reklam

Mimari Açıklama Raporu
Proje
> Archiprix 2003

İnsan doğayla arasındaki gerilimin en önemli aşamasında kenti yaratmakla ulaştı. Kişi olarak kendini var etmenin ortamını oluşturmada ilk aşamaydı bu. (Cengiz Bektaş) Kentsel mekana ulaşıldı, şehrin içinde dolaşan birey mekanı tanımladı. Kent ise düzen ve düzensizliğin altında tehlikede kaldı. Belirsizlik içindeki kent parçası, bir yönden tasarlanmışlık diğer yönden büyük bir kaostu. Kaosu insan yarattı, insanın kent içinde dolaşmasıyla yaratılan kent parçası olayların geçtiği deneyim alanıydı.

İnsan-insan insan-kent ilişkisi…
kent ve yaşam 
herkes farkında olmadan yaşar…

yarımada halkı ve yaşanan günlük hayat kurmaya çalıştığım kimliğin en büyük ayrıntısıdır. Kentin ve kentlinin sahip olduğu tarihsel ve doğal değerlerin korunmasında günlük hayat en büyük detaydır.

İnsan -yer-olay-yaşantı ve KİMLİK…
Suyun varlığıyla bir başlangıç oluşturmasını ve yarımadanın kuruluş yeri olmasında en önemli etken olan SU…
ve bir su kenti olan İstanbul'da suya dokunmak… kıtaları kavuşturmak…

Tepeler şehri İstanbul'da, topoğrafyanın üst kesimlerde oluşturduğu dikey yaya aksının kıyıya yaklaştıkça kesilmesi kıyının bir sınır gibi davranması sonucunu ortadan kaldırmak ve bir geçiş bölgesi olan ticaret bölge ile kültür etkinlikleri ve kent parkı için göze çarpan Sarayburnu'nu geliştirirerek farklı ulaşım araçlarını kesiştiren bir merkez oluşturmak esastı

3 sistem oluşturulup çakıştırılmıştır.
mekanlar sistemi…… hareketler sistemi…… olay alanları……

mekanlar sistemi…………
Denize dikey kentleşme ile kıyıyı ön plana çıkarmak kentsel çalışmada kentin suya akış politikasını geliştirmek mevcut olan durumları ve kıyı topoğrafyasını yüzeylerle açığa vurmak için grid bir çözümdür. Fakat oluşturulan yeni yüzeylerle mevcut gride ait mononluğun kırılışı birer hedeftir.

Mevcut olan yapılardan ve maydanlardan yola çıkarak, yay geçişlerinin ve yayaların toplanacağı noktaları yüzeylerden oluştururarak (yatay ve dikey yüzeylerin yayalar için alt yapı oluşturması) yüzey elemanı -su hattı ve kent parçasıyla ilişki kurgulamak.

Oluşturulan birimler mevcut topoğrafyanın yüzeylerinin tamamını kullanır ve büyür, topoğrafyaya dik devam eder ve kente değdiği noktalar kent ile ilişki kurar.
Kente dokunduğu noktada çevresine ve topoğrafyaya gör biçimlenir.
Sonuçta yüzeylerin arttırılmasıyla oluşan kıyı doğa parçası kent içinde 3 boyutlu hale dönüşür.
Bir bağlantı aracı olan yapılar birer geçiştir, sizi bir noktadan alır ve suya bırakır

hareketler sistemi…………
Var olan hareketin referans vermesiyle oluşan yüzey elemanı ve kent parçasını ilişkilendirmek üzere kıyıdaki mevcut yaya hareketini yönlendiren sistem, bağımsız aktivite olanaklarnı ilişkilendirir.
Bu sistem mekansal yüzeyleri ve olay anlarındaki kent yaşantısını birbirine bağlar, mekan tüketimini hızlandırır.

olay alanları…………
Şehir parkı, kent alışkınlıkları gibi yatay mekanlar isteyen eylemler için ayrılmıştır.bu yüzeylerle kent için boşluk arz eden birimler (follyler) kent parçası içinde farklı ölçekte mekanlar yaratmaktadır.

Sosyal bir katmanlaşmanın olduğu tarihi yarımada çevresinde YENİ BİR LAYER!

» Birinci Proje'nin çizim ve fotoğrafları için tıklayın.

Archiprix 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz