Haberler

28 Aralık 2005, Çarşamba

Emre Arolat ile Nitelikli Oteller Üzerine...Emre Arolat ile Nitelikli Oteller Üzerine...Emre Arolat ile otellerdeki “nitelik” ve bu niteliğin kriterleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. 2004 yılında Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği “Akdeniz Otel Mimarisi” konulu panelin de konuşmacıları arasında yer alan Arolat, bugüne kadar tasarladığı birçok otel projesi ile ödül kazandı. Bunlardan bazıları 2004 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Mimari Proje Dalı Başarı Ödülü alan Tunus Mahdiyya'da otel projesi ve 1992’de Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı Başarı Ödülü alan Sapanca Oteli. Haberin Devamı
İstanbul'da 20 yeni kavşak temeli atılıyorİstanbul'da 20 yeni kavşak temeli atılıyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi trafiğe çözüm üretmek amacıyla yaptığı çalışmalara 20 yeni kavşak daha eklendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin trafiğe köklü çözüm üretmek amacıyla başlattığı çalışmalar çerçevesinde 20 yeni kavşağın temeli, yarın Cemal Reşit Rey Konser (CRR) Salonu'nda törenle atılacak. Bayrampaşa Otogar Önü, Ayazağa, Kartal-Samandıra Fatih, Tuna ve Orhangazi Caddeleri kesişimi, E-5 Gülsuyu Köprülü kavşakları ile Bağlarbaşı Kavşağı Kısıklı Caddesi altgeçidinin temel atma töreni, ilçe belediye başkanlarının da yer alacağı canlı yayınla işçilerle birlikte gerçekleştirilecek. Kalan 15 kavşağın temeli de temsili olarak CRR'de atılacak.
Tarih: 28 Aralık 2005 Kaynak: Milliyet
İşte müze kent İstanbul!İşte müze kent İstanbul!'Sur-u Sultani' olarak bilinen, içinde Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı, Darphane, Alay Köşkü, Arkeoloji Müzesi'nin de bulunduğu tarihi yarımada 'müze kent' oluyor.
Türkiye’deki Oteller Ne Kadar Nitelikli?Türkiye’deki Oteller Ne Kadar Nitelikli?İklimi, coğrafyası, kültürü ve insanıyla dünyadaki en önemli turizm noktalarından biri olan Türkiye, bu özelliklerini ne kadar iyi pazarlayabiliyor ya da ne kadar iyi tanıtıyor... En iyisi olabilecekken sahip olduğuyla yetinmeye daha ne kadar devam edebilecek? Türkiye’nin “turizm cenneti” olduğunu düşünmenin fanatik olma durumuyla bir ilgisi yok. Bir turiste niçin Türkiye’ye geldiği sorulsa her birinden benzer cümlelerin döküleceği tahmin edilebilir. Peki ya mimarlar?
SANAA ile Kanazawa Müzesi Üzerine Bir SöyleşiSANAA ile Kanazawa Müzesi Üzerine Bir Söyleşi21. Yüzyıl Kanazawa Çağdaş Sanat Müzesi kentin merkezinde yer alarak önemli kentsel bölgeleri birbirine bağlıyor. 112,5 metre çapında daire formundaki müzede ön arka cephe olmayışı yapının her yönden keşfedilmesine imkan yaratıyor. Müzede özel müze mekanları kadar kamuya açık kütüphane, eğitim salonları ve çocuk atölyeleri bulunuyor. Kamusal mekanlar ve özel alanlar birbiriyle iletişim kuracak şekilde düzenlenmiş; kamusal mekanlar özel alanları çevreliyor.
Time in a City Yarışması’nda Türkiye’den DereceTime in a City Yarışması’nda Türkiye’den DereceMoskova’da merkezli Dom na Brestskoy Mimarlık Merkezi tarafından Kasım ayında düzenlenen “Time in a City - Kentte Zaman” konulu uluslararası fikir yarışmasında Türkiye’den katılan ekip derece aldı.
Topkapı Sarayı ‘bütünleştiriliyor’Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Saray’ın müze objelerinin sergilendiği bir bina görünümünden çıkıp, mimari özellikleri öne çıkan bir kültür varlığı olarak, hak ettiği önemi kazanacağını bildirdi.
"İstanbul gelecek vaat ediyor"Dubai Holding bünyesindeki gayrimenkul yatırım şirketi Dubai International Properties (DIP) İcra Kurulu Başkanı Farhan Faraidooni, özelde İstanbul ve genelde ise Türkiye'nin, gelecek vaat eden yatırım fırsatları sunduğuna inandıklarını söyledi. 6 Ekim 2005'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirilecek 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırım programı için ortak yatırım kararı aldıklarını hatırlatan Faraidooni, "İlk olarak, 500 milyon dolara, çok amaçlı Dubai Towers İstanbul'u inşa edeceğiz. Halen tarihi şehrin sembolü olacak olan Dubai Towers İstanbul Projesi'nin yönetim planı ve tasarımı aşamasındayız" dedi.
Tarih: 28 Aralık 2005 Kaynak: Radikal
Sagalassos uyanıyorBurdur yakınlarındaki Sagalassos Antik Kenti'nde kapsamlı bir restorasyon çalışması sürüyor. 2010 yılında bitirilmesi planlanan proje ile çeşmelerinin görkemiyle anılan Sagalassos'taki şelaleli çeşmeden, antik çağlardaki gibi sular akacak.
İzmir 'Umut'larını PlanladıKentlerimiz 2006 yılını nasıl karşılıyor? Elbette her yılbaşındaki gibi, yani ''umut'' la... Özellikle 2005'te en ''tahripkâr'' projelerin ''karabasan'' ını yaşayan İstanbul bile, hiç değilse ''bunlardan kurtulma'' yı dileyerek yeni yıla hazırlanıyor olmalı...
Gecekonduya su ve elektrik affı2006 yılı bütçe yasa tasarısında gecekondular ve kaçak yapılara dolaylı af geldi. 12 Ekim 2004 tarihine kadar kullanım izni alamayan yapılara elektrik ve su hizmeti götürülebilecek.
Müzelerde yeni dönemKültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, “Biz Ayasofya’yı ve Topkapı’yı değil, hizmeti özelleştiriyoruz. Topkapı Sarayı’nı, müze objelerinin sergilendiği bir bina görünümünden çıkarıp, mimari özellikleri anlaşılan bir kültür varlığı olarak tanıtmak istiyoruz” dedi.
Beylikdüzü'nde modern semt pazarıTürkiye'nin en modern semt pazarı İstanbul Beylikdüzü'nde kuruldu. 15 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan pazar, AB standartlarına da uygun. 64 güvenlik kamerası ile izlenen pazarda alışveriş market usulü sepetlerle yapılıyor. Üstü sabit pazarlarda olduğu gibi kapalı olan pazarda kredi kartı kullanımı da mümkün. Her hafta yaklaşık 2 bin tezgah açılan pazardan alışveriş yapanlar ve esnaf da memnun. Pazarda ihtiyaçları karşılayabilecek sosyal tesis binası da bulunuyor. Bu binada alışveriş yapacak anne-babaların çocuklarını bırakabilecekleri bir de kreş yakında hizmete girecek. Pazarda internet üzerinden sipariş vermek de mümkün olacak.
Tarih: 28 Aralık 2005 Kaynak: CNN Türk
Müze Kent’e imza atıldıTopkapı Sarayı ve çevresi günde 2-3 saat değil, 2-3 günde gezilecek bir özelliğe kavuşturuluyor. Sur-u Sultani olarak bilinen ve Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı, Darphane, Alay Köşkü, Sirkeci Garı’nın da içinde bulunduğu alan düzenlenerek bölge ‘müze kent’e dönüşüyor.
Kent içinde köprülü kavşaklarSon günlerde, sabah ve akşam saatlerinde sıkışan İzmir trafiğinin yeniden düzenlenmesi için bazı kesişme noktalarında köprülü kavşak yapılmasının savunulmakta olduğunu duyuyoruz. Öneri sahipleri özellikle Ankara ve Bursa'dan verdikleri örneklerle savlarını güçlendirmeye çalışıyorlar.
Bakan Koç: Topkapı Sarayı’nı ihya edeceğizZaman’ın gündeme taşıdığı Topkapı Sarayı’nın depolarında çürüyen tarihî eserlerle alakalı tepkiler devam ediyor.
'Yeşil alan' savunmasıSon olarak Bakırköy ve Kadıköy'de yanlış kentleşme iddialarıyla protesto gösterilerine neden olan TOKİ kararlarıyla ilgili açıklama yapan Başkan Erdoğan Bayraktar, 'TOKİ yeşil alan satmaz...
2006'da kiralar ve emlak fiyatları ne olur?Artık kur gündemden düştü. Şimdi toplumun büyük kesimi emlakla yatıyor, emlakla kalkıyor. Gazeteler emlak ekleri veriyor, emlakçıların sayısı hızla artıyor. Ve konut kesimin geleceği tartışılıyor. Gerçekten önümüzdeki yıl emlak piyasası nasıl olacak? Fiyatlar daha da yükselecek mi? Kiralar daha da artacak mı?
TOKİ Başkanı Bayraktar: Mortgage ile tüm fakirleri ev sahibi yapmak mümkün değilToplu Konut İdaresi (TOKİ) Genel Başkanı Erdoğan Bayraktar, "İlk yıllarda Mortgage sistemiyle tüm fakirleri ev sahibi yapmak gibi bir olanak söz konusu değildir" dedi.
Gayrimenkul piyasasında trendler, dengeler-dengesizlikler...Üçüncü çeyreğe ait milli gelir verilerinin açıklanmasıyla beklenenden daha yüksek olduğu görülen büyüme gerçekleşmeleri, ekonominin yılın ikinci yarısında yeniden güçlenme eğilimine girdiğini düşündürmüştür. Ancak bu eğilim, bazı analizlerde haksız bir şekilde inşaat sektöründeki canlanmaya bağlanmış ve sektörün GSYİH içindeki sınırlı payı dikkate alınmadan yüksek oranlı büyüme göstermesi öne çıkarılmıştır.
Antalya Müzesi’nde, eserler depodaAntalya Müzesi’nde bulunan 53 bin eserden, 4 bin 686’sı sergilenebiliyor. Bu eserlerin 2 bin 933’ü arkeolojik, 1152’si etnografik, 541’i de sikkeden oluşuyor.Halen inşaatı süren ve 2006 yılı başlarında bitirilmesi planlanan müze ek binasının tamamlanmasından sonra, Antalya Müzesi’nin depo sorununun da çözümlenmesi planlanıyor. Tarihi eserlerin, daha uzun bir süre depolarda kalmaya devam edeceği gözüküyor. Antalyalılar, turizm yoluyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan şehre, yeni bir müze kazandırılmasını istiyor.
Tarih: 27 Aralık 2005 Kaynak: NTVMSNBC
İnşaat, büyümenin öncüsü oldu TOKİ, 7 katrilyonluk temel attıTürkiye ekonomisindeki genel büyümeyi bu yıl inşaat sektöründeki büyüme sırtladı. 1984 1990 arasında yaşanan canlılığa yakın bir çıkışla 2005’te yüzde 19.7 büyüyen sektörde, TOKİ’nin liderlik etkisi öne çıktı. TOKİ, 2005’te 7 katrilyon liralık ihale gerçekleştirdi, Türkiye genelinde 153 bin konutun temelini attı.
Deprem önlemlerinde öncelik İstanbul’daBaşbakanlık ve Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü afet planlamasına yönelik çalışmaları sürdürürken, öncelik İstanbul’a verilmiş durumda. Eksiklikleri tespit etmek için Bayırdırlık Bakanlığı’nda kurulacak teknik bir komisyon çalışmaya başlayacak.
Aynalı Çarşı 'tarihine uygun'Çanakkale'deki tarihi Aynalı Çarşı'sındaki işyerleri, ikinci etap projesinin tamamlanmasının ardından hizmete açıldı.
Bu yıl 6 bin 750 km duble yol yapıldıBu yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki toplam duble (bölünmüş) yol uzunluğu 6 bin 750 kilometreye ulaşacak. Hükümetin 2003 yılında başlattığı duble yol çalışmaları sürüyor. 5 yıllık süre içerisinde toplam 15 bin kilometrelik duble yol hedefi doğrultusunda, 2005 yılı sonuna kadar 6 bin 750 kilometrelik uzunluğa ulaşılacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, söz konusu bölünmüş yolun 5 bin 165 kilometrelik bölümü asfalt seviyesinde bitirilerek trafiğe açılırken, 805 kilometrelik kısımda üst yapı seviyesinde çalışmalar devam ediyor. 830 kilometrelik duble yolda da toprak-tesviye çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Program doğrultusunda 2006 yılında da 3 bin kilometre uzunluğunda duble yol yapılacak. Yeni yollarla ilgili ihale programın yeni yıl içinde hızlandırılması planlanırken, 2006 yılı sonunda Türkiye’nin toplam duble yol uzunluğunun yaklaşık 10 bin kilometreye ulaşması öngörülüyor.
Tarih: 27 Aralık 2005 Kaynak: Türkiye
“Parçalanan Mimarlık ve Mesleğin Geleceği” KonferansıMimarlar Odası İstanbul Şubesinin Mimdap Kent Demokrosisi toplantılarının üçüncüsü gerçekleşti. “Parçalanan Mimarık ve Mesleğin Geleceği” başlıklı konferansın konuşmacıları; Yücel Gürsel, Asuman Yeşilırmak, Hasan Kıvırcık, Bünyamin Derman’dı.
Antoninler Çeşmesi yeniden akacakÖzel kurumların tarihî mirasa ilgisi sürüyor. İstanbul’da Saka Su’yun Tophane Çeşmesi’nin, Kuveyt Türk’ün de Karaköy Çeşmesi’nin restorasyonunu üstlenmesinden sonra Aygaz da Burdur’daki Antoninler Çeşmesi’ni restore ettiriyor.
50 Yıllık Kent HizmetleriYapı üretim süreçlerinde ülke ve kamu yararı ile uluslararası gelişmeler çerçevesinde çalışmalar yapmak, mimarlığın ve mimarların değişen toplumsal ve ekonomik yapı içindeki değişen konumlarını izlemek, tespit etmek, değerlendirmek, mesleğin ve mimarların görev ve sorumluluklarını düzenlemek, ulusal ve uluslararası ölçekte mesleğin gelişmesini izlemek ve sağlamak amacıyla kurulan Mimarlar Odası Ankara Şubesi 50 yaşında.
Takvim
<<Aralık 2005>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.