reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Köprüçay'ı kurutmak

Doğa harikası Köprülü Kanyon'a can veren Köprüçay'a boru döşenerek Serik ve Belek'teki otellere su götürme projesi, çevrecileri isyan ettiriyor.
Benzer yaklaşımla Pamukkale'yi karartmıştık! Antalya Manavgat'ta dünyanın önde gelen rafting alanı Köprüçay'ı kurutacak projeyle ilgili tartışmaları Radikal önceki gün manşet yapmış. İbrahim Günel'in haberi, Köprülü Kanyon'u bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyordu: Serik ilçesi ve çevre belediyelerine içme suyu sağlamak gibi 'masum' niyetle geliştirilen projeyle Köprülü Kanyon'a boru hatları döşenecek. Zamanla çay kuruyacak, çevre olumsuz etkilenecek, yılda 25-30 milyon dolarlık rafting gelirinden vazgeçilecek.

Köprülü kanyon ve üzerindeki tarihi köprü birkaç yıl önce de bir baraj projesi nedeniyle yok edilmek üzereydi.

Manavgat köylülerinin ve çevrecilerin duyarlılığı sayesinde Köprüçay kurtarıldı. Ancak bu defa tehdit büyük. Belek'teki otellerin de devrede olduğu öne sürülüyor.
İçme suyu isale hatlarının geçeceği alan ise Milli Park. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye), Köprüçay'ın kollarından su alınmasının 2873 sayılı Milli Parklar Yasası'na aykırı olduğunu öne sürüyor. WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak'ın Radikal'deki uyarısı yerindedir. Köprüçay'dan su alınması ekolojik dengeyi bozmanın ötesinde bölgeyi ekonomik ve sosyal yönden de olumsuz etkileyecek:
"Uzman raporları, projenin gerçekleşmesi halinde Köprüçay'ın doğal yapısının bozulacağını ortaya koyuyor. Alınacak suyla Köprüçay'ı besleyecek su miktarı azalacak."

Köylüler, Köprüçay'ı korumak için 300 imzalı dilekçeyi Çevre ve Orman Bakanlığı'na göndermişler. Altınkaya Köyü Muhtarı Yaşar Bahar, 'Bu yer bize babalarımızdan kalma. Bize gelip hiçbir şey sormadılar. Su alınırsa rafting ve çocuklarımızın geleceği biter. Suyumuzu vermeyiz' diyor. Otellerin su ihtiyacının Serik Barajı'ndan niye karşılanmadığı da soru işareti? Belediye bu seçeneği 'pahalı' buluyormuş.

'Çevreyi katletmek sudan ucuz!'
Bu kafayla Antalya betonlaşmadı mı?
Sıra, Köprülü Kanyon'u yok etmeye geldi. Neyse ki bu vahşete dur diyecek yurttaşlar ve çevreci örgütler var.
Baraj sularının yutamadığı Köprüçay'ın kurumasına da izin verilmeyecektir.

Gökova uyarısı
Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Çevre ve Turizm Başdanışmanlığı yapan gazeteci-yazar Can Pulak'tan bir mektup aldık: "Gökova balık üretimine açılıyor. Bodrum-Milas çevresi golf turizmine kapanıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yetkileri belediyelere devrediliyor. Lütfen bu cinayetlere seyirci kalmayın" diye uyarıyor.
Akdeniz SOS veriyor.
Milliyet - Derya Sazak

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kadir Topbaş  5 Mayıs 2005 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mimar Kadir Topbaş'a soru sormak için buraya tıklayın...

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz