Yarışma Projeleri

Gaziosmanpaşa Mimari-Kentsel Tasarım Yarışması

Tarih: Kasım 2004
5. Mansiyon

Mimari Açıklama Raporu 
Tasarımın ana çıkış noktası mevcut belediye binasının yeni yaptırılacak olan külür merkezinin bir kent meydanı etrafında toplanarak yerel yönetim ve halkın kucaklaştığı bir merkez oluşturmak ve bununla birlikte halkın kültür ve sosyal yaşamına önemli bir katkı sağlamak olmuştur.

Güneyde belediye ile kucaklaşan kuzeydeki ana ulaşım arterine bir duvar gibi sırtını yaslayan tasarımımızda batıdaki büyük meydan ve kavşaktan her iki tarafında rant sağlayacak alışveriş birimlerinin oluşturduğu bir pasajdan alt geçitten geçilerek kent meydanına oradanda doğu ve güneyine yayılan kent parkına ulaşılmaktadır. Gaziosmanpaşa kent merkezinde, Belediye Binası çevresinde bugüne kadar korunmuş olan kamusal-kentsel mekanın, bütünlüğünü bozan unsurlardan arındırılarak kullanım değerlerinin, arsanın topografik yapısının da sağlamış olduğu yayılım, kamusal-kentsel dış mekan, peyzaj değerlerinin geliştirilerek zenginleştirilmiş ve kent insanına bütünlük içinde sunularak kent kimliği içindeki yeri tanımlanmıştır.

Kent merkezinde, etkilenme alanı kapsamındaki kentsel yaşama koşulları ve fiziksel çevre kalitesini arttıracak, yaya-taşıt ilişkilerini düzenlenerek, tasarımın, kent bütünü içinde, insan ölçeğinde ve kentsel dokunun içerisinde önemli bir odak noktası oluşturulmuştur.

Yarışma alanı içinde yeralan belediye hariç bütün binalar kadırılarak bir çok unsuru bünyesinde barındıran çok yönlü ve çok amaçlı bir kültür merkezi oluşturularak yerel yönetim binası ile iç ve dış mekanlar baglamında işlevsel bağlantılar kurarak bütünleştirilmiş bütünleşirkende bir kent meydanının oluşması sağlanmıştır. Kültür merkezi içinde ve dışında değişken ve multi fonksiyonel işlevler yüklenerek küçük bir etkinlikten festivallere kadar uzanan esnek bir yapılanmaya ve organizasyonlara yanıt verecek bir şekilde tasarlanmıştır.

Arazinin topografik yapısı kullanılarak yeşil alanlar setler halinde düzenlenmiş, her kademenin kendi bütünü içerisinde set altlarında konumlandırılan cafe restoran ve çay bahçeleri ile donatılarak kentin bu alanı yaşanılabilen nefes alınacak bir kentin bir iç bahçesi haline getirilmiştir. Bu kompleksin binalar da dahil olmak üzere her köşesine engelsiz ulaşılabilmekte maksimum % 8 eğimli rampalar ve asansörler ile özürlü,yaşlı ve çocuklu annelerin sorunsuz kullanabilecekleri alanlar olarak düzenlenmiştir.

Yeni Kültür Merkezi programı yorumlanırken, Mevcut Belediye Hizmet Binası ile yatayda ve düşeyde (üçüncü boyutta) bütünleşme amaçlı mimari çözümler geliştirilerek, bütününde belediye binasına büyük yapısal müdaheleler yapılmadan sadece cephe bazında mimari anlayışımıza uygun çift cepehli bir sistemle yeni ile bütünleşen bir mimari dil geliştirilmiştir. bu kapsamda mevcut Belediye Hizmet Binası çatı katı hem belediyeden hemde dışarıdan çift asansör ile ulaşılan bir cafe-restaurant planlanarak halka ve belediye çalışanlarına Haliç'in eşsiz manzarası sunulmuştur.

Mevcut Belediye Hizmet Binası'nın varolan taşıyıcı sistemine, müdahele edilmeden statik veriler ışığında, sadece kuzey batı kısmında garaj katındaki son dört aksın yanında üstten gelen iki katlı binaya ait sekiz adet kolon bağımsız olarak temele yansıtılacaktır. 300 otoluk kapalı otopark yine arazinin eğiminden faydalanılarak oluşturulan setler içinde çözülerek yeşil doku kente bütünü ile kazandırılmıştır.

» Projeye ait görselleri incelemek için tıklayın. 

Gaziosmanpaşa Mimari-Kentsel Tasarım Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Gaziosmanpaşa Mimari-Kentsel Tasarım Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.