Haberler

Haydarpaşa müze gibi olacak

Tarih: 1 Mart 2007 Kaynak: Türkiye
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, halkın istediği doğrultuda “Haydarpaşa Gar ve Dönüşüm Projesi”nde düzenlemeye gidildiğini belirterek, Haydarpaşa’daki rayların tarihi eser statüsü kazandığını söyledi. Boğaz Tüp geçit Projesi’nin 2009 yılında hayata geçmesinin ardından acı ve tatlı birçok hatıranın yaşandığı Haydarpaşa Tren Garı kullanılmayacak. Marmaray projesinin tamamlanması ve Ankara-İstanbul arası hızlı tren seferlerinin başlamasıyla, artık trenler Haydarpaşa’ya uğramadan Kadıköy üzerinden Avrupa yakasına geçecek. Böylece Haydarpaşa Garı boşa çıkacak. Devlet Demiryolları da 1 milyon 320 bin metrekarelik tarihi bu alana yaklaşık 5 milyar dolarlık Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile içinde, müze, yat limanı, hastane, oteller, fuar ve kongre merkezi, ticaret alanları ve spor merkezi gibi birçok aktivitenin yer alacağı “Haydarpaşa Gar ve Dönüşüm Projesi”ni inşa edecek.

Çırağan gibi olmasın!
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapılacak dönüşüm projesi sonrası bu nostaljik mekândan halkın koparılmaması gerektiğini söyledi. Haydarpaşa için halkın, Çırağan Sarayı’nı örnek verdiğine dikkat çeken Karaman, “Vatandaş, Çırağan Sarayı otel yapılırken isyan etmiş. Saraya girmek serbest ama, zor. Biz Çırağan Sarayına giremiyoruz diyorlar. Halk, ‘Ben İstanbul’a gelirken çoluğum çocuğumla bavulumla geldiğimde gördüğüm ilk yer burasıydı, buraya ilişkin hatıralarım var?’ diyor. Herhangi bir ücret vermeden bu nostaljik mekânı görmek istiyor. Bu nedenle biz projeyi halk ile birlikte yapmalıyız. Halkı projenin her anından bilgilendirmeliyiz. Bunu da yapıyoruz.” diye konuştu. Karaman, halkın isteği doğrultuda projede düzenlemeye gidildiğini belirterek, Haydarpaşa’daki rayların tarihi eser statüsü kazandığını söyledi. Projede koruma amaçlı imar planını kabul ettiklerini de kaydeden Karaman, “Haydarpaşa halka açık bir müze gibi olacak. Vatandaşımız, istediği zaman gelip görebilecek. Oturup hatıralarını tazeleyecek.” dedi.

Tescilli binalar korunacak
Dönüşüm projesi kapsamında temel ilkelerin belirlendiğinin altını çizen Kahraman, “Bu ilkelere göre Haydarpaşa Garı dahil tescilli tüm tarihi binalar korunacak. Gelecek kuşaklara doğal kaynakları korunmuş ve kalkınmış bir İstanbul’un miras bırakılması esas alacağız. İstanbul’un turizm, ticari, kültürel ve sosyal potansiyelini artıracak bir model uygulanması düşünülüyor. Dönüşüm projesine göre, Haydarpaşa’nın etrafından Manhattan’da olduğu gibi gökdelenler bulunmayacak. Şehrin tarihi ve kültürel yapısı ile kentsel kimliği ve dokusunun bütünleştiği bir proje olacak. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile 49 yıllığına inşa edilecek dönüşüm projesinde, şirketler ihalede mali ve teknik değerlendirmeye tabi tutulacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.