Haberler

Topbaş'tan AKM itirafı: Yöntem yanlışlığımız oldu

Tarih: 10 Ekim 2007 Kaynak: Milliyet
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) bir yöntem yanlışlığı olduğunu, proje bitmeden, ortaya ne olacağı çıkmadan, üzerinde tartışılmadan bu yapının yıkılamayacağını belirterek, "Benim desteklediğim, orada bizim de arazimizi içine katarak proje yarışmasıyla bir opera binası, kültür merkezi olarak altında otoparkıyla, her şeyiyle yeterli güzel bir simgesel yapı" dedi.

AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan Topbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olan AKM’nin bir takım taleplere cevap verememesi gerekçesiyle 59. hükümetin Kültür ve Turizm Bakanının "Bu binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılmasını hedefliyoruz" açıklamasında bulunduğunu, bunun ardından da binayla ilgili birçok tartışma yaşandığını hatırlattı.
"Maalesef burada bir yöntem yanlışlığımız oldu. Bunu kabul ediyorum" diyen Topbaş, bilgilendirme eksikliğinden kaynaklanan bir karşılıklı güven eksikliği bulunduğunu bildirdi.

Topbaş, kendilerinin nezaketen Kültür ve Turizm Bakanlığına karışmadıkları için, bakanlığın da netleşmeden açıklama yapmak istemediğinden, sanki "alışveriş merkezi olacak, otel olacak, cami olacak, altında da çok küçük kültür merkezi olacak" gibi bir takım ifadelerin kamuoyuna yansıdığını hatırlattı. Topbaş, "Şahsen ben böyle bir şey düşünmedim, düşünmem de. İstanbul’un simgesel nitelikli, çok güzel, gurur duyacağımız ve daha büyük bir alanı da katmak suretiyle bir opera binasına, kültür merkezine ihtiyacı var. Taksim’de bu yer de bunun için önemli bir yerdir. Bunu da biz heder edecek, yazık edecek halimiz yok" diye konuştu.

"Proje Bitmeden AKM Yıkılmaz"
Kadir Topbaş, proje ortaya çıkmadan binanın yıkılmasına taraftar olmadığını da ifade ederek, şunları söyledi: "Tabii ki proje bitmeden, ortaya ne olacağı çıkmadan, üzerinde tartışılmadan burası yıkılmaz. Sayın Bakan da bunu söylüyor. Biz de aynı kanaatteyiz. ’Yıkalım, sonra düşünelim’ anlayışında değiliz. Önce yapılacak olan, üzerinde konsensüs var mı, doğru bir proje mi, o görüşülür, konuşulur. Gerçekten değecek bir şeyse yıkılır, yapılır.

Yoksa daha berbat bir şey çıkacaksa veya yıkalım sonra yapalım böyle bir mantığımız yok. Benim desteklediğim, Orada bizim de arazimizi içine katarak proje yarışmasıyla bir opera binası, kültür merkezi olarak altında otoparkıyla, her şeyiyle yeterli güzel bir simgesel yapı. Ama bu proje uluslararası yarışmaya çıkmalı. Yerli ve yabancı mimarlar katılmalı. Buranın proje yarışmasını biz yapabiliriz. Buna talibiz.

Herkes hünerini ortaya koysun. Bu yarışma sonucunda ortaya çıkacak eser kabullenilsin, beğenilsin. Ondan sonra böyle bir adım atılacaksa kültür merkezinin mevcut fonksiyonu geçici olarak başka yere taşınır ve orada devam eder. Burası bitince de tekrar geri gelir. Projeye göre karar vermek lazım."
Konuyla İlgili LinklerTakip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.