini içeren projelerin hayata geçirilmesi için gerekli kredileri bulamadığı belirtildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bir yıllık süreçte hemen hemen her toplantıda benzin istasyonu ruhsat taleplerinin görüşüldüğü kaydedilen raporda, ''Deyim yerindeyse kentin her noktasına patlamaya hazır bombalar yerleştirildi. Bir yıl içinde plan tadilatlarıyla 41 benzin istasyonuna izin verildi. Bu istasyonlar yeşil alan olmaktan çıkarılan parseller üzerine kuruldu'' denildi.

Yasaklı turizm
Raporda Topbaş'ın diğer çalışmaları şöyle eleştirildi:

* Topbaş, İstanbul'u turizm kenti haline getireceğini söyledi. Beltur'a bağlı köşklerde içki yasakken İstanbul turizm merkezi olamaz.

* Topbaş, 365 gün içinde 14 kez yurtdışına çıktı. Gezilerine belediye bürokratlarını değil akrabalarını ve müteahhitleri götürdü.

* Topbaş göreve geldiğinde yatırım bedelleri yüksek tutulduğu gerekçesiyle selefi Ali Müfit Gürtuna 'nın pek çok projesi askıya alınırken bazı projelerde keşif artışları yaşandı. Örneğin, Avrupa Yakası Çöp Tesisi yapımında yüzde 38 oranında keşif artışı oldu.

* İBB, binlerce kişiyi ve belediyeleri ilgilendiren sınır değişikliklerini kendi başına kimseden görüş almadan yaptı. Bu uygulamadan sadece CHP'li belediyeler mağdur oldu.

* Kadrolarla yap-boz gibi oynadı. Göreve geldikten sonra 19 daire başkanından 10'unu, 75 müdürden 25'ini, 21 belediye şirketinin 15'inin genel müdürünü değiştirdi.

* Topbaş, Haliç'ten Unkapanı'na cam köprü, 110 metrelik dev semazen heykeli, Kadıköy'de gökdelenler, Çamlıca'da Radyo Kulesi, Boğaz'a teleferik gibi ütopik projeler gündeme getirdi.

* Cihangir'in tarihi noktaları yapılaşmaya açıldı.

* Kartal-Dragos Tepesi ikinci derece SİT alanı olan bölgedeki yapılaşma arttırıldı.

Açılışlar ve temel atmalar
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir yılın neredeyse tamamını açılışlar ve temel atma törenleriyle geçirdi.

* Lokman Hekim Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nin, İstanbul Kent Ormanı'nın açılışı yapıldı.

**Yenibosna Deresi Atıksu ve Yağmursuyu Ayrımı Kanal İnşaatı'nın tamamlanan bölümleri hizmete alındı.

* Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon Projesi çerçevesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile başlattığı ''Dev Konut Hamlesi''nin protokolü imzalandı.

* Kentsel Dönüşüm Projeleri çerçevesinde araç trafiğine kapatılıp yayalaştırılan Taksim Talimhane Bölgesi hizmete açıldı.

* Pendik-Yalova Hızlı Feribot Hattı iskeleleri ile Fatih Sultan Mehmet ve Recep Tayyip Erdoğan feribotları hizmete alındı.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan Meslek Edindirme Kursları Protokolü imzalandı.

* Silivri'de altyapı çalışmaları başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Turizm Atölyesi, Silivri'de çocuk parkı açıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı ile ''İstanbul Çevre Düzeni Planı'' işbirliği protokolü imzalandı.

* Taksim-Kabataş Finüküler Sistemi tünel birleştirildi.

* Bülent Demir-Dereboyu Caddesi Atıksu ve Yağmursuyu Kanalı'nın açılışı yapıldı.

* Zeyrekhane Projesi kapsamında ilk evin onarımı başlatıldı.

* Silivri'yi doğalgaz ile buluşturan boru hattının temeli atıldı.

* Çatalca Çelik İshale Hattı ve İçmesuyu Şebekesi hizmete açıldı.

* Galata Mevlevihanesi'nin restorasyon çalışmaları başlatıldı.

* Başakşehir 5. Etap Konutları satışa sunuldu.

* Büyükçekmece Kıraç- Çakmaklı İsale Hattı, Su Haznesi ve İçmesuyu Şebekesi hizmete açıldı.

**Tarabya Atıksu Tüneli kazısında son kazma vuruldu.

* Yeşilpınar Bölge Parkı hizmete açıldı.

* Samandıra Bölgesi İçmesuyu İsale Hattı, Su Haznesi, Terfi Merkezi ve Şebekesi hizmete açıldı.

* Beykoz ilçesine doğalgaz verildi. Dudullu-Ferhatpaşa İçmesuyu Ana Besleme Sistemi ve Aydınevler Terfi Merkezi hizmete açıldı.

* Bakırköy Yenimahalle Katlı Otoparkı ve Kültür Merkezi'nin temeli atıldı.

* Ümraniye Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı.

* Kartal ilçesi Atıksu Şebeke İnşaatı'nın ve Tugay Deresi Boru İtme Tekniğiyle Atıksu Toplayıcıları İnşaatı'nın temelleri atıldı.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği, ''200.000 Öğrenciye 200.000 Kitap'' kampanyası başlatıldı. Olimpiyat Stadı çevresinde ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı.

* Ayazağa - Hacıosman - Bahçeköy İsale Hattı, Su Hazneleri, Terfi Merkezleri ve Çevre Düzenleme İnşaatı hizmete açıldı.

* Esenyurt beldesine ve Silivri ilçesine doğalgaz verildi. Kadıköy-Kartal Metrosu'nun temeli atıldı.

* Eminönü-Kabataş Tramvayı hizmete açıldı.

* İETT'ye 500 adet Mercedes otobüs alımı için protokol imzalandı.

* Sultanbeyli İçmesuyu Şebekesi, Gaziosmanpaşa Boğazköy Beldesi'nin İçme Suyu Şebekesi, Gaziosmanpaşa Cebeci Mevkii Validesuyu Deresi TEM Otoyolu Altgeçidi, Abdi İpekçi- Adem Yavuz caddeleri arası TEM Otoyolu Üstgeçidi ve Lütfü Aykaç Katlı Kavşağı hizmete, İSMEK Yakuplu Merkezi hizmete açıldı.

* Çobançeşme Kavşağı İlave Köprü İnşaatı'nın temeli atıldı.

* İBB Bağcılar Kadın Sağlığı Merkezi hizmete açıldı.

* İBB Eminönü Kadın Sağlığı Merkezi hizmete açıldı. 4. Levent-Ayazağa Metro Hattı'nın temeli atıldı.

* İBB Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nün modernize edilen laboratuvarları, Kartal Rahmanlar E-5 Bağlantı Yolu Üstgeçidi hizmete açıldı.

* TOKİ ile Tuzla Gecekondu Dönüşüm Protokolü imzalandı. Baltalimanı-TEM Bağlantı Yolu'nun temeli atıldı.
Cumhuriyet

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının yedincisi
29 Nisan 2005 tarihinde İzmir Sanat Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Tamer Başbuğ, Emel Göksu, Nevzat Sayın, Hasan Topal


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz