Haberler

Çimento fiyatlarına darbe

Tarih: 17 Mayıs 2007 Kaynak: Vatan
Altyapı yatırımlarına hız vereceği için seçimleri heyecanla bekleyen çimento sektörü, tarihin erkene çekilmesi ile sıkıntı yaşıyor.

Çimento sektörünü zor yılların beklediğini söyleyen Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında genel seçimlerin erkene alınmasının sektör için iyi olmadığını açıkladı. Kamışlı, bu süreçte tonaj açısından daralma yaşanmayacağını ama rekabetle fiyatın düşeceğini açıkladı. Kamışlı, iç piyasada fiyatlar düştüğü için yeniden ihracata yönelme olacağını aktardı.

Küresel ısınma yaradı
Kamışlı, küresel ısınmanın sektörü nasıl etkilediğine ilişkin soruya da, “Bir dondurmacılara bir de çimentoculara yaradığını” ancak artık yavaş yavaş düşüşün başladığını belirterek, “Seçimin öne alınması da yaramadı. Çünkü Kasım’da yapılsaydı ciddi bir tüketim olacaktı, altyapı yatırımları devam edecekti. Son bir kaç yıldır yatırım hep konuta, seçim olsaydı altyapıya da başlayacaktı ama inşallah ülke için hayırlı olur. Ülke için hayırlı olursa bizim için de hayırlı olur” diye konuştu.

Çimsa Ortadoğu’da satın alacak şirket arıyor
Türkiye’de yatırım stratejilerini tamamladıklarını belirten Erhan Kamışlı artık Türkiye dışında yatırım imkanlarını değerlendireceklerini, satın almalara yoğunlaşacaklarını bildirdi. Kamışlı, “Artık Türkiye’de tamamız. Artık Türkiye dışında yatırıma, satın almalara bakacağız, esas planımız satın almalar üzerine...” dedi. Somut bir girişim olup olmadığı sorusuna da Kamışlı, somut adım olmadığını, Ortadoğu’da yapılacak bazı ihalelere hazırladıklarını anlattı. Sözünü ettiği ihalelerin yapılacağı ülkenin Suriye olup olmadığının sorulması üzerine Kamışlı, Suriye’deki ihalelerin yapıldığını ve kendilerinin girmediğini kaydetti. Yabancıların Türkiye’ye gelmek istediği bir dönemde neden yurtdışında çıkmak istediklerinin sorulması üzerine, Kamışlı grubun Türkiye’deki yüzde 20’lik pazar payıyla penetrasyonunu tamamladığını, artık kaynakları yurtdışına yöneltmeleri gerektiğini anlattı.

Satın alma ya da yeni fabrika kurma gibi yurt dışı projelere Çimsa olarak baktıkları bilgisini veren Erhan Kamışlı, ısrarlı sorular üzerine bu ülkenin Irak, Suriye, İran ve Dubai olmadığını söylemekle yetindi.

Türkiye’de çimento tüketimi 44 milyon tona yükseldi
* Türkiye’de çimento tüketimi 1980 yılında 12 milyon tondan 2007’de 44 milyon tona yükseldi.

* Yıllık toplam 2.7 milyar ton olan dünya tüketiminin 1.5 milyar tonluk kısmını sadece Çin gerçekleştiriyor.

* Avrupa’da tüketim artmazken, ABD’de stabil düzeyde. Afrika ve Ortadoğu’da ise çimento tüketiminde büyüme görülüyor.

* Türkiye çimento pazarında yabancıların payı yüzde 35-36’ya ulaşmış durumda.

Sabancı bu yıl çimentoya 376 milyon dolar yatıracak
Grup olarak 2007’de Türkiye’nin toplam çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılamayı hedeflediklerini aktaran Erhan Kamışlı, Sabancı Holding Çimento Grubu’nun 2003-2007 yılları arasında toplam 815 milyon dolar yatırım gerçekleştirmiş olacağını kaydetti.Kamışlı, grubun sadece 2007’de 376 milyon dolar yatırım hedeflediğini ifade etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.