Haberler

Ilısu Barajı yapılmayacak

Tarih: 4 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Gila Benmayor
Dün sabah erkenden Hasankeyf’ten haberler geldi. 12 bin yıllık tarihi sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nı protesto için yola çıkan "Hasankeyf’e Sadakat Treni" keyifleri yerine getirmiş. Treni karşılayan "Hasankeyf Gönüllüler Derneği" Başkanı Arif Arslan "Bizi yalnız bırakmadılar" diyor.

Doğa Derneği ve Atlas Dergisi’nin ortak girişimiyle 320 kişiyle Haydarpaşa’dan kalkan "Hasankeyf’e Sadakat Treni" yerine ulaştı. Bu sıcakta trenle 40 saatlik yolculuğu göze alanlara hepimizin teşekkür borcu var. Peki bundan sonra ne olacak?

Ilısu Barajı hikayesinde durum oldukça karışık. Geçen haftalarda barajın yapımı için 1.2 milyar euro’luk kredi için imzaların atıldığını okuduk. DSİ Genel Müdürlüğü ile Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan oluşan konsorsiyum arasında imzalanan kredi anlaşması Hasaneyf’in sonu mu?

Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi, Hamdani, Artuklu-Eyyubi ve Osmanlı izleri taşıyan Hasankeyf sular altında kalacak mı? "Hasankeyf Gönüllüleri Derneği" Başkanı Arslan "Mücadelemiz sürecek" diyor. Gelişmeleri günü güne takip ediyor dernek.

Hem Türk kamuoyunun dikkatini Hasankeyf’e çekmek için çeşitli etkinlikler peşinde. Hem Avrupa’da yandaş arayışında. Örneğin Berlin Eyalet milletvekili PDS’lı Gıyasettin Sayan dernek ile ilişki içinde. Sayan, konsorsiyum ülkelerinden Almanya, Avusturya, İsviçre hükümetlerine "tarihi suya gömmeyin" diye mektup göndermiş. Milletvekili sıfatıyla yazışmaları devam ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Ilısu Barajı’nın yapılmaması için açılmış bir dava var. Doğa Derneği de işin peşini bırakmamakta kararlı. Dernek, "Ilısu Barajı yapılmayacak, yapılamaz" diyor. Bir yanda Enerji Bakanlığı, DSİ, güçlü konsorsiyumlar. Diğer yanda asla yerine konamayacak bir tarihin, kültürün sular altında kalmaması için mücadele eden bir avuç insan. Bakalım kim kazanacak?
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.