reklam

26 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Hem Doğa Hem de Ekonomi Kazanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde 64 bin konutta başarıyla süren “ Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Projesi ” ne bugün yapılan protokol ile Narlıdere ve Balçova Belediyeleri de katıldı.

Protokol; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Heptercan, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar ve İplikçioğlu San. ve Tic Ltd.Şti sahibi Nasır Neyir arasında imzalandı.

Geri kazanım projesinin Türkiye‘de ilk defa İzmir’de başladığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “ Projemiz İzmir halkının projeye sahip çıkmasıyla hem vakfımızın hem firmamızın ve hem de ilçe belediyelerimizin çalışmalarıyla başarıyla sürüyor.

Bornova, Karşıyaka ve Konak ilçeleriyle rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina sağ iken protokol imzalamıştık. Kendisini rahmetle bir kez daha anıyoruz. Bu projeyi İzmir kentinin tamamına yaydığımızda topladığımız çöp miktarının yüzde 30’unu geriye dönüşebilir halde toplamış olacağız. Bu hem ekonomiye bir kazanım hem belediyelerimizin çöp nakliyesindeki tassarrufunu, hem deponi anlamında kapasitenin yüzde 30 oranında daha rantable kullanımını getirecektir.

Konak, Karşıyaka ve Bornova’daki uygulamalarımızın kapsamını genişleterek iki belediyemizi daha bu kapsam içersine aldık. Hazırlıklar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Buca ve Gaziemir belediyesi projeye katılacak.

Projeyi yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Bu proje Çevre Bakanlığı tarafında da önemsenmiş ve sürekli izlenmekte, bir model olarak değerlendirilmektedir.

Ben buradan İzmirli hemşehrilerimize projeye sahip çıkmalarını ve bize verdikleri desteği sürdürmelerini istiyorum. Bu projenin hem doğaya, hem ekonomiye hem de insanlığa faydalı bir proje olduğunu düşünürek, protokolümüzün her iki belediyemiz için hayırlı olmasını diliyorum ” dedi.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise Bu protokolün Narlıdere için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “ Yönetim ve sistem olarak Narlıdere bu konuda hazırdı. Bu projenin tüm Narlıdere’ye yaygınlaştırılması için elimizden gelen katkıyı yapacağız. Vatandaşların bu konuda duyarlı olması ve projeye katılımını sağlayacağız. İlçemizden toplayacağımız çöpün yüzde 30 oranında azaltılması bize önemli katkılar sağlayacaktır “ dedi.

Balçova Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Heptercan ise ilçe belediyerinin bundan sonraki görevlerinin bu projeye halkın katılımının sağlanması ve yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar ise 12 yıldır bugünleri bekleyerek çalışamalarını sürdürdüklerini söyleyerek kuruluş amaçları hakkında bilgi verdi.

Yayalar “ Ambalaj atıklarınnın ayrı toplanması için yeni bir yönetmelik çıktı. Bize güvenilir bir kuruluş olarak unvan verildi. Bu görevle belediyelere yardım etmeye çalışıyoruz.. Biz bu projenin destekçiyiz ve sponsoruyuz “ dedi.

İplikçioğlu San. ve Tic Ltd. Şti sahibi Nasır Neyir ise vatandaşların desteğini sürdürmeleri dileğinde olduklarını belirtti.

Projenin Başlangıcı ve Gelişimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi 09.06.2004 tarihinde Bornova, Karşıyaka ve Konak Belediyeleri ile yaptığı protokol çerçevesinde seçilen pilot bölgelerde toplam 11 bin konutta başlattığı “ Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Projesi ”ni bugün yine aynı ilçelerdeki 64 bin konutta başarıyla sürdürüyor.

Avrupa Birliği uyum sürecinde, 20 Temmuz 2004 tarihinde
“Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ” yayınlandı ve 1 Ocak 2005 tarihinde uygulamaya geçildi.

Sözkonusu yönetmelik henüz yayınlanmadan önce proje hazırlık çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 Kasım 2004 tarihinde pilot bölgelerde uygulamayı başlattı.

* Yaklaşık 5,5 aydır devam eden çalışmalar sonucunda 315 ton ambalaj atığı toplandı. Karışık olarak toplanan ambalaj atıkları Uzundere Kompost Tesisi’nde cinslerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldı.
* Proje kapsamında ilk önce Konak’ta Mimkent ve Oyak Sitesi, Bornova’da Derya Sitesi, Karşıyaka’da Emlak Bankası Konutları, Venedik Evleri ve Mavişehir’de 11 bin konutluk pilot bölgede uygulamaya geçildi.
* Daha sonra Konak Bölgesinde Mithatpaşa Caddesi, Mehmet Ali Akman, Muammer Akar, Esentepe, Üçkuyular Mahallelerinde 23 bin konutta; Karşıyaka Bölgesinde Bostanlı Mahallesi’nin bir bölümünde 5 bin konutta; Bornova Bölgesinde Manavkuyu, Çamkıran Sitesi, Mansuroğlu ve Kazım Dirik Mahalalleri’nde 25 bin konutluk bölgelerde uygulamaya geçildi.
Böylece İzmir’de 64 bin konutta ambalaj atıklarının ayrı toplanması sağlanıyor.

Bugün yapılan protokol ile Narlıdere’de Arıkent Sitesi’nde 520 konut, Çağdaş Orko Sitesi’nde bin konut, Balçova’daki Korutürk Mahallesi’ndeki 6 bin 500 konutta geri dönüşebilir atıkların kaynağında ayrı toplama projesi başlayacak.

Daha sonra yeni ilçelerin proje kapsamına alınmasıyla İzmir, hem çevresel hem de ekonomik anlamda önemli kazanımlar sağlamaya devam edecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz