Haberler

Belediyeler susuzluk korkusuyla tehlikeli yollara mı sapıyor?

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Musluklardan tıs sesi gelmesinden korkan İstanbul'da büyükşehir park ve bahçelerde kuyuyla su arıyor. Ankara'daysa 'Kızılırmak'ın suyu' tartışma başlattı.

Haber bültenlerinde, gazeelerde tekrar tekrar yer alan 'dibi görünmüş' barajlar, büyük kentleri tedirgin ediyor. Bunlardan sonuncusu Alibeyköy Barajı'ydı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'sa Alibeyköy Barajı'nın dibinin görünmesinin o derece büyük bir alarm konusu olmadığını söyledi.

Dün bir açıklama yapan Topbaş, iki gündür su veremediği iddia edilen Alibeyköy Barajı'nın, İstanbul'un toplam tüketiminde zaten çok cüzi bir orana denk geldiğini söyledi. İstanbul yazları günde 2.5 milyon metreküp su tüketiyor. İstanbul'da halen 317 milyon metreküp su rezervi olduğunu belirten Topbaş, "Oradaki eksilme, düşüş tabii ki Alibeyköy Barajı açısından önemli ama İstanbul'un totali açısından çok önemli değil, o kadar büyük değil. Suyumuzu dikkatli kullanırsak yağış sezonuna girinceye kadar bu bizi götürecek" dedi.

İSKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre de Alibeyköy'den perşembe günü 57 bin, çarşamba günü 92 bin metreküp su çekildi.

Yeraltına dönüş
Topbaş, önceki gün de su sıkıntısını aşmak için sondaj başlattıklarını söylemişti. Topbaş, "Şu anda 12 noktada sondoajla park ve bahçelerde kuyu açma çalışmalarına başladık. 100'e yakın noktayı tespit ettik. Yeraltı sularından istifade etmek istiyoruz. Deniz suyuyla ilgili çalışmalar var, uzun soluklu. Melen çayının ilk etabını 20 Ekim 2007 için programladık" demişti.
İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık'sa bunu çok tehlikeli buluyor: "Kuraklık yaşanan bölgelerde yeraltı suları stratejik sulardır. Sadece kurak olmayan dönemlerde kullanılırlar. Aşırı kullanım suların kirlenmesine neden olur ve temizlenmesi de mümkün olmaz."

Barajların yüzde 36.73'ü dolu
İstanbul'da dün itibarıyla 317 milyon metreküp su kaldı (toplam rezervin yüzde 36.73'ü). Kente dokuz barajdan su veriliyor. 36 milyon metreküplük Alibeyköy bunun küçük bir kısmını sağlıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.