Köşe Yazısı

2008 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. yazıdan 20. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Mahmut ŞenolSahte Haberlerin Dürüst GazetecisiMahmut Şenol, 25 Aralık 2008
Bu sayfaların mimar okuruna seslenmesi çok zor... Onlar bildiğiniz okurlara benzemez, sandığınız gibi değillerdir! Ne yapsan yaranamazsın mimar milletine... Burunlarından kıl aldırmazlar alimallah!
Ahmet Turan KöksalEğitime Muhtaç MimarlarAhmet Turan Köksal, 18 Aralık 2008
Dikkat: Bu yazı, SMGM kapsamında kredilendirilmemiş olup, okuyanların kredileri varsa, 2 kredi kesinti yapılacaktır. Evet tahmin ettiğiniz gibi, konu şu meşhur SMGM meselesi.
Orhan AyyüceBir Jürinin İçindenOrhan Ayyüce, 27 Kasım 2008
Olur ya, sihirbazlar sahnede yaptıkları illüzyonların sırrını vermezler. Birçok meslek dalında resmi olmayan fakat herkesin uyduğu kurallar vardır. Meslektaşlar işlerinin sırlarını saklarlar.
Ayça İnceDisiplinlerarasılık / Çok DisiplinlilikAyça İnce, 20 Kasım 2008
Geçenlerde mezun olduğum üniversiteye, şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne uğradım. Seçmeli sisteme geçmiş okulumda, ekle-bırak günleri yaşanıyordu. Bu durum içimde ciddi bir kıskançlık yarattı.
Hüseyin YanarTasarlanabilecek En Zor MekânHüseyin Yanar, 13 Kasım 2008
Beyaz ve siyahın renk olmadığından söz edilir. Oysa bazen bu kontrast ikilinin, çok kuvvetli renkler, hatta bütün renklerden daha da kuvvetli, güçlü renkler olduklarını, arkalarında derin anlamlar taşıdıklarını düşünürüm.
Gürhan TümerBizde Mimari Eleştiri Var mı Yok mu?Gürhan Tümer, 6 Kasım 2008
“Bizde mimari eleştiri yok” diyorlar. Yakın zamanlara kadar ben de öyle düşünüyordum, ben de katılıyordum bu söyleme; ben de diyordum ki: “Evet, bizde mimari eleştiri yok”. Böyle deyip çıkıyordum işin içinden. Şimdilerde ise şöyle düşünüyorum: Bu sav, bu saptama, doğru mu acaba, yoksa yanlış mı? Doğruysa ne kadar doğru, yanlışsa ne kadar yanlış? Ve neden?
Ahmet Turan KöksalMimari Proje Yarışmalarında Ödül Almanın Yolları (Garantili)Ahmet Turan Köksal, 30 Ekim 2008
İşte büyük hizmetimiz. Sormayın, çok iddialıyız. Garantiyi nasıl veriyorsunuz diye sorarsanız; hemen belirtelim, bu yazıyı şimdiye kadar katıldığı ortaklı mimari proje yarışmalarında en iyi derecesi ikincilik olan, yani hiç birinci olamamış ve ayrıca tek başına müellifi olduğu yarışmalarda ödül alamamış bir mimar yazıyor.
Ebru ErsözKartal Kentsel Dönüşüm Projesi'ndeki Ofis Alanlarının İstanbul Ofis Stoğuna EtkisiEbru Ersöz, 21 Ekim 2008
Çeşitli platformlarda sıklıkla tartıştığımız “Kartal Kentsel Dönüşüm” projesi, herkesin kafasında birçok soru oluşturuyor ve tartışmalar uzayıp gidiyor. İstanbul’u bir dünya merkezi haline getirebilmemiz için, kamusal alanlarla desteklenen, kolay erişebilirliğe sahip, altyapısal sorunların yaşanmayacağı bölgelerin seçilmesi ve buralarda inşa edilecek nitelikli binaların kullanıcıya sunulması gerekiyor.
Ertuğ UçarTOKİ Nedir?Ertuğ Uçar, 9 Ekim 2008
TOKİ, olanakları kısıtlı insanlara ucuz konut üretmek için vardır. Bu yüzden yaptığı işi eleştirenler daima, bir sosyal kuruma laf söylüyor durumda kalır. Öte yandan işin bu ince tarafı kimseyi, cevabı uzun ve üzücü olan şu soruyu sormaktan alıkoymamalı: “TOKİ az zamanda çok iş yaptı, ama nasıl ve ne pahasına?”
Arif AtılganKuşdili Çayırı'ndan AnımsamalarArif Atılgan, 3 Ekim 2008
Kuşdili Çayırı, Kurbağalı Dere’nin taşma alanı olması sebebiyle bataklık bir zeminde oluşmuştu. Bugün tam ortasına bir alışveriş merkezi inşa edilerek geçmişi ile bütün bağlarının koparılması arzu edilen bu alan Paris’in Monmartre Tepesi gibi değerlendirilebilir.
