reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

IRCICA, işgalde yağmalanan Irak kütüphanelerini yeniden kuracak

Bu yıl 25. yaşını kutlayan İslam Tarih, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi (IRCICA), Kurucu Genel Direktörü Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) genel sekreterliğine seçilmesinin ardından yoluna yine tanıdık bir isimle, Dr. Halit Eren’le devam ediyor.

Uzun yıllar Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yardımcılığını üstlendikten sonra ocak ayında IRCICA Genel Direktörlüğü’ne getirilen Halit Eren, yeni projelerini Zaman’a anlattı.

25 yıldır dünyanın farklı coğrafyalarında İslam kültürü ile ilgili çalışmaları yürüten IRCICA, son olarak Amerikan işgali esnasında kütüphaneleri yağmalanan Irak için bir kitap kampanyası başlattı. Halit Eren, İKÖ ve IRCICA üyesi Irak’ın vakıf kütüphanelerindeki kitapların kaybolması üzerine, IRCICA kütüphanesindeki mükerrer kitapları topladıklarını ve kardeş kuruluşları bu kampanyaya davet ettiklerini söylüyor. Eren, Irak’a kitap kampanyasının, tıpkı ‘Mostar 2004’ gibi kapsamlı bir proje olmasını istiyor: “Bosna’ya savaşın son yılında, 1994’te girdik ve on yıllık bir hedef belirledik. Buna göre 2004’te Mostar Köprüsü’nü açmak başta olmak üzere, yıkılmış eserleri restore edecek, orada belli bir kültürel çalışma programını yerleştirecektik. Nitekim bunlar oldu; 2004’te köprü büyük bir coşkuyla açıldı.”

IRCICA’nın Bosna’daki çalışmaları sadece restorasyonlarla sınırlı değildi. “Mostar 2004” projesi çerçevesinde her yaz düzenlenen atölye çalışmalarına katılan üniversitelilerin gayretleriyle, diğer restorasyon çalışmalarının altyapıları hazırlandı, buradaki çalışmalardan bazıları da kitaplaştırıldı. Irak’ta da buna benzer bir projeyi hayata geçirmek istediklerini dile getiren Eren, “Ülkenin mevcut durumundan dolayı şu an ilgilenemiyoruz. Ama ilk fırsatta Irak’taki İslam eserleriyle ilgileneceğiz.” diyor.

En iyi restore edilmiş esere ödül
“25 yıl önce sadece Ekmeleddin Bey’in elindeki bir kuruluş yazısı ve Yıldız Sarayı’ndaki Seyir Köşkü’yle yola çıkmıştık.” diyen Eren, bugün IRCICA’nın, 65 bin ciltlik kütüphanesi, 70’ten fazla yayını, düzenlediği 50’nin üzerindeki uluslararası sempozyum ve kongre ile büyük bir kuruluş haline geldiğini söylüyor. Yine de onun için en önemlisi, 1981’den beri birlikte çalıştığı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun şu an İKÖ Genel Sekreterliği görevini yürütmesi. Bunu, “İslam dünyasının, IRCICA’ya, Türkiye’ye ve İhsanoğlu’na umut bağladığı” şeklinde değerlendiren Eren, “Şimdi hem elimiz güçlendi, hem de sorumluluklarımız arttı. Artık daha da çok çalışmamız gerek.” diyor.

IRCICA, önümüzdeki dönemden itibaren ilk kez “En İyi Restore Edilmiş İslamî Eser” ödülünü vermeye başlayacak. Kurumun bir diğer yeniliği, geçen ay ilki düzenlenen “Milletlerarası İslam Arkeolojisi Kongresi”. İslamî döneme ait toprak altında kalan eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını amaçlayan kongre, birçok ülkeden akademisyenlerin buluşmasına sahne olmuştu. Eren, bundan böyle kongrenin üç yılda bir düzenli olarak toplanacağı müjdesini veriyor. Bir müjde de Orta Asya’dan; şimdiye dek Güney Asya, Kafkaslar, Balkanlar, Doğu Afrika ve Batı Afrika gibi bölgelerde düzenlenmiş olan “İslam Medeniyeti” sempozyumlarının bir ayağı, 24-26 Haziran tarihleri arasında Tataristan’da gerçekleştirilecek. “Volga-Ural Bölgesinde İslam Medeniyeti” başlıklı sempozyum, bu yıl bininci yaşını kutlayan Kazan’da yapılacak. İslam karşıtı dalgaların yükseldiği günümüzde İslam adına faaliyetlerinin nasıl karşılandığını sorduğumuzda ise Eren, akademik çalışmalar düzenlediklerini ve gittikleri ülkelerin akademik kurumlarıyla ortak çalıştıklarını, dolayısıyla bir sıkıntı yaşanmadığını söylüyor.

Dr.Halit Eren
Dr. Halit Eren, 1953 Gümülcine doğumlu. Türkiye’ye lise tahsili için gelmiş, 1982’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmiş. Marmara Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, Türk Tarihi Anabilim Dalı’nda da doktora yapan Eren, IRCICA’dan önce Batı Trakya Türkleri Derneği ve Rumeli Türkleri Vakfı’nda faaliyetlerde bulunmuş, “Batı Trakya’nın Sesi” dergisini çıkarmış. IRCICA’da araştırmacı, kütüphane ve dokümantasyon sorumlusu olarak çalışmaya başladığı tarih ise 1981. Bir süre sonra Genel Direktör Yardımcısı olan Eren, 2005 Ocak’ından beri IRCICA Genel Direktörlüğü görevinde. Halen pek çok derneğin yönetim kurulunda bulunan ve Batı Trakya meseleleri ağırlıklı olmak üzere çok sayıda yayını olan Eren, İngilizce, Arapça ve Yunanca’nın yanı sıra Slav ve Fars dilleriyle de iletişim kurabiliyor.
Zaman - Elif Tunca

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz