reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Büyükşehir, İstanbul'un dikilitaşlarını restore ediyor

İstanbul'un tarihi eserlerini ihya eden Büyükşehir Belediyesi; Dikilitaş, Kıztaşı ve Burmalı Sütun'u da restore ediyor. İstanbul'un üç bin yıllık tarihinin bin 500 yıllık bölümüne şahitlik eden bu üç eserin restorasyon ihalesi yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un tarihine ve kültürüne sahip çıkıyor. Çemberlitaş'ın restorasyon çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sultanahmet'deki Burmalı Sütun ve Dikilitaş ile Fatih'deki Kıztaşı'nı restore etmek için çalışma başlattı.

Bu eserlerin restorasyonu ile ilgili ihale, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirdi. Teklifler değerlendirildikten sonra belirlenecek olan firma önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmalarına başlayacak.

İhale çerçevesinde, Fatih'deki Kıztaşı'nın restorasyonu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'unca onaylanan projeye göre yapılacak. İstanbul'un tarih boyunca yaşadığı depremlerden zarar gören ve yıkılma tehlikesi bulunan 17 metre yüksekliğindeki Kıztaşı için statik önlemler alınacak ve çürüyen çemberi değiştirilecek. Ayrıca taşdaki zedelenmeler giderilecek, çatlaklar doldurulacak ve genel bir temizlik yapılacak.

Sultanahmet Meydanı'ndaki Burmalı Sütun bronz olduğu için sadece mekanik temizliği yapılacak ve demir korkulukları tamir edilecek. Yine Sultanahmet'deki Dikilitaş'ın da temizliği gerçekleştirilecek ve etrafındaki korkuluklar ile taşların onarımı yapılacak.

Eserlerin tarihi...
Her üç eserde İstanbul'un üç bin yıllık tarihinin 1 500 yıllık bölümüne şahitlik etmiş durumda. Kıztaşı, 452 yılında Bizans döneminde dikildi ve ismini de kaidesinde çelenk taşıyan zafer tanrıçası figürlerinden aldı.

Yılanlı Sütun olarak da bilinen Burmalı Sütun, 4. yüzyılda İstanbul'a getirildi. Dikilitaş ise, 390 yılında dönemin Bizans İmparatoru tarafından Mısır'dan getirilerek İstanbul'a dikildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz