Haberler

İstanbul’un geleceğini çizen raporda 3. köprü yok

Tarih: 28 Eylül 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Mühenna Kahveci
İstanbul’un 2023 yılına kadar gelişiminin temelini oluşturacak ‘İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’ köklü değişiklikleri beraberinde getirecek.

Plan uygulamada başarıya ulaşırsa şehir 17 yıl sonra sorunlardan arınmış olacak. Öncelikli olarak sanayi bölgeleri şehir dışına taşınarak yeni yaşam alanları oluşturulacak. Trafiği rahatlatmak amacıyla 400 kilometrelik ray döşenecek. Boğaz’a yeni bir köprü yapılmayacak. Marmaray ve diğer ulaşım sistemleri ile şehrin doğusu ile batısı birbirine bağlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), 8 kategoriden oluşan İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’nın özet raporunu yayımladı. Ana plana ait 962 sayfalık ayrıntılı araştırma ile 886 sayfalık sentez raporlarının sadeleştirilmesiyle oluşturulan raporu açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, İstanbul’da kentleşmeyle başa çıkamadıklarını belirtti. Sorunsuz bir İstanbul için köklü değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kaptan, şu an İstanbul’da 1 milyon 250 bin sanayi işgücünün faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “Şehir merkezine yakın konumdaki sanayi bölgelerini il dışına taşımayı hedefliyoruz. Böylece, metropoliten alan içindeki sanayi gücü, dolmamış alanlarda yeniden organize edilecek.” diye konuştu. Kaptan’ın açıklamalarına göre, yeni sanayi bölgeleri doğuda Gebze, batıda ise Çorlu-Çerkezköy olarak belirlendi. Sanayi kuruluşlarından arındırılacak yerlerin Yenibosna-İkitelli hattı, Kartal, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Silivri olduğu belirtildi. Bununla birlikte, 2023 yılında Türk sanayiinin hedeflenen düzeye ulaşması için sanayi ürünlerinden ziyade ileri teknoloji kullanan ve katma değeri yüksek sanayi türleri teşvik edilecek.

İstanbul’un en büyük problemi ulaşım konusu raporda detaylı olarak incelendi. Giriş kısmında, ‘Ulaşım sistemi, araçların yerine insanların en ekonomik, güvenli ve hızlı taşınmasına imkân verecek şekilde geliştirilmelidir.’ ifadelerine yer verilen raporun devamında taşıma sistemleri üzerinde duruldu. Buna göre, gelecekte ulaşım sisteminin omurgasını yüksek kapasiteli raylı toplu taşıma sistemleri oluşturacak. Şehir trafiğini rahatlatmak için, İstanbul’a 400 kilometrelik ray döşenecek. Yük taşımacılığı karayollarından raylı sistem ile deniz hatlarına kaydırılacak. Gebze ve Halkalı’da iki ana terminal inşa edilecek. Hizmete girmesi planlanan Ro-La trenleri, Marmaray vasıtasıyla İstanbul’un doğusu ile batısını birbirine bağlayacak. Bu trenler iki uç arasında gece mekik seferleri yapacak. Buna paralel olarak, Avrupa ve Anadolu’daki yeterli alanlar lojistik bölge olarak geliştirilecek. Haydarpaşa Garı ise kültür merkezine dönüştürülecek.
2023’e kadar 3. köprü yok.

İstanbul Boğazı’na yapılması gündeme gelen yeni bir köprü projesi ise rafa kaldırıldı. Üçüncü bir köprü için iki yakada da yeterli altyapının bulunmadığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, “Öncelikle karayolu dışındaki ulaşım sistemlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu başarırsak yeni bir köprüye gerek kalmayacak. Ayrıca iki köprü arasına üçüncü bir köprü yapılırsa bölgedeki su havzaları ve ormanlık alanlar yok olacak.” şeklinde konuştu. Marmaray’ın 3-4 köprü gücünde olacağını ifade eden Kaptan, bu projenin hayata geçmesiyle İstanbul’un batısı ile doğusunun birbirine bağlanacağını söyledi.

Bunların dışında, raporda su havzalarının korunması ve bu bölgelerde plansız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Mutlak korunması gereken kaynakların yüzde 91,7’sinin orman alanlarıyla örtüştüğü belirtiliyor. Havzaların ve ormanların yanı sıra İstanbul çevresinde bulunan silis kumu, bentonit ve seramik kili gibi rezervlerin de önemine temas ediliyor. Ayrıca planda atık konusu da işleniyor. Katı atıkların ikili sistemle ayrı toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması üzerinde duruluyor. İnşaat ve yıkım atıkları için de geri kazanım tesislerinin kurulması planlanıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.