Yarışma Projeleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Doğa ve Kültür Parkı Alanı Mimari ve Çevre Düzenleme Proje Yarışması

Tarih: Temmuz 2007
3. Ödül



Proje Müellifleri
Y.Doç.Dr. Nevzat Oğuz Özer, Mimar
Y.Doç.Dr. Yasemen Say Özer, Mimar

Yardımcılar
Pelin Düştegör, Mimar
Arman Yaşa, Mimar
Rüstem Çakmaklı, Öğrenci

Danışmanlar
Serkan Soy, Peyzaj Mimarı
Attila Baybura, Elk.Y.Müh.
Aydın Acemi, Mah.Müh.
Mehmet Selim Ökten, İnş.Müh.

Alanın mevcut durumuna bakışımız geliştirdiğimiz önerinin temel çizgilerini oluşturmaktadır. Bu yüzden öncelikle mevcut durumu nasıl gördüğümüzü ifade etmemiz gerekmektedir.

Alanın Karakteristikleri

1. Alanın Antalya Kenti için Önemi
Alanın Kentin Önemli Girişlerinden Birinin Kıyı ile Kesiştiği Noktada Bulunması
Alan kente kuzeyden yaklaşan Ankara yolunun kıyı ile buluştuğu noktada yer almaktadır. Bu yol önce Antalya Bulvarı, Anadolu Kavşağı’ndan sonra ise Dumlupınar Bulvarı adını alır. Bu aks önemli bir kent girişidir. Bu nedenle yarışma alanının özellikle Dumlupınar Bulvarı’na cephe veren kenarı (yarışma alanı ile yol arasında kalan 25 metre genişliğindeki band) kent için ve dolayısı ile yarışma alanı için önemli bir tasarım kriteridir. Yarışma alanı dışında kalan bu bandın mutlaka yarışma alanı ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Kentin Önemli Yeşil Alanlarından Birinin Parçası Olması
Yukarda sözü edilen aksın üzerinde Vakıf Çiftliği, Akdeniz Üniversitesi ve Atatürk Kültür Parkı – Fuar Alanı gibi birbirini takip eden, önemli büyüklükte yeşil alanlar vardır. Yarışma alanı, ucu kent merkezine kadar uzanan, kıyıya paralel, kıyının hemen gerisinde yer alan Atatürk Kültür Parkı - Fuar Alanı’nın önemli bir parçasıdır.

2. Dumlupınar Bulvarı Sorunu
Alanın kentin önemli girişlerinden biri olan Dumlupınar Bulvarı üzerinde bulunması alan için bir olumluluk yaratırken, diğer taraftan alan, bir parçası olduğu Konyaaltı Plajı’nın hemen gerisinde uzanan Atatürk Kültür Parkı yeşil alanından bu geniş bulvar nedeni ile kopmaktadır. Dumlupınar Bulvarı’na rağmen bu ilişkinin tekrar kurulması önemli bir tasarım problemidir.

3. Alanın Topografyası
Alan sahip olduğu topografik özellikler açısından bölgenin karakteristik özelliklerini barındırmaktadır.

Yarık - Kanyon: Bunun en tipik karşılığı denize doğru uzanan falezlerin bir anlamda (kanyon da denilebilir) varlığıdır. Bu yarığın tabanından Arapsuyu denilen oldukça berrak bir su çıkmaktadır. Yarığın 10 - 15 metreyi bulan yan yüzeylerinde çeşitli kültür kalıntıları ve fosiller vardır. Yarığın sulak olan tabanı ise doğal hayat açısından oldukça zengindir.

Topografik Kıvrımlar: Alanda ilginç topografik kıvrımlar vardır. Bunlardan bazıları dört tarafı yükselti şeklinde adeta bir krater niteliğinde, bazıları ise 3 tarafı yükselti bir tarafı ise açık, belki de bir kanyonun başlangıcı gibi kıvrımlardır.

4. Alanın Yakın Çevresindeki Önemli Çekim Alanları
Alanın çevresinde önemli çekim alanları vardır. Bunlar iri kitlesi ile çevresini olumsuz yönde etkileyen ve böyle bir alanda inşa edilmesini hiçbir biçimde onaylamadığımız ancak bir gerçeklik olarak önümüzde duran ve insanlar için önemli bir çekim merkezi haline gelen Migros alışveriş merkezidir.
Bir diğer önemli çekim merkezi ise Minicity olarak anılan, içinde Anadolu mimarlık mirasının örneklerinin maketlerinin olduğu alandır. Bu alan yarışma alanının kıyı tarafında yer almaktadır.

5. Alanın Baktığı Manzara Akdeniz - Beydağları
Alan kıyı çizgisinin hemen yanı başında olmasına karşın bölgenin topografik özellikleri nedeni ile deniz kotundan oldukça yüksektedir (yaklaşık 17 metre). Bu nedenle alan engin denizi ve batıdaki Beydağları’nın sarp profillerini görmek için uygun bir seyir platosu sağlamaktadır.

Önerimiz
Bir Doğa ve Kültür Parkı olarak düşünülen alanda temel olarak bir problem dikkati çekmektedir: Alanın çevresinden koparılmış olması. Doğuda Dumlupınar Bulvarı, batı ve kuzeyde kanyon , güneyde ise Minicity, alanı çevresinden, ilişkilerinden koparmakta, yalnızlaştırmaktadır. Ne yapılırsa yapılsın eğer bu problem çözülemezse parkın başarısız olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle önerimizi bu problemi çözmek üzerine kurduk.

Önerimizde parkın merkezinin yerinin seçimi, mimari kurgusu bu temel problem üzerine biçimlendi. 

Park Merkezinin Yerinin Seçimi: Park merkezini, Dumlupınar Bulvarı üzerindeki alanın en üst kotuna yerleştirdik. Merkezi, bu kottan (yaklaşık +17.00 kotu) Minicity kotuna (+5.00) inecek şekilde topografik kıvrımlardan birinin içine yerleştirdik. Böylece merkezi oluşturan binaları sakladık, diğer taraftan ise alanda farklı kotlara oturan Migros, Minicity gibi çekim alanlarını topografik kıvrımın farklı kotlarına oturtarak adeta bir yamacın doğal sürekliliği gibi insanları binanın içinden geçirdik ve alanın düşeydeki sürekliliğini sağladık.

Sadece parka bir giriş kapısı niteliğinde olmayan, aynı zamanda düşeyde ve yatayda alanın çevresi ile ilişkilerini de kuran merkez şu ilişkileri kurmuştur;

a. Kıyı Çizgisi (Beach Park) ile İlişkinin Kurulması
Kıyı (Beach Park) ile ilişkinin kurulabilmesi için oldukça geniş olan Dumlupınar Bulvarı’nın aşılması gerekmektedir Bunun bir üst geçitle olabileceğine inanmıyoruz. Önemli olan Dumlupınar Bulvarı’nın trafiğini kesmeyecek şekilde düz ayak bir ilişkinin kurulmasıdır. Bunun için topografyanın olanaklarından yararlandık. 4 farklı kota oturan ve her kota ayrı bir fonksiyon yerleştirdiğimiz park merkezini kullanarak Minicity’nin bahçe kotuna indik. Bu kot aynı zamanda kıyı promenadı kotudur ve bu iki kotu yolun altından geçirerek düzayak birleştirmek olasıdır. Böylece topografyanın olanaklarından yararlanarak Beach Park ile doğa parkı arasındaki ilişkiyi düzayak sağlayabildik.

b. Minicity ile İlişkinin Kurulması
Minicity’nin önündeki havuzu doğuya doğru uzatarak merkezin içine soktuk, böylece bir taraftan bu su akvaryumu tarafından kullanılan bir su olurken diğer taraftan suyun yarattığı aks sayesinde Minicity ile ilişki kurulmuş oldu.

c. Migros ile İlişkinin Kurulması
Migros’un üst katındaki balkondan alan çok iyi algılanmakta ancak ulaşılamamaktadır. Eğer Migros’un mimarisi incelenirse zemin katında yapılacak küçük bir değişiklikle binanın ana omurgasının önü açılabilir böylece bu ilişki çok kolay ve güçlü bir şekilde kurulabilir.

Binanın mimarisi
Genel:
Yukarda da belirttiğimiz gibi merkez, üst ve alt kotu arasındaki farkın 12 metre olan bir topografik kıvrımın içine yerleştirilmiştir. Merkez 4 farklı kota oturmakta ve her kottan bir ilişkiyi kurmaktadır. 40 metrelik yapılaşma sınırından başlayan binanın yol cephesi iletişim ve gösteriler için kullanılırken park tarafı daha sakin kullanımlara ayrılmıştır. Bu yönde Bey Dağları silueti ve binanın önüne yerleştirilen “akvaryum”un oldukça çekici olacağına inanıyoruz.

Fonksiyonlar: En üst kotta (1/200 proje üzerinde +12.00 kotu) parkın girişi vardır ve ağırlıklı olarak yeme içme mekanları yer almaktadır. Bu kotta manzara (Beydağları ve Akdeniz) seyredilebilmekte, Migros ile de ilişki kurulabilmektedir. Bir alt kot (+9.00) ağırlıklı olarak dükkanların olduğu kottur. +6.00 kotunda ise merkezin giriş meydanından sonraki ikinci meydanı bulunmaktadır. Bu meydandan akvaryuma giriş yapılabilmekte ve kuş kafesine ulaşılabilmektedir. +3.00 kotu akvaryumun asıl kotudur. Su tankları bu kota oturmaktadır. Akvaryum ziyaretçileri, aynı zamanda, sucul yaşamı bir alt kota inerek (0.00 ), ucu Minicity’nin havuzuna kadar uzanan suni gölette izleyebilmektedir.

Peyzaj Planlaması İlkeleri
Alan ekolojik bir park olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle mevcut ekolojik değerler maksimum ölçüde korunacaktır. Ancak, alanın Dumlupınar Bulvarı cephesi bu genel kararın dışında ele alınmıştır.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Doğa ve Kültür Parkı Alanı Mimari ve Çevre Düzenleme Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Doğa ve Kültür Parkı Alanı Mimari ve Çevre Düzenleme Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.