Haberler

Su kaynakları gün geçtikçe kirleniyor

Tarih: 13 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Medeni Akbaş
Dünya Çevre Günü kapsamında, insanların çevrenin önemini anlaması, suyun kıymetini bilmesi, temiz bir su, iyi yönetilmiş su kaynaklarının oluşturulması amacıyla Okuma Yazma ve Çevrecilik Derneği (OYÇED) ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle Hasankeyf'te Çevrecilik Sempozyumu düzenlendi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve ana teması "Su" olan sempozyum iki oturum halinde yapıldı. Her 2 oturumun sonunda da sunulan çözüm önerileri oturumcuların oy birliği, katılımcıların ise oy çokluğu ile kabul edilerek imza altına alındı. Sempozyuma katılan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Ayvaz, yüzyıllardan beri su ile ilgili en güncel uygulamaları ecdadın gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, su kirliliği ve su israfının mutlaka önlenmesi gerektiğini ifade etti. Suyun bilinçsizce kirletilip kullanıldığını ifade eden Prof. Ayvaz, "Milletimizin suyla ilgili bir sorunu olmaması lazım. Dünyada suyla ilgili ilk çalışmaları bizim ecdadımız yapmış. El Cezer, Cizre'de yüzyıllar öncesinde otomatik makinelerle su elde etmiş. Suyolları, sebiller, köprüler, çeşmeler iftihar vesilemiz olmuş. Ama biz ne yazık ki şu an, suyu bilinçsizce kullanıyor, bilinçsizce kirletiyor ve suların kirlenmesine neden olan etkenleri göz ardı ediyoruz. Her gün biraz daha su kaynaklarınının kirlenmesini önlemek için önce kirliliğin kaynağını ortadan kaldırmalıyız. Bu nedenle atık su tesislerini mutlaka hayata geçirmeliyiz. Bundan da önemlisi, bütün dünyada atık sular ağaç ve park bahçe sulamalarında yeniden kullanılıyor. Atık su tesislerini kurup bu uygulamayı başlatmalıyız." şeklinde konuştu.

Hasankeyf Kaymakamı Osman Varol, atalarımızın bu sorunu yüzyılar önce çözdüğünü ifade ederek, "Sadece Hasankeyf kalesine çıkıp bakarsak, ecdadın yüzyıllar önce o zamanki teknolojiyle dahi bu sorunları çözdüğünü görebiliriz. Bize ne oldu bilmiyorum, fakat şuna inanıyorum. Bu kabuğu kırıp tekrar eski bilince sahip olacağımızı düşünüyorum." diye konuştu

Sempozyumun 1. oturumunda, Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi M. Nuri Kaya, Çevre Yönetimi Şube Müdürü Nezir Ekinci, OYÇED Başkanı Kılıç Doğan, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Batman Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Muzaffer Çınar, su kirliği ve nedenleri üzerinde görüşlerini belirtip çözüm önerileri sundu.

2. oturumda Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Ayvaz, İl Tarım Müdürü Erdal Özer, DSİ Jeoloji Mühendisi Süleyman Tekin, Hasankeyf İlçe Tarım Müdürü, Mevlüt Özdemir, Milli Eğitim Şube Müdürü Ubeydullah Aydın, Batman Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Ahmet Bozan "Su Yönetimi"ni ele aldı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.