Haberler

Deprem Bölgesinde Çelikten Bir Okul

Tarih: 1 Aralık 2006 Yazan: Gökçe Aras


1992 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Çelik Yapılar Çalışma Grubu’nun öncülüğünde, Prof. Dr. Tevfik Seno Arda’nın başkanlığında 12 girişimci kurucu üye ve sektör kuruluşlarının katılımıyla kurulan Türk Yapısal Çelik Derneği, Türkiye’de çelik yapıların tanınması ve yaygınlaşması amacıyla faaliyetlerde bulunan bir sivil toplum kuruluşu.

Her yıl Ekim - Kasım aylarında gerçekleştirilen Yapısal Çelik Günlerinde sektörü buluşturan bir platform yaratarak, çelik yapıların seçkin örneklerini mimar ve mühendisleri tarafından bütün detaylarıyla aktarılmasını sağlıyan dernek bu yıl 7.si gerçekleştirilen Yapısal Çelik Günü’nü 29 Kasım 2006 günü İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sektörde çalışan mimar ve mühendislerin yoğun katılımı ile gerçekleştirdi.

7. Yapısal Çelik Günü kapsamında düzenlenen konferanslarda çelik malzeme kullanımı ile ilgili çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Toplantının ilk oturumunda Kutlu Kusmenoğlu tarafından Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu ve Faruk Insel tarafından Ankara Esenboğa Havaalanı ile ilgili sunumlar yapıldı.

Toplantının ikinci oturumunun ilk sunumu ise Türkiye’deki ilk çelik konstrüksüyonlu okul projesi olan Tevfik Seno Arda Lisesi projesi idi. Projenin mimarlarından Levent Aksüt tarafından 03 Mayıs 2005 Bingöl depreminde Çeltiksuyu İlköğretim Okulu'nun yıkılması sonucu 100’e yakın öğrencinin hayatını kaybetmesi ile böyle bir projenin ilk adımları atıldığını belirtti.



Bu depremin ardından deprem konusuyla yakından ilgilenen Avrupa Yapısal Çelik Birliği-ECCS, 1992 yılından bu yana üyesi bulunan Türkiye'deki Türk Yapısal Çelik Derneği'nin Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı'dan Bingöl Depremi ile ilgili kapsamlı bir sunum yapmasını talep etmiş. Prof. Yardımcı konu üzerine hazırladığı sunumu 2003 yılı Mayıs ayında Brüksel'de gerçekleştirilen bir toplantıda ECCS yetkililerine sunmuş. Bu sunumun ardından Avrupa Yapısal Çelik Birliği - ECCS Prof. Dr. Nesrin Yardımcı'dan Türkiye’deki deprmsellik üzerine daha ayrıntılı bir sunum talep etmişler.

Bu sunumlar sonunda ECCS bünyesindeki üye ülke temsilcileri Türkiye'ye örnek bir çelik okul yapılması kararlaştırmışlar ve ECCS Yönetim Kurulu Başkanı Allan Colins ülkemizde bu konu ile ilgili devlet kurumları ile yazışarak projenin temellerini atmış.

Önceleri Bingöl’de yapılması kararlaştırılan proje Bingöl’de alan bulunamadığı için depremi yaşayan kentlerden biri olan Kocaeli bölgesine kaydırılmış. Kocaeli’nde yıkılmış bir okulun arsası projenin yapılacağı alan olarak kararlaştırılmış. Bölgede bulunan tarihi kalıntılar sonucu Anıtlar Kurulu’ndan alınan izinle projeye başlanmış. Tamamen bağışlarla yapılan okuldaki 16 derslik ve 5 laboratuardan her biri ayrı kişilerin bağışları ile oluşturulmuş.

Projede zemin kata kadar betonarme, daha sonra tamamen çelik kullanılmış. İç ve dış mekanda çelik kullanımının gösterildiği projede yangın dayanımı da özellikle düşünülmüş ve danışman ekip ve projede yer alan çatıdaki pencereler ve taşıyıcı sitemin tamamen duvarların içinden geçmesi ile yangın dayanımının maksimuma çıkarılmış.

Bu projenin önemli bir diğer özelliğinin de kamu binalarının da çelik yapılabilebileceğini göstermesi olduğunu söyleyen projenin mimarlarından Levent Aksüt yaklaşık 32 kadar firmanın projeye katkıda bulunduğunu söyledi.

7. Yapısal Çelik Günü 2. oturumunu Corus firmasından Steve Whitfield’in Corus profilleri ile ilgili sunumu ve Living Steel Proje Müdürü Haluk Coşkun’un Living Steel tarafından düzenlenen uluslararası bir yarışma olan Sürdürülebilir Konut Tasarımları yarışması ile ilgili bir sunum yaptı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.