Yarışma Projeleri

Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ocak 2008
Satınalma (Murat Cellat-Kazım Türksöz-Ayhan Abanozcu-Sinem Bultan-Ecevit Yıldız)

Proje Müellifi
Murat Cellat, Mimar, Osmangazi Ü., Ekip
Kazım Türksöz, Mimar, Osmangazi Ü.
Ayhan Abanozcu, Mimar, GÜ
Sinem Bultan, Mimar, Osmangazi Ü.
Ecevit Yıldız, Mimar, Osmangazi Ü.

Yardımcılar
Esra Önem Cellat, Mimar
İdil Türksöz, Mimar

Kahramanmaraş kent merkezinde, önemli bir konuma ve işleve sahip proje alanı, yeşil dokusuyla, eğitim, kültür, ticaret gibi donatılarıyla "Kent parkı" ve "Sosyal mekan" yaratmaktadır. Park alanı kesintisiz olarak ele alınmış; sosyal ve ticari donatılar kentin yoğun yaya ve araç akışına paralel çeperde konumlandırılmış ve bütüncül bir yeşil alan kurgulanmıştır.

Proje, Maraş kentinin sosyal ve kültürel etkileşimlerine bir ivme kazandırarak, olumlu anlamda yeni bir döneme sürükleyecektir. Önerdiği programatik yapıyla beraber estetize konstrüksiyonuyla da kentsel strüktüre katkıda bulunacaktır. Kent silüetinde her yönden görsel algıya açık yeni bir büyüklük önerecektir.

Bununla beraber rekreasyonun sosyal boyutu olarak da alanı kullanan bireyler -kentliler- arasındaki sosyal bağı kuvvetlendirip, toplumsal bütünleşmeye ve kentlinin yaşam kalitesine olumlu yönde katkıda bulunacaktır.
Yapı,görsel anlamda yeni ve provokatif bir imgeye sahiptir. Belirsiz görsel kodlamalarla çeşitli formal çağrışımlar sunmaktadır. Bu yapının heykelsi formunun kentlinin ortak hafızasında kente dair genel bir imge oluşturmasının yanı sıra, öznel hafızada farklı imgesel açılımlara olanak sağlamaktadır.

Yapı özgün silüeti ve işlevi nedeniyle baskın bir kamusal varlığa sahiptir.

Küreselleşme politikası yerel koşullara bağlı kalmaksızın yerel direnci kıran homojen bir yapı sistemi önermektedir. Ancak kuşkusuz her coğrafyanın orda bulunmakla alakalı, kendine özgü, tasarımı yönlendirici mekansal değerler sistemi vardır. Coğrafi yapı, iklimsel durum ve çevresel veriler de bu tasarımın birer girdisi olarak belirmiştir. Arsa çeperlerinde varolan kentsel durum ve arazinin topografik durumu; yapının arazide konumlanışını belirleyerek, tasarımı yönlendiren çevresel girdi olmuştur.

Yoğun olarak Akdeniz ikliminin hissedildiği bölgede, tasarlanmış açık alanlar, yarı geçirgen yapı kurgusu ve saçaklanmalar da iklimsel durumun bir tasarım girdisi olarak yapıyı tasarım sürecinde etkileyen faktörlerden biri olduğunu göstermektedir.

Proje, yoğun kent dokusu içinde, kente yeni bir nefes alma mekanı önermektedir. Rekreasyonun yanı sıra, eğlence eğitim ve ticari faaliyetler bir arada yoğun bir program ağı oluşturmaktadır. Bu programlar bütünü kentsel meydanı çevreleyen iki farklı, kırıklı program şeridinin tariflediği hacimler içinde kurgulanmıştır. Bulvar boyunca paralel uzanan yapı, mevcut yaya aksının arazi içinde genleşerek oluşturduğu kentsel meydanı çevreleyerek üst kotta sergi programına dönüşmektedir. Kütle zeminden koparılarak, zemin kotu kent meydanı ve ticari programların kullanılabildiği kentliye ait açık bir alan olarak tasarlanmıştır. Zemin kotu kamusal anlamda toplanma dağılma noktası ve bir land-mark önermektedir. Bu heykelsi yapı, şeffaf yüzeyleriyle, kente ait olan sergi programını ifşa etmekte, aynı zamanda davet kokteyl açılış vs. gibi yan programlara da kentin kendi kendisini ifşa etmesine olanak sağlamaktadır.

Küçük ticari birimler, zemine dair programlar olarak kendini varetmekte, kavşak noktasından araziye sızan kensel dolaşım hattı üzerinde zeminde yapılanan ikinci kütlenin kentsel çeperi olarak tasarlanmıştır. Bu çeper ticari birimler olarak örgütlenmiş, her iki çeperde konumlanmış cafe ve restaurantlar, bitkisel ve sert peyzaj arasında net bir kesik atan, bu zeminsel ayrışımı kuvvetlendiren kütlede yer yer geçirgenliği sağlamaktadır.

Alanın topoğrafyasında mevcut olan hafif eğim tasarımda iki ana kota indirgenmiştir. Tasarlanan merdiven ve rampalar bu iki ana kot arasında geçişleri sağlamaktadır. Alan temelde geçirgen çeperlere sahip olmakla birlikte, alt kotta iki, üst kotta da tasarlanan üst meydan aracılığıyla bir noktadan ana yaya yaklaşım aksı belirlenmiştir. İmar planında tanımlanmış açık otopark cepleri projeye göre yeniden ele alınmış, alanın doğusunda yer alan komşu parselin, içinden geçerek alana ulaşan yeni bir aks önerilmiştir.

İmaj Galerisi
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.