reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

30 il daha kent ormanına kavuşuyor

Çevre ve Orman Bakanlığı, vatandaşı doğayla buluşturmak için ülkedeki bütün ormanları halka açıyor.

‘Her İlde Bir Kent Ormanı Projesi’ni hazırlayan bakanlık, ormanların tel örgülerini indirerek şehrin stresini hapsedecek. Orman bulunmayan illere ağaç dikilmesini öngören proje için yaklaşık 5 trilyon lira harcanacak. Orman bulunmayan illere ağaç dikilerek, 81 ilde de kent ormanlarının oluşmasını hedefleyen bakanlık, aralarında Ankara, Amasya, Adıyaman, Afyon, Balıkesir, Çanakkale, Erzincan, Kahramanmaraş, Konya, Mersin, Sivas ve Zonguldak illerinin de yer aldığı 30 ilde mayıs ayı içerisinde ormanları halk ile buluşturacak.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye’yi kent ormanlarıyla kuşatacaklarını anlattı. Kahveci, geçen yıl başlattıkları Kent Ormanları Projesi’ni, ülke geneline yayacaklarının müjdesini vererek, 2005 yılı sonuna kadar 81 ilin tamamında kent ormanı bulunacağına dikkat çekti. Ormansız illere ağaç dikerek kent ormanı açacaklarını söyleyen Kahveci, böylece vatandaşların doğal ortamlarda nefes alarak, şehrin stresinden kurtulacağını vurguladı. Yıl sonuna kadar hizmete girecek ormanlardan bazıları şöyle sıralanıyor: Ankara, Adıyaman, Afyon, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Düzce, Erzincan, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Konya, Mersin, Muğla, Osmaniye, Samsun, Sinop, Uşak ve Zonguldak. Geçen sene açılanlar ise şunlar: Adana Sakıp Sabancı, Antalya, Burdur, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kütahya ve Manisa.

Orman Genel Müdürü, 2005 yangın sezonu dolayısıyla aldıkları önlemlere de değinerek, bu sene havanın çok sıcak olacağını dile getirdi ve özellikle Akdeniz ve Ege’de ekiplerin teyakkuza geçirildiğini aktardı. Kendilerine ait 6 helikoptere ilaveten 12 tane daha kiralayacaklarını duyurarak, bu sayede yangınların büyük çoğunluğunun havadan söndürüleceğini vurgulayan Kahveci, 2003 yılında 6 bin 500, 2004’te ise 4 bin 800 hektarın yandığı bilgisini verdi ve “Yanan alanlarda yerleşmeye asla izin vermiyoruz. Yıl içinde ağaçlandırıyoruz. 2004’te yanan alanların tamamını ormanlaştırdık.” dedi.

Bu arada, Osman Kahveci, geçen yıl kurulan Orman Kurtarma Timi’nin (ORKUT) bu yıl göreve başlayacağını bildirdi. ORKUT’un dünyadaki orman teşkilatları içinde tek kurtarma ekibi olduğuna dikkat çeken Kahveci, bu sayede yangında mahsur kalan vatandaşlar ve hayvanların kurtarılacağını anlattı. Timin ileride yurtiçi ve dışındaki çeşitli doğal afetlerde de görev alacağını belirten Kahveci şunları söyledi: “Dünyada ilk kez Türkiye’de kurulan Orman Kurtarma Timi, orman teşkilatının çevik kuvveti olacak. Vatandaşlarımız yangınlarda ya da ulaşımı zor alanlarda mahsur kalırlarsa, 177 hattımıza ihbarda bulunsunlar. Timimiz, 6 helikopteriyle ve 100 kişilik ekibiyle 24 saat görev yapacak.”

ORKUT, Antalya, Ankara, Çanakkale, İzmir ve Muğla illerinde görevli toplam 100 kişilik orman çalışanından oluşuyor. Orman timinin, askerlik görevini komando olarak yapmış, bedensel ve zihinsel yönden tamamen sağlıklı kişilerden oluşmasına özen gösteriliyor. Jandarma Arama Kurtarma Taburu ve Ankara Sivil Savunma Müdürlüğü ekiplerince eğitilen tim; binalara tırmanma, helikopterden atlama, orman yangınlarında boğulma ve mahsur kalma tehlikesi geçiren orman çalışanları, vatandaşlar ya da hayvanları kurtarma gibi eğitimler alıyor. 6 Nisan 2005 tarihinde Antalya’da başlattıkları tatbikatlarla bilgilerini pekiştiren ORKUT’un eğitim çalışmaları, 16 Nisan tarihinde sona erdi.
Zaman - Göksel Geçin - Serap Oğuz

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz