reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Üniversiteye Has müze

Cibali'deki Kadir Has Üniversitesi merkez kampüsünün yanındaki harabe bina yenilendi. Şimdi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veriyor. Binanın bodrum katındaki 16. yüzyıldan kalma hamam ve 7. yüzyıla ait Bizans sarnıcı kalıntıları ise Rezan Has Müzesi adıyla ziyarete açıldı.

Harabeden fakülte ve müze çıktı
Cibali Sigara Fabrikası'nı eğitim yuvasına çeviren Kadir Has Üniversitesi, ek binanın bodrumundaki kazıda bulunan tarihi hamamı da müzeye dönüştürdü.

Osmanlı döneminde kurulan Cibali Sigara Fabrikası'nı restore edip merkez kampüsü yapan Kadir Has Üniversitesi, fabrikanın ek binasını da 4 milyon dolar harcayarak Güzel Sanatlar Fakültesi ve Rezan Has Haliç Kültürleri Müzesi olarak hizmete soktu. Yıkılmak üzere olan ek binanın altında bulunan 16. yüzyıl hamam kalıntıları da restore edildi ve 26 Mart'ta resmi açılışı yapıldı. Fakülte ve müze; sanatsal kongre, sempozyum ve toplantılara ev sahipliği yapmanın yanı sıra İstanbul'un en önemli müzelerinden biri olarak da sanatseverleri ağırlayacak. Rezan Has Müzesi ve Has Üniversitesi Sanat Galerileri'nin yöneticisi Ahu Has, kış sezonundan itibaren üniversite bünyesindeki müze ve sanat galerilerinin uluslararası boyutta pek çok sergi ve sanat aktivitesine ev sahipliği yapacağını söylüyor. Rezan Has Haliç Kültürleri Müzesi'nde daha çok Osmanlı dönemi eserlerinin sergileneceğini belirten Ahu Has, "Müzenin atmosferiyle örtüşecek Osmanlı dönemi tombak, hat, ferman, tuğralı gümüş tarzı eserler sergileyeceğiz. Merkez binanın orta avlusu ve müze binasının önünde oluşturulan kış bahçesini de sanat galerisi olarak kullanacağız. Buralarda da önemli sergiler olacak. Kış bahçesinde üç boyutlu büyük eserler sergileyeceğiz. Bu tarz sergiler için yurtdışındaki sanatçılarla görüşmelerimiz sürüyor. Müzede uluslararası sanat kongreleri, sempozyumlar ve toplantılar düzenleyeceğiz. Yaz boyunca sergi ve etkinliklerin hazırlıklarıyla uğraşıp yeni sezona çok iddialı ve aktif bir müze olarak başlayacağız" diyor.

Sarnıç Restore Edilecek
Ahu Has, müze içinde yer alan ve önümüzdeki yıl müzeye dahil edilecek olan Bizans dönemi su sarnıcı kalıntılarıyla ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu: "7. yüzyıla ait olduğunu sandığımız Bizans dönemi su sarnıcının dört sütunu görülüyor. Onun da 50 santimi ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla burada restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Sanırım bu çalışmalar bir yıl sürecek. Sonra burayı da müze olarak ziyarete açacağız. Gerçi şu anda zaten kısa bir tünelle müzeye bağlanmış ve ziyarete açılmış durumda ama restorasyona başladığımızda kapatacağız. Sarnıcın restorasyonunda yurtiçi ve yurtdışından Bizans uzmanı araştırmacılardan danışmanlık hizmeti alıp sarnıçla ilgili doğru ve detaylı bilgileri toplayacağız. Açılışını da, dünyanın önde gelen Bizans araştırmacılarının katılımıyla gerçekleştireceğimiz sempozyumla yapacağız."
Sabah - Şerif Ercan

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz