Haberler

Sultanahmet’in şadırvanı yatıyor

Tarih: 9 Mayıs 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ali Dağlar, Serkan Akkoç
Sultanahmet Camii bahçesindeki şadırvan, 4-5 derece eğildi. Bir cami görevlisi, bahçenin altındaki devasa sarnıcın su kaçırdığını, caminin temellerinin de sular içinde olduğunu söyledi.

Mimar Sedefkár Mehmet Ağa tarafından 1616 yılında tamamlanan Sultanahmet Camii’nin avlusundaki şadırvan, iddiaya göre, altındaki devasa sarnıcın su kaçırması nedeniyle, At Meydanı kapısından bakınca, sağ tarafa doğru yaklaşık beş derece yan yattı. Adının açıklanmasını istemeyen bir cami görevlisi, "Sarnıç su kaçırdığı için caminin temelleri de su içinde. Camiye At Meydanı kapısından girin, şadırvanın eğik olduğu görülür. Sağa doğru dört-beş derece yatık olduğu anlaşılıyor. Avlunun yarısı sarnıç. İki adam boyu derinliği var. Sistem bir kalorifer işlevi görüyor. Bu su yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Bu özelliği zamanla kaybolmuş. Bu sarnıç, sağındaki temellerden su kaçırıyor. Ali Müfit Gürtuna zamanında İSKİ’ye başvurduk. Veysel Eroğlu Genel Müdür’dü. Camiye geldi, inceleme yaptı. Sarnıçlara adam soktuk. Caminin temellerinin su altında olduğu görüldü. Bayağı su kaçırıyor. Bu tespite rağmen geçen zaman içinde herhangi bir onarım ya da müdahale gerçekleşmedi. Acil çözüm getirilmediği takdirde bu görkemli cami elveda diyebilir. Bir an önce el atılmalı" dedi.

Vakıflar Bölge Müdürü Adnan Ertem ise "Sadece yağmur suyunun Sultanahmet Camii avlusunda belli noktalarda birikmesi gibi bir problemimiz var. Bunu önlemek için yalıtım ve tahliye sistemini yenilemeyi planlıyoruz" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.