Köşe Yazısı

Eğitime Muhtaç Mimarlar

Yazan: Ahmet Turan Köksal Tarih: 18 Aralık 2008
Dikkat: Bu yazı, SMGM kapsamında kredilendirilmemiş olup, okuyanların kredileri varsa, 2 kredi kesinti yapılacaktır.

Mimar kiÅŸi eÄŸitilmemiÅŸ midir? Daha farklı bir soru, 10 yıl önce mezun olmuÅŸ bir mimar, geri kalmış mıdır? Ya da neden geri kalmış, hangi konuda bilgilerini güncelleyememiÅŸtir?

Evet tahmin ettiÄŸiniz gibi, konu ÅŸu meÅŸhur SMGM meselesi. Giyim maÄŸazası kısaltması ÅŸeklindeki bu harflerin, temsil ettiÄŸi kurum, Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi. Åžimdi bunu açalım, ne demek. "Sürekli" artık bizden kurtuluÅŸunuz yok demek. "Mesleki GeliÅŸim", prematüre doÄŸan mesleÄŸinizin yani mimarlığınızın genel olarak geliÅŸime muhtaç olduÄŸunun göstergesi. "Merkez" ise ne yazık ki ve affedersiniz "Götürürler merkeze, zorunlu tutarlar herkese" anlamlı deyimini akla getiriyor.

Şimdi bir meslek odası, daha baştan, temsil etmesi gerekli olan meslek sahiplerinin, gelişmemiş olduğunu savunarak her yıl onu eğiteceğini beyan edip, yine temsil etmesi gereken meslek mensuplarının, mesleklerini icra etmemelerini sağlarsa, o meslek odası temsil etmesi gereken meslek mensuplarına hizmet etmiş mi olur, onların mesleklerini icra edebilme haklarını kazandırmış mı olur, hatta onları geliştirebilmiş mi olur?

Gelelim kurallara:

Amaçlanan ÅŸey ne idi? Bilmem kaç yıl önce mezun olmuÅŸ olan mimarların güncel bilgi ve meslek bilgisini almaları ve geliÅŸmeleri deÄŸil mi? Hah pekiyi. Artık mütekait olmaları gereken mimarlar ise bundan muaflar. Evet asıl güncel bilgiyi alması gereken aÄŸabey, abla mimarlar bundan muaf, daha gençler eÄŸitilmeli.

BaÅŸka bir durum da ÅŸu: Avrupa BirliÄŸi'ne girme konusunda "Aceleye gerek yok" tavırları içindeki oda, bu sayede kendisine zorunlu olarak baÄŸlı, aidatını ödemezse icabında icra takibi yapabileceÄŸi ve TC uyruklu mimarın, mimarlık yapmasına "dur" derken, aynı projeyi yabancı bir mimar imzalayabiliyor. Zaten bir moda var ya, yabancı mimar, iç mimar daha makbul tutuluyor genel olarak. Bu yaklaşımı fütursuzca desteklemiÅŸ oluyor böylece bu oda.

Peki eÄŸitimler ne alemde?

İşte size bir eğitim (!!!) etkinliği ve kredisi hakkında duyuru.

"TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi 16 Ekim 2008 PerÅŸembe günü saat 17:30'da Mimarlar Odası Toplantı Salonu'nda Maharishi Veda Üniversitesi yöneticilerinden Raja Paul Potter ve Doç.Dr. Ayla Çevik ile "DoÄŸal Yasayla Uyumlu Mimarlık: Maharishi Sthapatya Veda" söyleÅŸisi gerçekleÅŸtirecektir. Katılımlarınızı rica ederiz. Saygılarımızla

Y. YeÅŸim Uysal, Sekreter Üye

Not: SöyleÅŸi Sürekli Mesleki GeliÅŸim kapsamında deÄŸerlendirilmektedir.

Doğal Yasayla Uyumlu Mimarlık / Maharishi Sthapatya Veda
KonuÅŸmacılar: Raja Paul Potter ve Doç.Dr Ayla Çevik

Tüm evrenin mükemmel ÅŸekilde iÅŸleyiÅŸini saÄŸlayan, düzenle bireysel ve toplumsal yaÅŸamı uyum içine sokan dünyanın en eski mimarlık sistemi Maharishi Sthapatya Veda!dır. 100 kadar formülle hesaplandıktan sonra tasarımı yapılan ve inÅŸa edilen yapılarda koruyucu bir alan etkisi oluÅŸur. 1 Maharishi Sthapatya Veda ilkelerine göre yapılan binalarda yaÅŸayanların saÄŸlığı, iÅŸ ve aile yaÅŸamı çok olumlu yönde etkilenir. Japonya'dan Güney Afrika'ya kadar dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan bu mimarlık hakkında yapılacak söyleÅŸiye davetlisiniz."


Raca Paul Potter
Arkitera Forum'dan bilgilendiÄŸimiz üzere araÅŸtırılmış (Sn. Aslı Özbay'a teÅŸekkürler) ki, Paul Potter -ki kendisi bir racadır- biz mimarlara mutluluk ve bunun yanında mesleÄŸimizi yapmamız için kredi veren kiÅŸidir, yanda koruyucu alan etkisi fışkıran bir fotoÄŸrafı bulunmaktadır. 2

Hemen SMGM'nin sayfasında, "SMGM nedir?" bölümünü açıp okuduÄŸumuzda "Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi ise mimarlık hizmetlerinin çeÅŸitlendirilmesi ve etkinleÅŸtirilmesi açısından, toplumsal gereksinmelerin geliÅŸim ve yöneliÅŸ alanlarını belirleyecek, henüz tanımlanmamış gereksinme alanlarını inceleyen bir kurumdur" diyor. Evet, böylece "henüz tanımlanmamış gereksinme alanları"nı ciddi ciddi abartmış olduklarını görüyoruz. Gerçekten tanımlayamıyorum. Tanımlanacak gibi de deÄŸil.

Sonra da, Sayın Murat Artu bu tür eÄŸitimlere katılmadı ve transa geçip koruyucu alan etkisi oluÅŸturmadı diye, mesleÄŸinden oda tarafından men ediliyor. Kendisi yine kendi parasını ortaya koyup dava açıyor, Danıştay'a 3 yaptığı temyiz baÅŸvurusu kabul edildikten sonra odamız -canımız bizim- ÅŸu açıklamayı yapıyor;

"SMGM hukuksal duraksamanın yarattığı bu yeni dönemeci, kendi iç geliÅŸimi ve yenilenmesi için bulunmaz bir fırsat olarak deÄŸerlendirmektedir."

"Fırsat", hem de "bulunmaz fırsat"!!!

Bulunur efendim. Bakın buldunuz işte. Arayıp da bulamadığınız fırsatla, "Koruyucu alan etkisi" ile SMGM'ye Danıştay'ın bu kararına kalkanlar yapabilirsiniz.

Åžimdi artık güldük eÄŸlendik, mesleÄŸimizi koruyup kollamak adına, odanın yönetimini teslim ettiÄŸimiz kiÅŸiler saÄŸolsunlar, bizi güldürmeyi, ÅŸaşırtmayı her an beceriyorlar. Biz ÅŸu eÄŸitim ve geliÅŸme iÅŸini biraz oturup düÅŸünelim.

Önce tanımlamalar ve yorumlar:

1. Açılan dava "eÄŸitime karşı" gibi gösterilmektedir. Dava ve gerekçeli kararı iyi okunmalıdır.

2. MesleÄŸimizi ve meslek mensuplarını korumak ve kollamak yani "mimar"ın "mimarlık" yapmasını saÄŸlaması gereken odanın görevleri arasında kimin eÄŸitilmiÅŸ kimin eÄŸitilmemiÅŸ olduÄŸunu sorgulamak yoktur. Kimin eÄŸitilmemiÅŸ olduÄŸuna o karar veremez. VeremeyeceÄŸi karar doÄŸrultusunda mimarlık yapmasına engel koyamaz.

3. SMGM, "su yalıtımı" diye firmaların pazarlama elemanlarını 20-30 yıllık mimarların önüne, "kredi vereceÄŸim" diye atarak, aslında "geliÅŸme"nin ne olduÄŸunu bilmediÄŸini ortaya koymuÅŸtur.

4. Böyle bir zorunluluk ortaya çıkartarak, buna boyun eÄŸmeyen mimarın, mesleÄŸini icra etme yani HAYATTA KALMA hakkını gaspetmiÅŸ, boyun eÄŸenlere ise uymaları gereken trajikomik zorunluluklar sunmuÅŸtur.

5. SMGM, sadece ve sadece kendi istediÄŸine ve daha çok da kendi verdiÄŸi seminerlere puan vererek, TEKEL'cilik yapmış, baÅŸvuruları reddetmiÅŸtir.

6. Çok büyük bir zorunluluk ortaya koymuÅŸ ama gel gör ki, yeteri kadar eÄŸitim kurgulayamamıştır. Hatta basın açıklamasında "tüy dikip" bunu itiraf dahi etmiÅŸtir. GörüldüÄŸü üzere eÄŸitim ve etkinliklerdeki kaliteyi "binaların etrafına koruyucu alan etkisi" oluÅŸturmaya kadar düÅŸürmüÅŸtür. Yani fena halde hazırlıksızdır.

7. Bizi saran fiziksel çevrenin yani kentlerimizin, sokaklarımızın ve mekanlarımızın sorunları MÄ°MARLARIN EĞİTÄ°MSÄ°Z olması mıdır? Yani bir bakın bakalım çevre ile genel olarak sosyolojik olaylarla ya da görsel, fiziksel çevre ile, korumacılıkla ilgili mimarlardan daha duyarlı, baÅŸka meslek grubu nedir. Siz kimi neden eÄŸitmek zorundasınız ki?

8. Mimarlar eÄŸitime muhtaç. Peki eÄŸitilince sorunlar giderilecek mi? Sorun mimarlarda mı?

9. SMGM eÄŸitimlerini eÄŸer zorunlu kılmasanız, herkese "Bak mimarlık yapamazsın ona göre" diye mektuplar göndermeseniz bu eÄŸitimlerinize iÅŸini gücünü bırakıp mimar gelir miydi? Bir test etseniz.

10. YaÅŸa, mezun olduÄŸu yıla ya da TC vatandaşı olmaya göre imza yetkisi vermek de büyük saçmalıktır. 2005 yılının Haziran'ında mezun olan mimar, ömrü boyunca bu zorunluluktan muafken, 2006 yılının Åžubat'ında mezun olan mimar, ömrü boyunca bu zorunluluÄŸu taşıyacak. Åžimdi aynı sınıfta olan biri, arkadaÅŸları mezun olurken bir adet proje dersinden kaldı diye dersin hocasına kin beslemez mi? Besler.

11. Bu SMGM zorunluluÄŸuna karşı olanlar, dava açıp haklarını arayanlar ve tabii kazananlar, ben ve benim gibi düÅŸünenler, öÄŸretim görevlisi olabilirler hatta eÄŸitime karşı deÄŸillerdir. Ha unutmadan, -her ne demekse- "dinci" ya da AKP'li de deÄŸillerdir. Seçim zamanı, SMGM zorunluluÄŸu kaÅŸiflerinin diyeceklerini düÅŸünün de...

Bir dahaki yazımda sizlere çevremdeki mimarların düÅŸünceleri ve tabii ki benim yorumlarımla, okul sonrası mimarlık eÄŸitiminin gerekli olup olmadığını ve alternatif çözüm önerilerini, yurtdışından örnekler vererek sunmaya çalışacağım.

1 Koruyucu alan etkisi saÄŸlanmış bina çizimlerine göz atmak isterseniz, yazının sonunda sizlere zevkle sunuyorum.




2 Bunları yazdığım için raca ve raca severler ve tüm yogiler -çizgi film kahramanlarını tenzih ederim- beni mahkemeye verebilir. Ancak kötü bir niyetim yoktur. Hele koruyucu alan etkim hiç yoktur.

3 Danıştay Mahkemesi: Ä°dari mahkemelerce verilen ve kanunun baÅŸka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olan, aynı zamanda kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakan yüksek yargı organıdır.




Konuyla Ä°lgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Yazara Görüşlerinizi Bildirmek İçin
Buraya yazacağınız görüşleriniz, Arkitera Forum bölümüne yansımayacak, sadece yazara ulaşacaktır. * İşaretli alanlar mutlaka doldurmanız gereken alanları belirtmektedir.
Sizin:
Adınız, Soyadınız *
E-Posta Adresiniz *
MesleÄŸiniz *
Telefon Numaranız Adres seçimi:
Adresiniz
Mesajınız:

ÝPUCU: büyük harf "A", sayý yedi, küçük harf "d", sayý beþ, küçük harf "e", büyük harf "B"

Lütfen sol imajdaki resimde görülen dizgiyi yandaki kutucuğa giriniz.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız