Köşe Yazısı

Tokyo’da Bir Kentsel YerleÅŸme ÖrneÄŸi: Odaiba

Yazan: Satoshi Kawamoto Tarih: 21 Haziran 2007
Modern mimarlığı sevenler için, Tokyo’nun dünyadaki en çekici ÅŸehirlerden biri olduÄŸu ÅŸüphesizdir. Birçok mimara faaliyet gösterme fırsatı saÄŸlayan Tokyo’ya, futuristik mimari örneklerini görmek üzere ülke dışından pek çok turist gelir.

DiÄŸer taraftan Tokyo tamamen “yeni” bir ÅŸehir de deÄŸildir. Tabi ki, 8. yüzyılda kurulmuÅŸ Japonya’nın eski baÅŸkenti Kyoto, ya da Ä°stanbul gibi ÅŸehirlerin uzun tarihi ile Tokyo’un tarihi geçmiÅŸi karşılaÅŸtırılamaz, fakat Tokugawa krallığı tarafından kurulmuÅŸ Tokyo’nun da 400 yıllık bir geçmiÅŸi vardır. Tarihi boyunca yangınlar, depremler ve 2. Dünya Savaşı’ndaki bombalamalardan dolayı, ayakta kalan eski bina sayısı azaldığı halde, kentsel doku bütününde eskinin izleri hala mevcuttur. Avrupa’nın çeÅŸitli kuralları çerçevesinde oluÅŸmuÅŸ geleneksel kentlerinde hiç bulunmayan, ilk bakışta düzensiz gibi gözüken ÅŸehir dokusunun arasına sıkışmış tarihi kentsel doku ve yapılar, Tokyo’nun kendine has çekiciliÄŸidir.


Fuji Television Binası

Tokyo Körfezi’nin kuzeyinde deniz doldurularak 1980’lerde yapılan yapay ada “Odaiba”, bu ÅŸehrin ultra-modern özelliÄŸinin göstergesidir. Burada inÅŸa edilmiÅŸ büyük yapıların arasında, savaÅŸ sonrası Japonya’nın mimarlığına liderlik yapmış mimar Kenzo Tange’nin planladığı Fuji Television Binası ve Tokyo Uluslararası Sergi Merkezi gibi sembolik ve ünlü yapılar da vardır. Odaiba, Tokyo’daki en ilgi çeken mekanlardan biridir.


Tokyo

F. L. Wright ya da Le Corbusier gibi modern mimarların hayalini kurduÄŸu “New Town” ile anakara arasındaki baÄŸlantı, Odaiba ve Tokyo arasında monorail ile saÄŸlanmaktadır. Tokyo Ä°stasyonu'nun biraz güneyindeki Shinbashi Ä°stasyonu’ndan monorail’e bindiÄŸinizde, bir lunapark treni gibi gökdelenler ve “highway”ler arasından geçerken, Odaiba’yı Tokyo’ya baÄŸlayan “Rainbow Bridge”in ve Odaiba’nın görkemli manzarası göz alır. Monorail, Rainbow Bridge ve Odaiba modern ÅŸehir Tokyo’nun temsilcisidir.


Rainbow Bridge

Ancak adaya adım attığınızda o etki azalmaya baÅŸlamaktadır. GeniÅŸ bulvarlar boyunca yükselen ve insan ölçeÄŸini aÅŸan yoÄŸun yapılar rahatsız edici bir görüntü sergilemekte, “ÅŸehirlilik” bilinci ise azalmaktadır. Çünkü insanlar buraya monorail ile gelmekte, devasa alışveriÅŸ mekanlarının içinde kaybolmakta veya kafalarına göre orada burada gezinmektedirler. Odaiba’nın ÅŸehirsel geliÅŸim planında belirgin bir hata görülmektedir.


Odaiba

BaÅŸlangıçta Odaiba, içerisinde yaÅŸama, çalışma ve eÄŸlence fonksiyonları bulunan bir altmerkez olarak planlanmıştır. Ancak, eÄŸlence aktiviteleri ve gezi mekanları yaygınlaÅŸmış ve adada baskın hale gelmiÅŸtir. Bu da yaÅŸama mekanlarının yavaÅŸ yavaÅŸ azalmasına neden olmuÅŸtur. Odaiba’nın eÄŸlence aktivitelerinin sembolü “Venus Fort” isimli alışveriÅŸ merkezidir. Her ne kadar yapının dış mekanı yoÄŸun düz bir kütle ÅŸeklindeyse de, iç mekanda insanlar, kitsch pseudo-Ä°talyan stili alışveriÅŸ merkezinde para harcamaya kendilerini adıyor gibidirler. Etkileyici bir mimari tasarımla yeni bir ÅŸehir modelinin yaratılmasına hiç niyet edilmemiÅŸ olan Odaiba’da dikkati çoÄŸunlukla çeken ne yazık ki, alışveriÅŸ merkezleri ve eÄŸlence parkları ile Fuji Televizyon binasının tepesinde yer alan ve inandırıcılığı olmayan sembolik küre olmaktadır. Tokyo’nun cazibe noktası burası deÄŸildir. Ä°ronik bir ÅŸekilde, Tokyo’nun en muhteÅŸem manzarası Odaiba’nın deniz kıyısı boyunca uzanan kafelerinden izlenebilen gün batımı manzarasıdır.


Venus Fort Alışveriş Merkezi

Aslında Tokyo’nun olumlu ya da olumsuz bütün tarihi olaylarının Odaiba’da yoÄŸunlaÅŸtığı söylenebilir. Tokyo Körfezi’nde büyüyen megapolise alan yaratmak amacıyla doldurulan, 400 yıllık yapay adada, monorail gibi 1960’ların “New Town”unun etkilerini, 1980’lerde Japon ekonomisinin iyileÅŸtiÄŸi dönemdeki kontrolsüz ÅŸehir geliÅŸimini, 1990’lara ait etkileyici Post-Modern mimariyi ve son olarak 21. yüzyılın mimari estetiÄŸe tercih edilen ekonomik verimliliÄŸi görmek mümkündür. EÄŸer Tokyo’ya yüzeysel olarak ÅŸöyle bir bakmak gerekirse, her ne kadar rahatsız edici tarafları olsa da Odaiba’yı ziyaret etmek iyi bir fikirdir.

Yazara Görüşlerinizi Bildirmek İçin
Buraya yazacağınız görüşleriniz, Arkitera Forum bölümüne yansımayacak, sadece yazara ulaşacaktır. * İşaretli alanlar mutlaka doldurmanız gereken alanları belirtmektedir.
Sizin:
Adınız, Soyadınız *
E-Posta Adresiniz *
MesleÄŸiniz *
Telefon Numaranız Adres seçimi:
Adresiniz
Mesajınız:

ÝPUCU: büyük harf "J", büyük harf "B", küçük harf "e", küçük harf "w", sayý altý, sayý iki

Lütfen sol imajdaki resimde görülen dizgiyi yandaki kutucuğa giriniz.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız