Haberler

Yeşil İnşaat, sonunda Donald Trump'a imzayı attırdı

Tarih: 21 Ekim 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Nilgün Karataş
Dünyanın sayılı zenginlerinden ABD'li emlak devi Donald Trump, bir süredir görüştüğü Yeşil İnşaat ile anlaştı. İmzalanan sözleşmeye göre Yeşil İnşaat "Donald Trump" isminin Türkiye genelinde tek kullanıcısı olacak. Gerçekleştirilmesi planlanan ilk poje ise dünyaca ünlü Trump Plaza'nın bir benzerini İstanbul'a yapmak.

Bir süredir Yeşil İnşaat ile görüştüğü bilinen ABD'li emlak devi Donald Trump, sonunda imzayı attı. Trump ile anlaşan Yeşil İnşaat, Türkiye genelinde tüm projelerinde "Donald Trump" isim hakkının özel ve tek kullanıcısı olacak. Planlanan projeler arasında Trump Plaza, Trump Tower, Trump Golf Resort ve Vilları yer alırken, taraflar en kısa sürede bu projelerden bazılarını devreye sokmaya hazırlanıyor. Tarafların öncelik verecekleri proje ise Trump Plaza olacak.

İlk Proje 2007'de: Donald Trump ve çocuklarıyla görüşerek bu işi nihai noktaya getiren Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, her iki tarafın da birden fazla projeyi kısa zamanda hayata geçirmeyi planladığını açıkladı. Bu ortaklık ile sektördeki konumlarını daha da güçlendireceklerini vurgulayan Engin Yeşil, "Yeşil İnşaat 'önce insan' felsefesiyle 2007 yılı sonuna kadar pek çok çağdaş projesiyle gündemde olacak" dedi. Engin Yeşil, Trump ile birlikte "geleceğin yaşam biçimlerini" oluşturacaklarını söyledi. Konu hakkında bilgi veren şirket yetkilileri de Donald Trump'ın Yeşil İnşaat'ı mali gücü, istikrarlı büyümesi ve yenilikçi yapısı nedeniyle tercih ettiğini belirterek, ortaklaşa gerçekleştirilecek ilk proje için farklı ve dünya standartlarının üzerinde bir çalışmayı hedeflendiği açıkladı. Bu arada süreç içinde işbirliği alanlarının artırılmasının hedeflendiğini de belirtildi.

Yüksek Teknoloji: Donald Trump işbirliği ile gerçekleştirecekleri projelerin örneklerinin ancak yurtdışında görülebileceğini söyleyen Engin Yeşil, şöyle konuştu: "Donald Trump'la ortak misyonumuz, daha iyi bir yarın bekleyen herkese, Türkiye'de ilk kez uygulanacak yüksek teknoloji ile desteklenmiş, doğa ile teknolojinin dost olduğu, farklı mimari çözümlemeler ile yaşamı kolaylaştıran projeler üretmenin ve sonucunda mükemmel yaşamlar sunmak. Donald Trump ile işbirliği içinde yaşam alanları yaratırken, ana hedefimiz Yeşil İnşaat'ın yenilikçi yapısı, güven, kalite ve müşteri odaklı anlayışı ile geleceğin yaşam biçimlerindeki kaliteyi artırmak olacak."

İstanbul'a Trump Plaza: Dünyanın sayılı zenginlerinden biri olan ve medyatik kişiliğiyle tanınan Donald Trump'ın adını taşıyan pek çok ünlü bina bulunuyor. Yeşil İnşaat ile birlikte Türkiye'de gerçekleştilmesi planlanan Trump Plaza, Trump Tower, Trump Golf Resort ve Vilları bunların en ünlüleri arasında yer alıyor. Yeşil İnşaat'ın 70 milyon dolara satın alma anlaşması yaptığı Levent'teki Deva Holding binasının yerine bu projelerden birinin yapılması düşünülüyor. Şirket yetkilerinin verdiği bilgiye göre gerçekleştirilecek projeler arasında öncelik Trump Plaza'ya verilecek. Bunu Trump Tower, Trump Golf Resort ve Vilları takip edecek. Milyar dolarlık binalara imzasını attığı bilinen Trump'la Yeşil İnşaat'la yapacağı projelerin büyüklüğü konusunda ise 2 milyar dolarlık bir rakamdan söz ediliyor.

Projeler Eddy Chabli'ye emanet
Trump ile Yeşil İnşaat'ın birlikte yürüteceği projeleri ise yine bir Amerikalı yürütecek. Yeşil İnşaat'ın yönetim kuruluna giren Eddy Chabli, mimarinin altın çocuğu olarak anılan isimlerden biri. 1966 doğumlu Chabli, eğitimini Miami Üniversitesi'nde yaptı. Rusya'da müteahhitlik işleri yapan Clifford Capital'in Başkanı ve ortağı olan Eddy Chabli, aynı zamanda başkanı olduğu Chabli Yatırım Grubu'nda tasarım, inşaat, kalkınma, satış gibi alanlardan sorumlu. Grove'daki Melrose Place, Grove Highview Villaları, Marbella Villaları, Coco Ibiza Villaları gibi projeleriyle tanınan Chabli, pazarladığı lüks gayrimenkullerle tanınan Ocean First Realty'nin de başkanlığını yürütüyor.

Adını binalarında yaşatıyor
Bugün 2.7 milyar dolarlık kişisel serveti ile Forbes zenginler listesinde 228'inci sırada yer alan Donald Trump, baba mesleği olan emlakçılığa 1970'li yıllarda başladı. 1980'lerde yükselen, 90'lı yılların başında iflasın eşiğinden dönen Trump, imzasını attığı binalar bugün dünyanın en prestijli binaları arasında yer alıyor. Bunlar arasında Fifth Avenue Skyscraper, Trump Tower, Trump Parc, Trump Palace, Trump Plaza ilk akla gelenler. Trump imzasını taşıyan binalar kadar medyatik kişiliğiyle de anılıyor. Eşi Ivana Trump'tan 1992 yılında boşanırken ödediği 15 milyon dolarlık tazminattan saç stiline kadar kendinden söz ettiren Trump, The Apprentice (Çırak) adlı televizyon programıyla da ününü perçinledi. Çocukları da kendisi gibi baba mesleğini seçen Trump, son olarak hakkında "O bir milyarder değil, sadece 250 milyon doları var" diye yazan Timothy O'Brien ile kitabın yayıncısı hakkında açtığı 5 milyar dolarlık tazminat davası ile gündeme geldi.

Kunduracı Yeşil'in ABD'de yaşayan oğlu
Yeşil İnşaat ile Donald Trump'ı biraraya getiren Engin Yeşil, Yeşil Kundura ile tanınan Mustafa Yeşil'in oğlu. Engin Yeşil, halen 1980 yılında Florida Üniversitesi'nde eğitim almak için gittiği Amerika'da yaşıyor. İş kurmak için okulunu yarım bırakan Yeşil'in Amerika'daki yatırımları telekom sektörüne yönelik. ABD'de WorldQuest Netqorks'ü alıp Nasdaq Borsası'na girmesiyle dikkatleri üzerine çeken Engin Yeşil, Türkiye'de ise daha çok 2003 yılında yaptığı evlilikle tanınıyor. Hindistan'ın ünlü sanayicilerinden Vikram Thapar'ın kızı Ayesha Thapar ile Yeni Delhi'de 4 gün 4 gece süren düğünü Türk basınında oldukça geniş yer bulmuştu. Engin Yeşil'in yönetim kurulu üyesi olarak yer aldığı Yeşil İnşaat'ta ise işleri ağırlıklı olarak Burak Duruman yürütüyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.