reklam

Mayıs Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Arkeolojiyi Gömmeyelim!
Arkeoloji, bu toplumun kanayan yaralarından biri; ama ısrarla önemsemediği bir alan. Gerek bu alanda, gerek genel olarak tarih bilincinde daha yoğun bir toplumsal duyarlılığın yaratılabilmesi için Toplumsal Tarih Dergisi 101. sayısında  "Arkeolojiyi Gömmeyelim" başlıklı bir dosya açıyor. 
Dünyada hiçbir ülke Türkiye'nin sahip olduğu arkeolojik değerlere sahip değil. Ancak hiçbir ülke de elindeki bu değerleri Türkiye kadar hoyratça kullanmıyor. Bunun nedenleri neler? Çağdaş yaşamın gerekleriyle geçmiş uygarlıklara ait değerlerin birbirinin alternatifi olarak görülmesinden (özellikle baraj, yol ve metro gibi inşaaüarda karşımıza çıkan durumlardan örnekle) nasıl kurtulabiliriz? 

Pankart
Karşı Sanat Çalışmaları 1 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında “Pankart ” adlı sergi ile Türkiye resminin yakın dönemine ışık tutmayı amaçlıyor.
Sergi Cumhuriyet tarihinin en çalkantılı dönemi olan 1970-80 arasındaki on yılı konu alıyor. Bu dönemin başını ve sonunu belirleyen iki askeri darbe etkisi nedeniyle, ülkemiz sanatçılarının “kendi ideolojisi” doğrultusunda dışarıda ve içeride yaşanan gerçekliğe dayanarak geliştirdikleri sanat dili sorgulanıyor.

Merdivenaltı Resimleri
1994'ten beri Kadıköylü sanatseverlere hizmet veren GF Sanatevi, Avukat Zehra Coşkun'un ilk kişisel resim sergisine evsahipliği yapıyor. Zehra Coşkun'un çalışmaları, kendi çocukluğunun geçtiği yerlerin manzaraları, çeşitli portreler ve natürmortlardan oluşuyor. Kadıköy'deki evinde, boş zamanlarında ev halkı kendi işiyle meşgulken, evinin merdiven boşluğuna kurduğu küçük atölyesinde resim çalıştığı için sergisi "Merdivenaltı Resimleri" olarak adlandırıldı.

BAUHAUS Fotoğraf Sanatı

Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Sergi Salonu, 3 Mayıs - 20 Mayıs 2002 tarihleri arasında "BAUHAUS Fotoğraf Sanatı" başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Modern Sanat ve Mimarlık'ın oluşum sürecinin en önemli kilometre taşlarından olan Bauhaus'un temelleri, mimar Walter Gropius tarafından Almanya'nın Weimar kentinde oluşturulmuş, Kandinsky ve Klee gibi büyük sanatçıların kılavuzluğunda yeni kuşaklar yönlendirilmiştir. 

Aşka ve sanata yolculuk
P Sanat Kültür Antika Dergisi , 24. sayısında okurlarıyla 'Aşk ve Sanat' başlığıyla buluştu. 6. yılını geride bırakan dergi, İngilizce baskısının 5. sayısını da okurlarına ulaştırdı.

Resimlerin de öyküleri vardır
7 genç sanatçının yapıtlarından oluşan 'Dur Bir Dakika: Anlatı Olarak Resim' sergisi Proje4L'de...
Sergide genç kuşak kuzeyli sanatçıların sosyal gerçeklikler üzerine yorumda bulunan ve anlatısal içeriği ortaya çıkaran 'figüratif resimleri' gösteriliyor. 

İstanbul’ rekor kırdı: 110 milyar
ANTİK A.Ş.’nin dün The Ritz Carlton Otel’de düzenlenen müzayedesinde oryantalist ressam Germain Fabiust Brest’in "İstanbul" adlı tablosu tam 110 milyara satılarak, Türkiye’de bir yabancı sanatçının açık artırmada en yüksek fiyattan alıcı bulan eseri unvanını kazandı.
MÜZAYEDENİN merakla beklenen eseri ise Sakıp Sabancı’nın 8 Haziran’da hat müzesine dönüştüreceği Atlı Köşk, Sevgi Gönül’ün ise Sadberk Hanım Müzesi için istediği kadın hattatlardan Esma İbret Hanım’ın Hilyei Şerif’iydi. Müjde Odabaşı, 80 milyarla Hilyei Şerif’in sahibi oldu.
Milliyet

Amatör ya da profesyonel, tüm fotoğrafçılar: "TCMB Görsel Arşivi için fotoğraf satın alıyor"
TCMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği) çimento ve betonun insan yaşamındaki yeri ile çevre değerlerine saygılı kullanımlarına ilişkin karelerinizi satın almak, bunları çeşitli yayınlarında kullanmak ve sergilemek istiyor. TÇMB Yetkililerinin bu konuda yaptığı açıklamaya göre:

Dali tablosu orijinal sıra Picasso’larda
Kültür Bakanlığı, Aksaray’da nisan ayında ele geçirilen İspanyol ressam Salvador Dali’nin tablosuna orijinal raporu alırken, elinde "orijinal olabilir" yönünde rapor bulunan Pablo Picasso’ya ait 4 tablo hakkında uluslararası otoritelerden yanıt bekliyor. Dali raporuna imza atanlardan Prof. Dr. Hasan Pekmezci, "Fiyatı en fazla 10 bin dolar. Orijinalliğine itiraz gelmeyecektir" diye konuştu. Kültür Bakanlığı tarafından 12 Nisan 2002’deki inceleme sonucunda, tablonun Dali’ye ait olduğu yönünde rapor verildi. Dün Konya’da Picasso’ya ait olduğu öne sürülen Hayalet Palyaço adlı bir tablo daha ele geçirildi. Türkiye, Picasso’ya ait olduğu öne sürülen "La Fermiere" ile "Bir Genç Kadın" tabloları konusunda halen umutla yanıt bekliyor.
Milliyet

Sahte tabloya tazminat
Cumhuriyet döneminin ünlü ressamlarından H. Vecih Bereketoğlu 'na ait olduğu iddiasıyla iki sahte tabloyu açık arttırmaya çıkaran Eskidji müzayede şirketi, 32 milyar lira tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Bereketoğlu'nun tek mirasçısı Fatma Derin , babasına ait olduğu iddiasıyla açık arttırmaya çıkarılan ''Barbunya Balıkları'' ve ''Peysaj'' isimli iki tablo için avukatı Ünsal Piroğlu' nun aracılığıyla Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, sahte tabloların üzerindeki imzaların silinmesine ve kararın Türkiye'nin her tarafında yayımlanan bir gazetenin kültür-sanat sayfasında yayımlanmasına karar verdi. Söz konusu karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da onandı.
Cumhuriyet

Avni Arbaş'ın Nazım Hikmet Desenleri
Eczacıbaşı Sanal Müzesi, mayıs ayında Avni Arbaş'ın 'Nâzım Hikmet' desenlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Avni Arbaş'ın 1961 yılı nisan ayında Paris'te çizdiği 14 desen, 1990 yılında Nâzım Hikmet Vakfı'nın kuruluşuna katkıda bulunmak amacıyla basılmıştı. Nâzım Hikmet'in doğumunun 100. yılında, Arbaş'ın desenleri, sanatçının özel izni ile sergileniyor. Sanatseverler, www.sanalmuze.org adresinden sanal müzeye ulaşabilirler.

Fikret Otyam'ın "Boyalarla 58 yıl" sergisi
Fikret Otyam'ın "Boyalarla 58 Yıl" sergisi, Beyoğlu Kemal Sunal Sanat Merkezi'nde açıldı.

Kentlerarası değişim sergisi
Galeri Dürer'de 14 Mayıs'ta açılan 'Köln - İstanbul, İstanbul - Köln 2002 Değişim Sergisi' , 4 Haziran'a kadar sürecek.

22. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması
Karikatürcüler Derneği'nin Akşehir Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği ile birlikte düzenlediği 'Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması' nın bu yıl 22'ncisi gerçekleştiriliyor.

Aya İrini'de Mozart Günleri
19-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında Aya İrini Mozart yorumları ile tanınan orkestra ve solistleri ağırlayacak. Ülker'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlik Capella Istropolitana Orkestrası'nın konseriyle açılıyor.

Karşı Sanat Çalışmaları'nda "PANKART" Sergisi Etkinlikleri
Karşı Sanat Çalışmaları'nda 1 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında düzenlenen  “Pankart ” adlı sergi, Türkiye resminin yakın dönemine ışık tutmayı amaçlıyor. Sergi süresince düzenlenen katılımın serbeest olduğu etkinliklerin programı aşağıda verilmiştir:

5. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali
5. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başlıyor. 8 - 16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale bu yıl, İtalya, Japonya, Avusturya, Bulgaristan, Polonya, Hırvatistan ve Türkiye'den yaklaşık 15 grup katuılıyor. Festivalin ana sponsoru son iki yıldır olduğu gibi yine ÜLKER.

Fırçam fare …
Suzan'ın eserlerinde, çağdaş popüler sanat ile klasik sanat hareketlerinin çok-kültürlü karşımı, referans olarak zahmetsizce kullanılmaktadır. Londra'da uzun bir süre tasarımcı ve sanatçı olarak çalışmış olmasına rağmen, eserlerinde Türk etkisini kaybetmemiştir. 

Fotoğrafın dili
Merih Akoğul tarafından  Bir Kültür Sanat Merkezi'nde Ocak ayında düzenlemiş olan “Fotoğrafın dili” isimli seminer, gelen talep doğrultusunda 20 Mayıs 2002 tarihinde başlamak üzere tekrarlanacaktır.

Tarihi yarımada lezzetleri
Dilek Işıksel, 30. sanat yılına koca bir hikâye anlatarak giriyor. Hikâyesinin geçtiği yer Roma, Bizans ve Osmanlı’nın izindeki Galata...

Dulcinea-Oda Bahar Şenliği
Dulcinea - Oda yenilenmiş çehresiyle 2001-2002 sonbahar-kış sezonu boyunca sergi, performans, konser ve parti mekanı olarak farklı disiplinlerden sanatçıları ağırladı. Mayıs ayında baharın gelişi ile renklenen Beyoğlu'nun vazgeçilemez mekanı olan Dulcinea'da Bahar şenleniyor.

Çizdüşüm Gösterisi:  ANA TANRIÇA TOLIA
Feyza Zeybek'in Türkiye'de ilk kez uyguladığı deneysel 'ÇİZDÜŞÜM' gösterisinin üçüncüsü 'ANA TANRIÇA TOLIA' seyircisiyle buluşuyor.

8.Uluslararası Ankara Karikatür Festivali  başlıyor
Festivalin açılışında 'Yılın Karikatürcüsü' seçilen Suat Yalaz'a, kendi karikatürlerinden oluşan ve Karikatür Vakfı tarafından armağan olarak basılan karikatür albümü törenle verilecek.

Arşiv

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz