reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş Ro-Ro limanı açtı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş, Kumcular Ro Ro İşletmeleri tarafından yapılan Pendik RO-RO Limanı'nın açılışını yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın deniz yolu ile geldiği açılışa; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Ro-Ro İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, İşadamları Yılmaz ve Sefer Ulusoy ile sektörün diğe temsilcileri katıldı.

Erdoğan; 'Ticaretle uğraşan değil denetleyen bir devlet olacağız...'
Açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldikleri günden itibaren ülkenin atıl kalan kaynaklarını özel sektörün desteğiyle kullanıma açtıklarını belirterek, "Çağımızın iki temel unsuru iletişim ve ulaşımdır. Deniz ulaşımı da bunun önemli unsurlarından biridir. Dünya ticaretinin yüzde 80'i ülke ticaretinin ise yüzde 90'ı deniz yolu ile yapılmakta. Ancak biz denizi ihmal ettik. Otomotivde ileri giden Türkiye'nin denizcilikte neden geri kaldığını kendimize sormamız lazım" dedi.

Türkiye'nin bölgesinde istikrar abidesi haline geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu liman Türkiye'de özel sektörün ne kadar önemli bir rol üstlendiğinin kanıtıdır. Kullanılmamış kaynaklarımızı özel sektörün desteğiyle kullanarak büyümeyi gerçekleştirdik. Özel sektör hep hükümetlerden yollarının açılmasını istiyordu. Biz de hükümet olarak bunu yaptık. Türkiye kendisi ile ticaret yapmak isteyen herkese emin bir liman olduğunu ispatlamıştır. Ulaşım ve iletişim medeniyetin gelişmesinde çok önemli olan iki faktör. Özellikle de medeniyetlerin gelişmesi deniz yolu ile deniz taşımacılığı ile oldu. Her tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz taşımacılığında gereken potansiyeli hala kullanamıyoruz. Hükümetimiz deniz yolunun daha yaygın kullanılması için devrim niteliğinde adımlar attı. Ticari gemilerde ÖTV sıfırlanarak sektöre 195 trilyon liralık katkı sağlandı. İthal gemilerde tonaj sınırı kaldırılarak filomuzun gençleştirilmesi amaçlandı. Kara listeye alınan gemilerimizin ak listeye geçmeleri sağlandı" dedi.

Bürokratik engellerin yatırımcının önünde hala engel teşkil ettiğine dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Biz artık ticaretle uğraşan bir devlet değiliz. Tüccarlığı vatandaşımız yapacak. Bizim görevimiz ülkemizin imkanlarını rantabl hale getirmek, yapılan hizmetleri denetlemektir. Bu limanın yapılma sürecinde ben belediye başkanıydım. Benim başkanlığım döneminde burasının yapılması için bürokratik engeller vardı. Şimdi başbakan oldunuz da çözdünüz mü diye sorabilirsiniz. Maalesef tamamen çözemedik. Ancak kolaylaştırdık. Bugün sadece Türkiye'ye değil ABD ve Avrupa'da da oligarşik bürokrasiden dert yanıyor. Ama bunda sadece hükümetlerin değil, işini gayrı meşru yollardan görmeyi alışkanlık haline getiren iş adamlarımızın da suçu var. Çünkü onların bu yaklaşımı bürokrasiyi ayakta tutmaktadır. Biz ülkenin gelişmesi için el ele verelim diye çırpınırken, ülkede hiç olmayan meselelerle suni gündemler oluşturmaya çalışanlar var. Biz bunlara aldırış etmeden 2010 yılı sonunda Türkiye'de kişi başına milli geliri 10 bin dolara çıkaracağız. Bu çok önemli bir kırılma noktasıdır. Bu noktadan sonra Türkiye'yi tutabilene aşk olsun. Yolumuz uzun yapacağımız daha çok iş var."

Yıldırım; 'Dış limanlarda alıkonulan gemilerimiz yüzde 6'ya indi...'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Türkiye'deki tersanelerin 2010 yılına kadar dolu olduğunu belirterek, yeni tersaneler açılması için araştırma yaptıklarını kaydetti.

Binali Yıldırım, "Hükümetimizden önce Avrupa ülkelerinin limanlarında alıkonulan Türk bayraklı gemilerin oranı yüzde 31'di. Şimdi bu rakam yüzde 6'ya indi" şeklinde konuştu.

Limanın özellikleri
RO-RO İşletmeler Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, limanın özellikleri hakkında şu bilgileri verdi. "240 treyler kapasiteli Ro-Ro gemilerinin barındığı limanımızda aynı anda birbirini engellemeden 550 TIR aynı anda park edebiliyor. 'Hızlı Ro-Ro Projesi' çerçevesinde 112 dönümlük arazi üzerine kurulan liman sayesinde taşımacılar Haydarpaşa'ya göre seferde 3 saat zaman kazanacak. Ro-Ro limanının hizmete girmesiyle İçerenköy-Harem arasındaki TIR trafiği de ortadan kalkacak. Yine bu liman sayesinde karayolu taşımacılığında da büyük bir rahatlama yaşanacak."

İnsan kaçakçılığına önlem...
60 milyon dolara mal olan Pendik Ro-Ro Limanı'nda ülkemizin önemli sorunlarından biri olan insan kaçakçılığını çözmek için de yatırımlar yapıldı. 1 milyon 250 bin dolara kurulan Gamma-Ray Sistemi sayesinde insan kaçakçılığına karşı etkili önlem alındı. Sistem bir bisiklet lastiğinin içine gizlenen bir nesneyi bile rahatlıkla gösterebiliyor.

Erdoğan ve Topbaş Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'ni de açtı
Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ve Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya liman açılışının ardından Pendik Belediyesi tarafından yaptırılan Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'ni de hizmete açtılar.

Başbakan Erdoğan burada halka hitaben yaptığı konuşmada toplu konut alanında yapılanları anlatarak, "Toplu konut bizim işimiz. Pendik Konutları burada şahidimiz. Belediye Başkanı iken 48 ay vadeyle Pendik Konutları'nı teslim ettik" dedi.

Hükümetin 94 bin konutun temelini attğını ve şu ana kadar bunlardan 12 binini teslim ettiğini belirten Erdoğan diğerlerinin de peyder pey tesliminin süratle devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "İstiyoruz ki artık bizim vatandaşımız açıkta kalmasın, başını sokacak bir yer bulsun" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz