Yarışma Projeleri

Eskişehir Tepebaşı Proje Yarışması

Tarih: Şubat 2004
1. Mansiyon

Konum-Bağlam-Veri
Belediye için yarışmaya açılan alan kentsel donatıları henüz gelişmemiş bağlamını kuramamış bir bölgedir. Yapılmış olan imar planı ve koruma altındaki Cumhuriyet Dönemi yapıları olan fabrikalar dışında kentselliğe dayalı elle tutulur veriler yoktur. Bu durum ve konum göz önünde tutulursa belediye için önerilecek yapı bu tanımsız çevre içinde hakim, net kendi bağlamını üretebildiği gibi kentsel tanımlamalarda ve yönlendirmelerde bulunabilecek kararlar içermelidir.

Sert iklim koşulları ve çevre durumu göz önünde buldurulursa, tanımlacak açık, yar açık örtülü, kapalı mekanların hem imar planının gelişim aşamasında hamda imar gerçekleştikten sonra kendi içinde ve kent bütününde (büyük ve küçük ölçekte) yönlendirici düzenleyici niteliklere sahip olması gereklidir.

...Henüz oluşmamış bu kentsel bölgede, yakın ve uzak gelecekte, ürettiği pozitif ve negatif mekanla bölgenin gelecekteki kent bazındaki karakterine, "şeffaf“ bir belediye yapısı olarak dahil olabilmeli, zamanın geçiciliğine yenik düşmeyecek bir bütünlüğe, dile sahip olabilmelidir.

Fabrikalar bölgesi ve ana ulaşımı imar planına göre kuzey batıdan sağlayan 20 m lik yol imar planının ve mevcut olanın en önemli verileridir. Yapılacak olan müdahale gelecekte bu bölgenin ana yol ve güney doğudaki fabrikalar bölgesi ve meydanıyla bütünleşebilmesi, kentlilere açık, şeffaf yönetimi hissettirebilecek mekansal özelliklere sahip olmalıdır.

Kavram-Tasarım-Mekan
Öneri; total de bir kabuk altında farklı hacimler, farklı yaşantılar kurgulayarak, bir toplanma noktası oluşturabilmektir. Bu masif kabuk yada masa araziyi ilk bakışta tek defada kavrayan kuzey batı yönündeki ana yola açılan bir çerçeve gibidir. Çerçeve ana yolu ve dogrultusundaki hareketi kendine odaklar içine doğru çeker . Obje enerjisini bu noktadan almaya başlar, oluşturulan kentsel ekran güçlü bir çekim oluştururken, kabuk altında, korunaklı bölgeler ile cadde arasında, kanat ve platform arasında, yarı okunur sınırlar oluşur. Kullanıcıları mekanın derinliklerine çeker.

Betonarme iskelet olarak üretilen kabuk taşıyıcısının boşlukları, seri olarak amacına uygun prefabrik olarak hazırlanacak yapı taşlarıyla doldurularak, kabuk altındaki mekanın ihtiyacına uygun bir ışıklık sistemi üretilir. Yola dik hareket eden sistem akışı içeriye çeken bir yönlenme aracıdır da aynı zamanda. Delikler,masif ve agır görüntüsü içindeki betonu catıda ve cephede betondan bir tül perdeye dönüstürür. Bu leke catıda ve cephede, kabuk altındakı fonksiyonlar için üretilmiş tek defalık bir ışık desenidir.

Açık, üstü kapalı, yarı açık koridorlaşmış (kanat altı) kapalı , kapalı içinde açık(negativ) gibi farklı mekan gerilimlerini birleştirirek, belediye yapısı gibi kamusal alanlara ihtiyacı olan, kullanıcısı halk olan bir mekanı bir deneyime keşfe dönüştürür.

Yoldan ve kanatlardan önce altındaki korunaklı alana sonradan içerde katmanlardan oluşan mekana akan sirkülasyon, bu akışın düzenine ana caddeden içeri çekilmeyi hedefleyen planlamaya uygun oalrak arkaya doğru kaydırılmış lineer bir servis hacminden beslenir.

Çerçeve altındaki serbest (plan libre) planlama şekli, zemin kotundaki fonksiyonları halka acık olarak düzenlenmesi sonucunda dinamik bir yapı kazanmıştır. İç mekanda fonksiyon hacimleri ( pozitiv) dışında negativ mekanlar( hacim içinde boşluk) üretilmiş kullanıcıların yapı içerisinden dış mekan ulaşabilmesi sağlanmıştır.

Çerçevenin bitişinde oluşan koridor, arazinin güney dogu sınırı boyunca uzanan lineer servis cizgiyle beraber fabrikalar bölgesi, park ve meydandan gelcek yaya akışlarını içine alabilecek bir kanada dönüşür . iki yandaki kanatlar yapı önündeki korunaklı giriş hacmine bir hazırlık oldugu kadar , farklı yönlere giden yayalar içinde belediyenin günlük hayata mekansal bir katkısıdır.

Malzeme-Teknoloji
Mekan dengesi, iç mekan kurgusu ve tasarımın genel hatları, malzeme doku, detay ve proporsiyon harektleriyle güclendirilmiştir. Girişe uzanan ahşap zemin arkaya dogru cekilerek servis duvarının malzemesini oluşturur. Platform ve servis duvari, içerde oluşturlan kurgu için nötrleştirilmiş , hareketin gercekleştigi bir sahne degerindedir. Sahneyi tanımlayan ve geneli kavrayan brüt beton ve beton panellerle oluşturulmuş kabuk bir yandan sert ve rustik etkisiyle ahşapla beraber gerilim yaratır diger yandan üzerindeki deliklerle hafifleşip gözenekleşerek ışık dengesini kurar.

İç mekandaki kütleler kabuktan sonra kendi ikinci cam zarlarıyla yapı fiziği açısından ofis –çalışma oratmı için daha uygun koşulları olan bir mekan üretir. Çatı altındaki kapalı alan belli bir sıcaklığa kadar ısıtılırken, ofisler ses ışık ve ısı kosulalrını saglayan daha stabil bir ortamda istendiginde görsel ilişki kesilmeden yer alırlar.

Eskişehir Tepebaşı Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Eskişehir Tepebaşı Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.