Yarışma Projeleri

İzmir Konak Belediyesi Yeşilyurt Spor Kompleksi Mimari Proje Yarışması

Tarih: Kasım 2003
2. Mansiyon

Mimari proje raporu

Yeşilyurt Spor Kompleksi'nin İzmir Kentinin güney ekseninde yer alan ve Konak Belediyesi Sınırları içinde bulunan Faruk Akar Karasu caddesi ile İhsan Alyanak Bulvarı ve 9242/3 ve 177/9 sokak arasında kalan arsada konumlanması öngörülmüştür. Kent Merkezine 7 km uzaklıkta olmasına karşın, imar planı incelendiğinde yakın gelecekte çoğunlukla konutların oluşturacağı yoğun kent dokusu içinde kalacağı anlaşılmaktadır.

Verilen arsa ihtiyaç programının belirlediği kapasitede bir spor kompleksi için yeterli büyüklükte değildir. Özellikle bu kompleks içinde yer alan stadyumun içinde yer alacağı kentsel doku ile çatışacak irilikte bir yapı olacağı açıktır. Stadyumlar işlevsel özellikleri güçlü yapılardır. Aynı zamanda mimari özellikleri ile kent ve kentli için prestij kaynağı olan kamusal yapılardır.

Kullanım ve kullanıcı çeşitliliği, özellikle stadyumu kullanacak kalabalıklar dikkate alındığında spor kompleksinin bulunduğu kentsel çevre için sosyal, kültürel, ekonomik canlılık sağlayacağı bilinmektedir. Ancak bu durumda farklı kullanıcı gruplarının ve kullanımın örgütlenmesi ile trafik ve seyirci kontrolü sorunları ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla bu çekim gücünün neden olacağı trafik yükü ve ortaya çıkacak güvenlik sorunları ile farklı kullanıcı gruplarının kompleks içindeki dolaşımı önem kazanmaktadır.

Stadyumlar spor karşılaşmalarının yanı sıra konser ve benzeri etkinlikler için kullanılan gösteri-seyir yapılarıdır. Dolayısıyla seyirci ile seyir alanının görsel ilişkisini en uygun biçimde kurarak, seyir konforu sağlamak açısından görüş açısı, görüş eğrileri, basamak yükseklikleri, oturma yerleri tasarımda önem kazanmaktadır.

Yeşilyurt Spor Kompleksinin tasarım ölçütleri bu görüşler doğrultusunda oluşturulmakta ve
1-Yerleşime İlişkin Ölçütler
2-Biçim ve Strüktüre İlişkin Ölçütler
3- Stadyum İç Dolaşımına İlişkin Ölçütler
4- Seyir ve Seyirci Konforuna İlişkin Ölçütler
olmak üzere 4 ana başlıkta ele alınmaktadır.

1-Yerleşime İlişkin Ölçütler
Konum ve Yerleşim Kararları
Stadyum yapısının iriliği ile başa çıkmak için yükselmemesine ve çevre dokuyu ezmemesine dolayısıyla, topografya verilerinin iyi kullanılmasına özen gösterilmektedir.

Stadyum + 5.00 (+ 64) kotunda tasarlanan bir Plato'ya oturtulmuştur. Bu plato stadyumun iç ve dış dolaşımını bütünleştiren ve örgütleyen asal eleman olmaktadır. Bir yandan Yeşilyurt Spor Kompleksinin kentsel çevre ile ilişkisini kurmakta, öte yandan stadyumu kullanacak kalabalıkların dolaşımını örgütlemektedir. Tüm seyirci giriş çıkışları ile tuvaletler tribünlerin düşey doğrultudaki orta noktası olan bu plato üzerinde yer almaktadır. Stadyumun tribünleri yatayda konumlandıkları yönlere göre, doğu, batı, kuzey, güney tribünleri olarak düşeyde ise + 5.00 (+ 64) Platosu'na göre konumları göz önüne alınarak alt tribünler ve balkon tribünleri diye adlandırılmaktadır. Güney ve Doğu da bulunan alt tribünler doğal eğime oturmaktadır. Balkon tribünleri ise stadyumun doğu ve batıda konumlanan iki uzun kenarı üzerinde yer almaktadır.

Böylece + 5.00 (+ 64) Platosu'nun tribünlere uzaklığı optimumda tutularak seyircilere dolaşım kolaylığı sağlanmaktadır. Ayrıca uzun kenarlarda bulunan balkon tribünleri ile kapalı seyir kapasitesi en üst düzeyde tutulmaktadır. Çok amaçlı Salonlar kuzey tribünün altında yer almaktadır. Sporcu tesisleri batı tribününün altında yerleştirilerek stadyumun asal cephesini oluşturmaktadır. Basın, yönetim ve protokole ait tesisler de bu yönde konumlanmaktadır.

Tesislere Ulaşım Olanakları, Yaklaşım ve Girişler
Yeşilyurt Spor Kompleksi tüm kullanıcılarına (seyirci, sporcu, yönetim, basın ve protokol) gerek araçla gerekse yaya olarak rahat ve güvenli ulaşım olanağı sağlamak üzere tasarlanmaktadır.

Seyirciler
Özel araçları ile gelen seyircilerin İhsan Alyanak Bulvarı üzerinde tasarlanan açık otoparka araçlarını park ettikten sonra bir yaya köprüsü ile + 5.00 (+ 64) kotundaki platoya ve üzerinde yer alan girişlere ulaşması düşünülmektedir. Toplu taşım araçları ve/veya yaya olarak gelen seyircilerin + 5.00 (+ 64) platosuna ve diğer tesislere her yönden ulaşım olanağı sağlanmaktadır. Bu olanak özellikle Yeşilyurt Spor Kompleksi çevresindeki konut alanları sakinlerine gündelik spor gereksinmeleri için tesislerden yararlanma kolaylığı sağlamak amacıyla yaratılmaktadır. Böylece tesislerin bir sosyal odak ve çekim alanı olması hedeflenmektedir.

Sporcular
Sporcu otobüsleri stadyuma güneyden yaklaşmakta, doğrudan otobüsle stadın içine girerek batı yönündeki tribünlerin altında yerleştirilen sporcu tesislerine ulaşmaktadır.

İdareciler, Basın, Protokol ve VİP
Faruk Akar Akarsu caddesin ile İhsan Yanak Bulvarından ayrılan bir yolla Batı Tribünlerinin altında yer alan yönetim, basın, protokol ve vip tesislerine ulaşmaktadır. Yönetim, basın, vip ve protokol için ayrı giriş olanakları sağlanmaktadır. Güvenlik görevlilerinin araçları ile görsel basının naklen yayın araçları tesisin kuzey yönündeki için açık spor alanları yönünde park yerleri düzenlenmektedir.

Yönlenme
Stadyumun oyun alanı Kuzey Güney Ekseninde Orta Avrupa Ülkeleri için en uygun yönlenmeyi sağlamak üzere batı yönünde 9 derece dönük olarak yerleştirilmektedir. Kompleksin diğer tesisleri oyun alanına göre konumlanmaktadır.

Güvenlik Bölgeleri Oluşturulması
Yeşilyurt Spor kompleksi güvenliği sağlamak üzere 4 ana bölgeye ayrılmıştır.
1.bölge: Oyun Alanı
2.bölge: Seyir tribünleri
3.bölge: +5.00 (+ 64) kotunda yer alan Plato
4.bölge: Stadyum dışında kalan alanlar
Oyun alanı ile tribünler arasında oyuncu ve oyun alanını korumak amacıyla güvenlik bariyeri oluşturulmaktadır. Ancak, seyirci güvenliğini tehdit eden (yangın, izdiham, kavga v.b.) durumlarda güvenlik bariyerinin üzerinde ve oturma gruplarını ayıran merdivenlerin karşısında yer alan otomatik kapılar açılarak seyircinin oyun alanına alınabilme olanağı sağlanmaktadır.

Doğu, batı, kuzey ve güney tribünleri stadyumun dört köşesinde birbirinden koparılarak kalabalıkların kontrol altına alınması sağlanmaktadır.
+ 5.00 (+ 64) Platosu üzerinde giriş çıkış güvenliği için gerekli tesisler yer almaktadır. Stadyum yakın çevresi ile ulaşım yolları, otopark, meydan ve açık spor alanlarının güvenliği ile ilgili önlem ve tesisler 4. bölgeyi oluşturmaktadır.

Peyzaj
Yeşilyurt Spor Kompleksinin arsası zaten küçük ve sıkışıktır. Bu nedenle yeşil bir peyzaj oluşturulma olanağı bulunmamaktadır. Açık rekreasyona yönelik spor alanlarının yerleştirildiği tesisin kuzey kesiminde gölge alanlar yaratmak ve görüntü perdelemesi için alanın elverdiği ölçüde ağaç kullanılmaktadır. Stadyumun batı yaklaşımı üzerinde otopark ile stadyum arasında tasarlanan meydan başlıca kentsel peyzajını oluşturmaktadır. Bu meydan kalabalıkların toplanma ve dağılımını örgütlemek üzere tasarlanmaktadır.Doğrudan + 5.00 (+ 64) Platosu'na bağlanarak dolaşım sorunlarını da çözmektedir.

2- Biçim ve Strüktüre İlişkin Ölçütler
Yeşilyurt Spor Kompleksi Mimarisi işlevsel gereklilikler ile günümüz yapım teknolojilerinin olanaklarını kullanarak gerçekleştirilmektedir. Stadyum mimarisinde oyun alanının standart boyutlardaki asal geometrik biçimi belirleyici olmaktadır. Arsanın darlığı göz önüne alınarak seyir tribünleri oyun alanına uluslar arası standartların elverdiği ölçüde yaklaştırılmaktadır. Balkon tribünleri ile alt tribünler seyir konforunun elverdiği ölçüde üst üste çakıştırılarak genişliği azaltılmaktadır. Böylece bu tribünlerin üstünde yer alan örtünün genişliği de en aza indirilmekle birlikte kapalı seyir kapasitesi en üst düzeye çıkarılmaktadır. Kapalı seyir kapasitesi toplam seyirci kapasitesinin 2/3 ünü oluşturmaktadır. Tribünler betonarme kapalı tribünlerin üst örtüsü ise çelik olarak tasarlanmaktadır.

Doğu ve batı da yer alan balkon tribünleri ile üst örtüsü biçimsel bir bütün oluşturmaktadır. Bu eliptik biçimlenme estetik ve strüktürel bir seçimdir. Balkon tribünlerinin betonarme yapısı üzerine eklemlenen ve eliptik biçimi bütünleyen çelik kolon-kirişler konsol olarak balkon tribünlerinin üzerine uzanmakta ve üst örtüyü oluşturmaktadır. Konsolun taşıyıcılığını biçimi desteklemektedir. Bu durum aynı zamanda strüktürü hafifletmekte ve maliyet ekonomisi sağlamaktadır.

Kuzey ve güney tribünlerinin doğal zemin üzerinde kalan kesimi duvar etkisini azaltacak ve girişleri belirginleştirecek biçimde parçalanmaktadır.
Balkon tribünlerinin zeminden koparılması ile kuzey güney tribünlerindeki parçalanma oyun alanını saklamakla birlikte stadyum iç atmosferinin içinde yer aldığı kentsel mekandan sürekli algılanmasına ve kentliler ile sosyal ve görsel bütünlük kurmasına olanak sağlamaktadır.

3- Stadyum İç Dolaşımına İlişkin Ölçütler
Giriş ve Turnikeler
+ 5.00 (+ 64) Platosu stadyum iç ve dış dolaşımını bütünleştiren asal eleman olmaktadır. Bilet gişeleri ve stadyum ana girişleri bu Plato üzerinde yer almaktadır. Ana girişler 4 köşede 8 ayrı giriş olarak tasarlanmaktadır. Her kapıda 4 adet olmak üzere 32 giriş turnikesi bulunmaktadır. Her tribüne 2 ana giriş kapısı ve 8 turnike hizmet etmektedir. 468 kişiye 1 turnike düşmektedir. Bu sayılar uluslararası standartların gerektirdiğinin ötesinde uygun ve işlevseldir.

Boşalım süresi
Stadyumun boşalım süresi sporcu ve seyirci güvenliği açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle stadyumun mümkün olan en kısa zamanda boşalmasına olanak sağlamak hedeflenmektedir. Doğrudan çevre yollara bağlanan +5.00 (+ 64) Platosu üzerinde yer alan 24 adet ve her biri 3.00 m genişliğinde olan çıkış kapısı bulunmaktadır. En uzaktaki seyircinin yürüyerek çıkış kapısına ulaşma uzaklığı en çok 35.00 m' dir. Bu koşullarda stadyumun boşalım süresi 2.8 dakikadır.

Engelliler
Doğrudan +5.00 (+64) Platosuna ulaşmakta, seyir yerleri ve WC'leri bu kotta bulunmaktadır. Engellilerin oyun alanını ve sporcu tesislerini kullanması için 0.00 kotunda olanak sağlanmaktadır.

WC'ler, büfeler ve satışlar
WC'ler, her tribüne bir grup hizmet edecek biçimde stadyumun 4 köşesinde yerleştirilmektedir. Balkon tribünlerinden WC gruplarına doğrudan ulaşım sağlanmaktadır.
Erkek WC: 60 adet kabin
248 adet pisuvar
Kadın WC: 26 adet kabin
Engelli WC: 9 adet
olmak üzere toplam 343 adet WC bulunmaktadır. 44 kişiye bir tuvalet olanağı sunulmaktadır. Büfeler kuzey, güney, doğu ve batı tribünlerinin altında +5.00 (+ 64) Platosu üzerinde serbest olarak düzenlenmektedir. 0.00 Kotundaki meydanda spor malzemeleri satışı ve hediyelik eşya mağazası ile büfe ve kiosklar bulunmaktadır.

4- Seyir ve Seyirci Konforuna İlişkin Ölçütler (Şekil 8)
Yer Kapasitesi

Toplam seyirci kapasitesi: 15 135 kişi
Doğu tribünleri
Alt tribün: 2 742
Balkon tribünü: 2 497
Batı tribünleri
Alt tribün: 2 556
Balkon tribünü: 1 666
Basın tribünü: 213
VİP tribünü: 213
Protokol Tribünü: 92
Kuzey tribünü: 2 578
Güney tribünü: 2 578

Görüş Uzaklıkları, Görüş Açıları ve Eğrileri
Basın, protokol ve VİP tribünleri seyir konforu açısından en elverişli yön olan doğuya bakan batı tribünü üzerine yerleştirilmiştir. Giriş-çıkış, dinlenme ve diğer tesisleri birbirinden ve diğer seyir tribünlerinden ayrı ve bağımsız olarak düzenlenmektedir. Görüş açıları ve eğrilerine ilişkin açıklama şekil üzerinde verilmektedir.

İzmir Konak Belediyesi Yeşilyurt Spor Kompleksi Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
İzmir Konak Belediyesi Yeşilyurt Spor Kompleksi Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.