reklam

27 Nisan 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Hızlı tren yolu inşaatını bataklık yavaşlattı

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’nin 1. etabını oluşturan Ankara-Eskişehir güzergahındaki çalışmalar, bazı noktalarda yeraltı su seviyesinin yüksek olmasından dolayı aksıyor.

‘Bataklık’ olarak tabir edilen Eskişehir ovasının Ağapınarı-Hasanbeyli arasında, su seviyesinin beklenenin üzerinde çıkması sebebiyle inşaata 6 aydır ara verildi. Durumun projenin geleceğini etkileyebileceğine dikkat çekilirken, müteahhit firma, hattın geçtiği koridorda zemine yerleştirdiği borularla sürekli su seviyesini ölçüyor. Hızlı tren hattının riskli bölgeden geçirilmesinin kazalara yol açabileceğini belirten uzmanlar projenin başından bu yana yaptıkları uyarıların dikkate alınmamasından şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde trenin süratinin 200’den 250 kilometreye yükseltilmesiyle seyahat süresinin daha da düşeceğinin açıklanması kamuoyunda memnuniyetle karşılanmıştı.

Zaman, temelini 8 Haziran 2003’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı ve geçen yıl mayıs ayında çalışmalarına başlanan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’nin birinci etabını oluşturan Ankara-Eskişehir arasındaki riskli bölgeyi mercek altına aldı. Eskişehir ve Alpu ilçesi arasında bulunan Hasanbeyli-Ağapınarı mevkiindeki 15 kilometrelik koridorda, su seviyesinin zeminin yüzeyine yakın olması sebebiyle çalışma yapılamıyor. İddialara göre, geçen yıl yaklaşık olarak 4 metre derinliğinde kazılan ve yine yaklaşık 2 metre yüksekliğinde yapılan dolgu malzemesi, suyun etkisiyle bataklık haline gelen toprak tarafından yutuldu. Bunun üzerine projeyi yürüten Alsim-Alarko ve İspanyol OHL konsorsiyumu mühendisleri, koridora yerleştirdiği borular vasıtasıyla yeraltı suyunun seviyesini ölçmek için harekete geçti.

Projeyi yürüten konsorsiyum yetkilileri inşaatın devam ettiği koridorda risk bulunduğunu kabul ediyor; ancak endişe edilecek boyutta olmadığını savunuyor. Hızlı tren projesi koridorunun geçtiği hatta zayıf noktaların bulunduğunu kabul eden proje sorumlusu mühendis Falih Rıfkı Atay, “Burada bir yıla yakın zemin etüt kontrolü yaptık. Elde ettiğimiz toprak numuneleri Hacettepe, ODTÜ gibi üniversitelerle TCDD laboratuvarında analiz edildi. Olumsuz bir şey çıkmadı. ” diyor. Atay, söz konusu bölgeden geçen hattın riskli olduğu yönündeki eleştirilere ise “ Olumsuz bir durum yok. İleride de olacağını tahmin etmiyorum.” cevabını veriyor.
Zaman - Hamza Erdoğan

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının yedincisi
29 Nisan 2005 tarihinde İzmir Sanat Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Tamer Başbuğ, Emel Göksu, Nevzat Sayın, Hasan Topal


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz