reklam

08 Haziran 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Rotterdam Mimarlık Bienali İzlenimleri...


Fotoğraflar: Arkitera

26 Mayıs - 26 Haziran 2005 tarihleri arasında Rotterdam'da düzenlenen ve küratörlüğünü Adriaan Geuze’nin yaptığı Rotterdam Mimarlık Bienali son günlerde uluslararası mimarlık gündeminin en önemli mimarlık etkinliği. 2003 yılında ilki düzenlenen ve Francine Houben'in küratörlüğünü yaptığı Mobility temasına odaklanan bienalden sonra bu sene tema Flood (Taşkın) olarak seçilmiş.

Flood (Taşkın) temasının seçilmesi topraklarının büyük bir çoğunluğu deniz seviyesinin altında olan bir ülke için çok anlamlı. Hollanda dışındaki su kenarında yerleşik ülkeler içinde su ile olan ilişki çok önem taşıyor. Bundan yola çıkarak pekçok serginin konusunu su kenarında kurulan ülkeler oluşturuyor.

Bienal bu sene geçtiğimiz bienalden farklı olarak Las Palmas ve Hollanda Mimarlık Enstitüsü olmak üzere iki mekanda sergileniyor.

Limanda yer alan ve eskiden Brezilyalılar’ın kullandığı Las Palmas adlı silonun en üst katı sergi mekanı olarak düzenlenmiş. Mekanın orjinal hali korunarak düzenlenen sergi mekanına yapılan en büyük müdahale serginin yönlendirmeleri için yere kaplanan halı olmuş.

Mekanda bulunan Water City (Su Şehri) temalı sergide aralarında Londra, Venedik, Dubai’nin gibi kentlerin bulunduğu tipik kıyı mekanı yerleşim yerlerinin bugünü, geçmişi maketler aracılığıyla sergiyi izlemeye gelenlere aktarılıyor.

Las Palmas’taki Mare Nostrum başlıklı sergide ise aralarında Türkiye’nin bulunduğu Tayvan, Brezilya, Hırvatistan gibi ülkelere ayrılan bölümlerde kitle turizm hareketinin etkileri konu ediliyor.

Garanti Bankası’nın sponsorluğunu, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin iletişim sponsorluğunu, küratörlüğünü Arman Akdoğan’ın yaptığı Türkiye sergisinin teması “Kapitalist Metastaz” olarak belirlenmiş. Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Antalya’nın örnek olarak seçildiği sergide bu 5 kentin kentsel dönüşümleri kitle turizminin coğrafi, demografi, siyasal karşılıkları farklı sunum teknikleri ile analiz ediliyor.

Bienalin diğer mekanı olan Hollanda Mimarlık Enstitüsü’nde Three Bays (Üç Koy) Polders (Su Kanalları) ve Flow (Akış) sergileri yer alıyor. Three Bays Sergisi’nde, Amsterdam, Tokyo ve Venedik gibi kıyı kentlerinin yerleşim alanlarının insan eliyle şekillendirilmesi karşılaştırılmalı olarak ele alınıyor. Sergi için bu üç kentin seçilmesinin sebebi yaklaşık olarak aynı tarihlerde kurulmuş olmaları.


Polders


Three Bays

Diğer bir sergi olan Polders ise Hollanda üzerine odaklanan bir sergi. Sergide polder olarak adlandırılan su kanalları ele alınıyor. Hollanda peyzajının önemli bir parçasının oluşturan bu kanalların geçmişi, maketler, fotoğraflar bir de video gösterisi ile anlatılıyor.

Hollanda Mimarlık Enstitüsü’ndeki son sergi olan Flow ise diğer sergilerin aksine suyun yıkıcı anlamından çok, tasarıma yön veren özelliğini ön plana çıkarıyor. Bu kapsamda suyun dinamikliğini ön plana çıkaran 9 peyzaj projesi ve Greg Lynn koordinatörlüğünü yaptığı “Sele Dayanıklı Yerleşim Tasarımı” konulu çalışmanın sonucuna yer veriyor. Hollanda Mimarlık Enstitüsü’nde açılan sergilerin tümü sergi bienal bittikten sonra 4 Eylül 2005 tarihine kadar gezilebilecek.

Bu sene ikincisi gerçekleştirilen ve Venedik Mimarlık Bienali ile dönüşümlü olarak düzenlenen mimarlık bienali, kapsam ve katılım olarak Venedik ile karşılaştırılamasa da yarattığı ortam ve mimarlık gündemine olan büyük katkısı ile başarılı görünüyor.
Arkitera - Emine Merdim

Rotterdam Mimarlık Bienali ile ilgili hazırladığımız Gündem'i incelemek için tıklayın.

 

Haziran 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz