reklam

Temmuz Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

İznik çinisinin 'Sır'ı çözüldü!
İznik İletişim Sanatları Akademisi öğrencileri 'İznik' ve 'Sır' belgesellerini sponsor desteği olmadan tamamen vakıf ve okullarının olanaklarıyla gerçekleştirmiş.

Heykeltıraşlar Değirmendere'de
Kocaeli’nin Gölcük İlçesi'nin Değirmendere Beldesi'nde, yaşanan büyük depremin ardından yerel yönetim ve halk ‘‘inadına sanat’’ demeye devam ederken, sanatçılar da bu anlayışa destek veriyor.

Değirmendere'de Ahşap Heykel Sempozyumu
Usta heykeltıraş Zühtü Müridoğlu anısına Değirmendere'de düzenlenen Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu'nun 10'uncusu yapılıyor bu yıl. 

Dirim Art'ta yaz karması
Sanat galerilerindeki karma sergiler sürüyor. Bunlara bir halka da Nişantaşı'ndaki Dirim Art'ta eklenecek. Sabri Berkel, Yüksel Arslan, Mehmet Güleryüz, Komet, Mustafa Ata, Ali Atmaca, Kemal Önsoy.........

Un değil, adeta estetik fabrikası
Baltic Mill sanat fabrikasında restoranlar ile sinema ve konferans salonlarının yanı sıra, beş büyük galeri de bulunuyor.1950'lerden kalma dev un fabrikası, Baltic Mill Güncel Sanat Merkezi adıyla sanatın hizmetinde.

Binlerce resimle sanat
Erzurum Üniversitesi öğrencileri ile ortaklaşa oluşturulan 'İkibin Resimle Alan Kurgu' etkinliğini Doç. Dr. Mehmet Kavukçu hazırladı.

 

Ressam Klein'ın manifestosu artık Türkçede
Fransız resminin 1960'lardaki en önemli temsilcilerinden ressam Yves Klein'ın 'Chelsea Otel Manifestosu' adlı eseri, Norgunk Yayıncılık tarafından basılarak kültür ve sanat okurlarının ilgisine sunuldu.

 

İpek fabrikasında arabaların tarihi
Tofaş, Türkiye’nin ilk araba müzesini açtı. 17 bin metrekareye yayılan binada 2 bin 600 yıllık, Anadolu’nun en eski aracı ile son model otomobiller bir arada

 

Michelangelo'nun 500 yıllık eseri bulundu
İtalyan ressam ve heykeltıraş Michelangelo'nun 10 milyon dolar değerindeki yeni bir çizimi, New York Metropolitan Müzesi'nin arka odalarının birinde bulundu.

Andy Warhol hatıra pulu
ABD’nin ünlü pop-art ressamı için, doğum yeri Pittsburgh’da gelecek ay hatıra pulu basılacak. 37 centlik pulların üstünde, ressamın 1964’de yaptığı kendi portresi basılı olacak.

 

‘Bin tanrılı halk: Hititler’ sergisi
Bonn Federal Sergi Sarayı’nda 17 Ocak 2002 tarihinde açılan sergi gördüğü büyük ilgi nedeniyle 11 Temmuz 2002 tarihinde Berlin Martin-Gropius binasında tekrar açılacak.

 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Palatium Magnum Büyük Saray Bölgesi Kazı Buluntuları Sergisi
İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmekte olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Büyük Saray (Palatium Magnum) Bölgesi Kazı Buluntuları Sergisi’nde ......

‘Kum’dan yazdı tarihi
Almanya’nın Luebeck - Travemuende kentinin 200. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, yaklaşık 70 sanatçı, ülkenin en büyük ‘kumdan heykel parkı’ olması planlanan arazide hünerlerini sergiliyor.

Çatalhöyük’te son gelişmeler
Çatalhöyük’te sürdürülen yeni dönem uluslararası arkeolojik kazı ve araştırmalara destek veren Boeing Firması’nın düzenlediği tanıtım gezisinde, gizemli bir kültürün bugüne dek aydınlanan yüzü gösterildi.

 

Kuyumculuk 30 bin yıl önce başlamış
Altın, uğruna savaşların çıktığı, medeniyetlerin kurulup yok olduğu dünyanın en değerli madenlerinden biri. Altın, M. Ö. 4 bin yılının sonlarından itibaren gün ışığına çıkarılmaya başlandı.

 

Elektriklisinden klozete iskemle
Konulu sergileriyle dikkat çeken Galeri Apel, 18 Haziran’da açılan sezonun son sergisinde sanatçıları ‘iskemle+’ temasında buluşturuyor.

 

Adil Salih'in yapıtları sergileniyor
Ressam Adil Salih'in yapıtları 10 Temmuz'dan başlayarak Garanti Sanat Galeris'nde sergileniyor. Sanatçının tual üzerine yağlıboya tabloları 29 Temmuz'a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Fas'tan Paris'e yansımalar
İstanbul'un alternatif kültür- sanat mekanlarından Karşı Sanat, yaz dönemine çağdaş Fransız sanatçı François Daireaux'nun "Grisaille" adlı sergisi ile başlıyor. Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenenen sergi, 14 Haziran-13 Temmuz 2002 tarihleri arasında sanatseverlere sunulacak.

İstanbul Güncel Sanat Müzesi Proje 4L, Arne Jacobsen'in 100. doğum günü için sergi düzenliyor

20. yüzyılın en önemli Modern mimar ve tasarımcılarından Arne Jacobsen’in (1902-1971) yüzüncü doğum yılı kutlamaları çerçevesinde Proje4L’de kapsamlı bir sergi düzenleniyor. 19 Haziran -10 Ağustos 2002 tarihleri arasında izlenebilecek sergi; Proje4L ve DDC (Danish Design Centre), DCA (Danish Design Centre for Architecture), İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu, İstanbul Danimarka Ticaret Ataşeliği , IKS (Danish Secretariat for International Cultural Relations) işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Gravürler yeniden hayat buluyor
Teknik ressam Engin Gürbüzer, ünlü gezgin ve kaşiflerin, yaptıkları ve yüzyıllar öncesinin kültürünü yansıtan gravürleri, rapido kalemiyle aydıngere aktarıyor.

Paşa, ‘Sanal Müze’de
Asker ressamlar geleneğinin en önemli temsilcilerinden Şeker Ahmet Paşa, ölümünün 95. yıldönümünde Eczacıbaşı Sanal Müzesi’nde açılan “Şeker Ahmet Paşa Retrospektif” sergisiyle anılıyor. “www.sanalmuze.org” adresli sitesindeki sitede sanatçının değişik dönemlere ait natürmort ağırlıklı 30 eseri yer alıyor.

Seramik Sempozyumu sergiyle sona erdi
Kale Grubu şirketlerinin 45. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde 5–30 Haziran tarihleri arasında Çanakkale’nin Çan ilçesinde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Sanat Sempozyumu’nda sanatçılar tarafından yapılan eserler sergilenmeye başlandı. Eserler, Kale Grubu’nun 45. yıl kutlamalarının yapılacağı 27 Temmuz Seramik Bayramı sonuna kadar açık kalacak.
Sempozyumun kataloğu, Türkçe ve İngilizce hazırlanarak Seramik Bayramı’na katılanlara dağıtılacak. Geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleştirilen sempozyuma yurtdışından 11, yurtiçinden 9 seramik sanatçısı katılmış ve dış mekanlarda sergilenebilecek eserler üretmişlerdi. Sempozyum sergisi, ekim ayında bundan önceki sergilerle birleştirilerek İstanbul’a taşınacak.
 
Zaman

Selçuklu çinisi, yeni ustalar arıyor
Çiniciliğin Anadolu’ya yayıldığı yer olan Konya, 9 yüzyıl sonra tekrar Selçuklu çinisiyle, bu sanatın merkezi olmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en eski fotoğrafları
Fransız fotoğrafçı Joseph Nicephore Niepce tarafından 1826 yılında çekilen ve dünyanın en eski fotoğrafı olarak kabul edilen "Le Gras penceresinden bir bakış" adlı eser, Getty Konservasyon Enstitüsü tarafından gelecek kuşaklar için korunacak

Devabil Kara'nın yapıtları ABD'de
Ressam Devabil Kara'nın son dönem çalışmalarının yer alacağı "4'üncü Katman" adlı sergi, 19 Temmuz'da ABD'nin önemli sanat galerilerinden Parish Gallery'de açılacak.
Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla açılacak sergide, sanatçının tuval üzeri akrilik tekniğiyle yaptığı ve zamanın anlamını ve göstergelerini sorguladığı eserleri yer alacak.
Sergi, 2004 yılında İstanbul, Ankara, Chicago ve Boston'da da tekrarlanacak. Bu proje, Ahu Antmen'in hazırlayacağı "Devabil Kara" adlı kitapla da belgelenecek. Kara'nın Parish Gallery'deki sergisi, 13 Ağustos'a kadar açık kalacak.
Devabil Kara'nın, Parish Gallery'de 1998 yılında açtığı "İzler veGölgeler" adlı sergi de ilgi görmüştü. 
Hürriyet

Gürcü ressam Amiran Danibegashivili
8 Temmuzdan itibaren Gürcü ressam Amiran Danibegashivili' nin resimleri Gf Sanatevi'nde izleyicisiyle bulusuyor

Türkiye Kültür Envanteri Projesi
TÜBA'nın Kültür Envanteri 2001 yılı Pilot Bölge çalışmalarının sonuçları sunuldu.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) T.C. Kültür Bakanlığı'nın işbirliğiyle, UNESCO ve Malta sözleşmelerini imzalayarak ülkece sorumluluğunu üstlendiğimiz maddi kültür varlıklarımızın tahribini önlemek, korumalarını sağlamak ve kültür mirasımızı yerine göre değerlendirerek, ekonomik bir zenginliğe dönüştürmek amacıyla bir "Türkiye Kültür Sektörü (TÜBA-TÜKSEK) Kültür Envanteri Seferberliği" başlatıldı.

56 galeri ve sanat kurumu katılacak
12. İstanbul Sanat Fuarı-ARTİST 2002'ye katılan sanat galerileri ve sanat kurumları...

Dünyanın gündemi Osmanlı
Ünlü tarihçiler ve akademisyenler, bu yıl 15’incisi düzenlenen Osmanlı Öncesi ve Osmanlı Çalışmaları Uluslararası Komisyonu (CIEPO) toplantısında bugün İngiltere’nin başkenti Londra’da biraraya geliyor. 12 Temmuz Cuma günü sona erecek olan konferansta Prof. Dr. Salahi Sonyel, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Sina Akşin, Prof. Dr. Kemal Karpat ve Orhan Koloğlu’nun da aralarında bulunduğu dünyanın ünlü tarihçileri ve akademisyenleri, Osmanlı dönemini bütün cepheleriyle ele alacak.

Türkiye

Truva, İstanbul’da
Truva’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, antik kentin değişik dönemlerini yansıtan özgün örneklerin yer alacağı “Truva Sergisi”, 3 Ekim’de İstanbul’da açılacak. Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, sergide, Truva’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılarak Çanakkale Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilenenler arasından seçilen 100-150 eser yer alacak.

Türkiye

İKSV'nin yeni genel müdürü Görgün Taner
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın genel müdürlüğü görevine 1 Temmuz'dan itibaren Uluslararası İstanbul Caz Festivali yönetmeni Görgün Taner atandı.

Hititler canlanıyor
'Atatürk' ve 'Nemrut' belgeselleriyle tanınan Tolga Örnek, Hitit uygarlığının izini sürüyor. Önemli bir kısmı canlandırma olacak belgeselde Haluk Bilginer, Sanem Çelik ve Burak Sergen gibi ünlü isimler rol alacak

Çatalhöyük: Atalarımızın evine ziyaret
İnsanlık tarihinin bilinen en eski yerleşimi Çatalhöyük, dünyanın ilgisi çekmek için halka açılıyor.

TAY İlk Tunç çağı klasörlerini yayınladı
Anadolu'daki 2100 yerleşmeyi kapsayan ilk Tunç Çağı klasörlerinin (4a,4b) yayınlanmasından sonra TAY projesi (Türkiye Arkeolojik Yerleşmeler Projesi) çerçevesinde hazırlanan klasörlerin sayısı 5'e yükseldi.

Tarih sigortalandı
Kültür Bakanı İstemihan Talay , Türkiye'den yurtdışına sergilenmek üzere gönderilen eserlerin her türlü terörist saldırı, ayaklanma ve gösteri hareketlerine karşı çividen çiviye sigorta kapsamı içine alındığını, sigorta masrafının da karşı tarafça ödendiğini bildirdi. Türkiye'den yurtdışına gönderilen eserlerin ambalaj işlemlerinin konunun uzmanı olan firmalarca yapıldığını, gümrük muayenelerinin müze içinde gerçekleştirildiğini dile getiren Talay, eserlerin havayolu ile mümkün olan en kısa güzergâh izlenerek nakledildiğini, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında müze havaalanı arasındaki nakillerde polis refakatinin sağlandığını vurguladı.
Cumhuriyet

Müzeler kataloğu
Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen “Türkiye Müzeleri Kataloğu” yayımlandı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından desteklenen katalogda yer alan müzeler illere göre alfabetik sıra içinde kısa bilgilerle tanıtılıyor ve genel anlamda ya da detay olarak bazı resimlerle destekleniyor.

Türkiye

Tarihi musluklar Aya İrini’de
10-28 Temmuz arasında Aya İrini’de düzenlenecek "Tarihi Musluk Koleksiyonu"nda çeşitli dönemlerden tam 300 musluk sergilenecek.

Ay ışığında belgesel keyfi
'Angkor Tapınaklarının Sırları' da etkinlikte gösterilecek.
Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) ile Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Ayışığı Belgesel Film Günleri' 12-17 Temmuz tarihleri arasında Kadıköy Gençlik Merkezi Amfitiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.
 

Arşiv

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz