Yarışma Projeleri

Karabük Belediyesi Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Şubat 2006
1. Mansiyon Hakkında
Karabük Belediyesi Hizmet Binası tasarımının ilkeleri iki ana başlık altında sunulabilir. İlki, kent ve onun bir parçası olarak proje alanının değerlendirilmesi ve bunun tasarıma aktarılması; ikincisi ise fonksiyonel olarak belediye hizmet binasının çözümlenmesi.

Kentsel Değerlendirme
Proje alanının temel niteliklerini ve kent için ne ifade ettiğini iki ana başlık halinde değerlendirilebilir. İlki, alanın kent içindeki konumu ve kentin bütünü için ne ifade ettiği; diğeri ise alanın yakın çevresi ile ilişkisidir.

1.Alanın Karabük kenti içindeki konumu:
Proje alanı Şehrin genel yapısı itibariyle orta noktasında bulunan ve aynı zamanda şehrin doğal gelişim yönü olan Safranbolu istikametindeki Yeşil Mahalle bölgesinde yer almaktadır. Bu alan belediye tarafından erişilebilirlik mesafelerine uygun görülmüştür. Proje alanı, kuzeybatıda Atatürk Bulvarı, güneydoğuda şehirlerarası karayolu güney batıda bir park alanı ve kuzeydoğuda belediye sosyal tesisleri alanı ile sınırlanmaktadır. Bu alanda yer alacak olan belediye hizmet binası Atatürk Bulvarı aracılığı ile kent merkezine bağlanmaktadır. Dolayısıyla bu bulvar birinci derecede önem kazanmaktadır.

2. Alanın Yakın Çevresiyle İlişkisi:
Bina çözümlenirken bu kentsel bağlar göz önünde bulundurulmuş ve Belediye binasının Atatürk Bulvarı ile olabildiğince ilişki kurması sağlanmıştır. Proje alanı çevresinin tam anlamıyla gelişmiş bir dokuya sahip olmaması nedeniyle binanın tasarımında farklı bir ölçüt aranmıştır. Bu ölçüt hizmet kompleksinin basit bir kent imajı oluşturmasıdır. Bu imajı sağlamak için farklı işlevler farklı kotlarda çözümlenmiştir. Sosyal içerikli işlevler bir avlu etrafında çözümlenerek küçük bir kent meydanı imajı yaratılmaya çalışılmıştır. Yaratılan bu avlu Araç Çayı istikametindeki peyzaja açılmakta ve bu yöndeki yeşil alanla bütünleşmektedir. Proje alanının güneybatısında yer alan park alanı, sosyal işlevlerin yer aldığı avlu ile doğrudan ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda bu park alanına olabildiğince müdahale edilmemiş, yeşil alan olarak korunması öngörülmüştür. Park alanı içerisinde halkın faydalanacağı ve Araç Çayı peyzajına açılan bir kafe önerilmiştir.

Mimari Değerlendirme
Belediye hizmet binası işlevsel olarak 2 ana fonksiyondan oluşmaktadır. Sosyal aktivitelerin yer aldığı mekanlar (nikah salonu, rant tesisleri, lokanta, kafe, kreş) ile belediye hizmetlerine ait mekanlar. Bu işlevler farklı kotlarda çözümlenmiştir. Sosyal işlevler -4.00 kotuna yerleştirilmiş, diğer işlevler doğrudan Atatürk Bulvarından ulaşılacak şekilde konumlandırılmıştır.

İmar ve fen işleri gibi daha yoğun halk teması gerektiren işlevler +4.00 kotunda tasarlanırken, meclis salonu, başkanlık makamı ve yan işlevleri +8.00 kotunda konumlandırılmışlardır.

Binanın yalın, çağdaş ve çevreye uygun bir mimari kimliğe sahip olması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda büro mekânlarında açık ofis uygulamasına gidilmiş, gerek iç gerekse dış yüzeylerde olabildiğince camlı şeffaf çözümlere yer verilmiş, bunun yanı sıra dış cephelerde cam, metal ve ahşabın birlikteliği tercih edilmiştir. Bina cephelerindeki cam yüzeylerde, özellikle büro mekanlarında güneş kırıcılar önerilmektedir. Binanın bünyesinde yer alan kreş ve anaokulu, çocukların doğrudan yeşil alanla temas edebilmeleri için -4.00 kotunda tasarlanmıştır. -4.00 kotunun düşünülen kent imajına uygun olarak günün geniş bir zamanında yaşanılan, bünyesinde farklı işlevleri barındıran bir mekan olması hedeflenmektedir.
Karabük Belediyesi Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Karabük Belediyesi Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.