Mahmut ŞenolKafayı Boşaltmak...Mahmut Şenol, 25 Eylül 2008
Herkes çok, ama pek çok yorgun... Herkesin sessiz kalıp, kafayı bir güzel dinlemeye ihtiyacı var! Hele onlara bir sorunuz, size söyleyecekleri şudur: “İn cin top oynayan bir kumsalda, ıssız bir pansiyonun sessiz bir köşesinde, kuytuya çekilip öyle saatlerce suskun kalmaya ne çok ihtiyaç duyuyorum, bir bilseniz!”
Nuray Togayİstanbul’a Dar Gelen SöylemlerNuray Togay, 18 Eylül 2008
İstanbul gibi yerleşikliğin sürekli seyir halinde olduğu çok katmanlı kentler, tüm akılcı düzen niyetlerine karşın kendi kendilerine gelişirler. İstanbul'un geçmişinin anlatısıyla bu çok katmanlı yapı ehlileştirilmeye, mekanın dinamik yapıları indirgenmeye çalışılsa da, bu tarz geleneksel yazımlar İstanbul’u anlamakta ve anlamlandırmakta gerçekte yetersizdir.
Ertuğ Uçarİstanbul'u Kim YönetiyorErtuğ Uçar, 11 Eylül 2008
Soru basit: İstanbul’u kim yönetiyor? Şehrin gelecek resmi nedir? Kim çiziyor? Bu geleceği ilgilendiren kararları kim alıyor? Şehrin geleceğini kim şekillendiriyor? Ne yazık ki olan bitene baktığımda İBB’nin İstanbul’u yeterince savunduğunu, bu şekillendirmede yeterince rol aldığını, dolayısıyla İstanbul’u yönettiğini söyleyemiyorum.
Gürhan TümerBeş MimarlıkGürhan Tümer, 4 Eylül 2008
Mimarlık tektir, bir tanedir, biriciktir. Ama mimarlıklar “muhtelif”tir, yani çeşitlidir. Siz deyin elli tane, ben diyeyim yüzelli tane, değişik, farklı mimarlık türü vardır.
Orhan AyyücePortatif Olimpiyatlara DoğruOrhan Ayyüce, 28 Ağustos 2008
Ben istedim diye olacak değil ama ileride olimpiyatlar portatif olsun istiyorum. Küçük bütçeli bir olimpiyat olsun. Portatif olsun. Denensin. Spor ve sporu sevenler için yapılsın, dünyada barış ve adalet için olsun. Olimpiyat-reklam-tüketim üçgeni bozulsun. Dünyanın sonu mu gelecek?
Figen GülDijital Medya, Teknoloji, Mimaride Yeni ArayışlarFigen Gül, 21 Ağustos 2008
Dijital medyanın yaşadığımız fiziki çevre ile bütünleştiği uygulamaların artması ile yaşadığımız mekanlar sadece barındığımız, çalıştığımız veya eğlendiğimiz kapalı korunaklar olmanın ötesinde, aynı zamanda bizlere ait bilgiyi hafızasında depolayan, gerektiğinde sunan, yaşamı kolaylaştırıcı ve renklendirici arayüzler haline geliyorlar.
Hüseyin YanarKuittiHüseyin Yanar, 12 Ağustos 2008
“Kuitti” Fincede kasa fişi demektir. Bu fişlerin, her gün cebimizde, cüzdanımızda dolaşan kağıt parçaları olduğunu hepimiz biliriz. Belki de kuittiler, günlük yaşamda en çok gördüğümüz, hatta en çok elimize aldığımız şeylerden biridir.
Ahmet Turan KöksalTasarlanmamış Mekan Üretkenliği ve Dönüştürülmüş Tatil TüketimiAhmet Turan Köksal, 24 Temmuz 2008
Evet, genel olarak üretkenlik konusunda sıkıntı çekmediğimizi düşünüyorum. Ne güzel, ne olumlu bir giriş cümlesi… Üretilenin ne olduğunu açıklamak gerekiyor.
Arif AtılganYeldeğirmeni’nden AnımsamalarArif Atılgan, 10 Temmuz 2008
Geçtiğimiz günlerde Yeldeğirmeni’nin en eski esnafı Terzi Salamon Seviş’i kaybettik. Salamon elli yılı aşkın bir zamandır Yeldeğirmeni’nde zenaatını sürdürüyordu.
Gürhan TümerHalikarnas Balıkçısı’nın MimarlığıGürhan Tümer, 4 Temmuz 2008
Daha çok, takma adıyla, yani “Halikarnas Balıkçısı” olarak tanınan ve anılan Cevat Şakir Kabaağaçlı, tepeden tırnağa yaşama sevinci ile dolu, heyecanlı, coşkulu bir insandır.
Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. yazıdan 20. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız