reklam

02 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Stat hazır, yolları 'yolda'

Yaklaşık 3 milyar futbol severin İstanbul Olimpiyat Stadı'ndan canlı yayında izleyeceği Şampiyonlar Ligi finaline bir aydan az bir zaman kala, eksikliklerin tamamlanması için şehrin tüm olanakları seferber edildi. Stada rahat ulaşım için yol ve kavşaklar yapılıyor, rüzgâr paneli görevini üstlenecek ağaçlar dikiliyor, çevredeki gecekondular yıkılıyor. Büyükşehir belediyesi, çalışmaların 10 gün içinde biteceğini söylüyor.

Üç yıl önce trafik kilitlenmişti
120 milyon dolara (167 milyar YTL) mal olan 80 bin kişilik Olimpiyat Stadı üç yıl önce bitti, ama seyircilerin stada giriş-çıkış yapacağı yollar hâlâ bitmedi. Üç yıl önce oynanan Galatasaray-Olympiakos maçında yollar yetersiz kalınca, İstanbul trafiği kilitlenmişti. Aynı sorunun 25 Mayıs'ta tüm dünyanın canlı yayında izleyeceği Şampiyonlar Ligi finalinde yaşanmaması için çalışmalar sürüyor.
11 Mayıs'ta Galatasaray'la Fenerbahçe' nin oynayacağı Türkiye Kupası final maçı, Şampiyonlar Ligi final maçı öncesinde bir prova olacak. Bu nedenle, çalışmalar bu tarihe kadar bitirilmeye çalışılıyor.

Stadın yollarını yapan büyükşehir belediyesi, stadın birkaç yıl içinde metro ve çevreyoluyla şehir içi ve şehirlerarası bağlantıya kavuşacağını, Şampiyonlar Ligi öncesinde acil çözüm için stada farklı yerlerden giriş-çıkışı sağlayacak bağlantı yolları ve otoparkların genişletilerek tamamlanma aşamasına geldiğini belirtti.
Olimpiyat Stadı'na kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde 16 km.'lik bağlantı yolu ve geçit yaptıklarını belirten İSFALT Genel Müdürü Süreyya Polat, şu bilgileri verdi: "35 günde 55 bin ton asfalt dökdük. Dört asfalt makinesi bir yolda aynı anda çalışıyor. Çalışmanın yüzde 80'i bitti. Şampiyonlar Ligi finali öncesinde yaklaşım yolları ve otoparklar tamamlanacak. Türkiye'nin prestiji söz konusu. En geç 10 gün içinde yollar bitmiş olacak."

Stadla gelen değişim
Olimpiyat Stadı için yapılan altyapı çalışmaları, İstanbul'un en çarpık yapılaşmalarından birinin yaşandığı İkitelli bölgesinin çehresini de değiştirdi. Belediye iştiraki Ağaç A.Ş. 5 milyon YTL'ye mal olması beklenen ağaçlandırma çalışmasıyla eylül ayına kadar 1.5 milyon metrekarelik alana 13 türde 50 bin adet ağaç dikecek ve yol kenarlarında, 40 bin metrekarelik çim yeşil alan oluşturacak.
Stadın etrafındaki kaçak yapılarsa TOKİ'nin yapacağı toplu konutlar için belediye tarafından teker teker yıkılıyor. Mahmutbey gişeleri Edirne istikametine geri çekilerek yonca yaprağı şeklinde bir kavşakla Olimpiyat Stadı çift taraflı olarak TEM'e bağlanacak. Projesi tamamlanan Otogar-Bağcılar ve Bağcılar-İkitelli-Olimpiyat Köyü metro inşaatının da önümüzdeki yıl ihaleye çıkması bekleniyor.

400 otobüs, 10 bin polis
Stadın otopark kapasitesi de 12 bine çıkarılıyor. Tamamlanma aşamasındaki TEM kuzey yanyol bağlantısı ve altgeçit köprüsü, güney yanyol altgeçit köprüsü, 11 ve 15 No'lu bağlantı yolları, İSKİ yolu ve doğu-batı otopark giriş bağlantı yoluyla birlikte Olimpiyat Stadı'na TEM ve E-5'ten otomobiliyle gelenler için bağlantı sağlanmaya çalışılıyor. Maç günü Taksim, Bakırköy, Kadıköy ve Eminönü gibi merkezlerden 400 otobüsle ring seferi düzenlenerek futbolseverler stada götürülecek. Havalimanı ve şehrin ana arterlerinden stada giden tüm yollarda İngilizce yönlendirme tabelaları yer alacak. Asayişin sağlanması için de 10 bin polisin görev yapması bekleniyor.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kadir Topbaş  5 Mayıs 2005 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mimar Kadir Topbaş'a soru sormak için buraya tıklayın...

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz