reklam

27 Nisan 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

'İnsanlar, İstanbul'un görkemini görmüyorlar'

"Bu çalışmaları, görünmeyen mirasımızı insanlara göstermek için yapıyorum" diyen Ahmet Ertuğ'un, Bizans ve Osmanlı eserlerinin fotoğraflarından oluşan sergisi Paris'te açıldı.

Paris'in en önemli ve tarihi mekânlarından Conciergerie, yüksek mimar ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ'un eserlerinden oluşan fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Fransa Milli Anıtlar Merkezi MONUM ve Borusan Holding'in katkılarıyla düzenlenen sergide, Bizans ve Osmanlı döneminin tarihi yapılarının 130 fotoğrafı yer alıyor.

11 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan sergide, Ayasofya mozaikleri, Kariye Müzesi, Bursa'dan çiniler, Topkapı Sarayı'ndan harem dairesi, padişah kaftanları, Mimar Sinan'ın İstanbul ve Edirne'deki eserlerinin muhteşem fotoğrafları görülebilir. Sergi, Fransız basınından büyük ilgi gördü ve şimdiye kadar 20 ayrı makaleye, yazı ve habere konu oldu.

Eserlerin uyumu
İlk kez bir Türk sanatçının sergisinin açıldığı Conciergerie, Louvre Sarayı inşa edilmeden önce kralların yaşadığı sarayın bir parçasıyken, Fransız İhtilali sırasında Kraliçe Marie Antoinette'in idam edilmeden önce hapsedildiği yermiş! Ertuğ, sergiye dair sorularımızı yanıtladı.

"Bizans'ın Gizemi ve Osmanlı'nın Düşleri" başlıklı serginizde Bizans ve Osmanlı yan yana. Nasıl bir sergileme sistemi oluşturdunuz?
Fotoğraflar, şeffaf direktler üzerine kurulu. Sergi mekânında sadece mimarinin görkemi ve 130 civarındaki büyük boyutlu fotoğraflar boşluktaymış gibi duruyorlar. Öyle bir yerleştirme düzeni yaptık ki, Bizans dönemi eserlerine ait fotoğrafları izlerken aralardan Osmanlı yapıtlarını da görüyorsunuz. Ve onların birbirleriyle olan uyumunu fark ediyorsunuz.

Sergi, Fransızlardan büyük ilgi gördü. Bunu neye bağlıyorsunuz?
İki kültür mirası arasındaki çağrışımları, birbiri üzerine gelen birikimleri ve ikisinin bir arada ne kadar mutlu olduğunu gördüler. Ve böyle bir serginin de özellikle bugünlerde bir Türk tarafından yapılmış olması onları çok heyecanlandırdı. Sadece Türk kültür mirasını sahipleniyoruz, bizden önceki dönemlere sahip çıkmıyoruz gibi birtakım yanlış izlenimler var. Bu izlemi de kırmaya yönelik bu sergi.

Tarihi eserleri özel tekniklerle fotoğraflıyorsunuz. Neden bu tarz bir çalışmaya yöneldiniz?
İnsanlar kültür miraslarımıza üvey evlat gibi davranıyorlar. İstanbul dünyanın en görkemli kentiyse de, insanlar bunu görmüyor. Bu çalışmaları, görünmeyen mirasımızı insanlara göstermek için yapıyorum. Ama daha gideceğimiz çok yol var. İstanbullu olmak, Boğaz'da balık yemekle olmuyor. Bu yapıları sahiplenmekle, sevmekle oluyor.
Milliyet - Yasemin Bay

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kadir Topbaş  5 Mayıs 2005 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mimar Kadir Topbaş'a soru sormak için buraya tıklayın...

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz