Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi 14 Yılda

Tarih: 8 Şubat 2008 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 14 yılda yaptığı köprülü kavşak ve yaya alt üst geçitleriyle araç trafiğini büyük ölçüde rahatlatırken, en üst düzeyde yaya güvenliğini sağlamaya da devam ediyor.

1994 yılından bu yana gerçekleştirilen projelerle, Türkiye’nin en modern alt ve üst geçitlerine sahip olan Başkent, bu süre içerisinde hizmete giren 71 köprü-geçit ve 94 yaya alt-üst geçidiyle trafiği en rahat kentlerin başında yer alıyor.

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ile Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yaptığı üst yapı çalışmalarıyla, 14 yılda büyük oranda artan araç sayısına rağmen, Başkent trafiğinde rahat, akıcı, düzenli bir sistem oluşturuldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 14 yıl önce Ankara’daki araç sayısının 300 bin olduğunu, bu rakamın 2006 yılında 1 milyon 75 bin 926’ya ulaştığını ve artarak devam ettiğini belirterek, “Yani 2006 yılı sonunda her 4 kişiye bir araba düşüyordu. Bu sayı şimdi daha da arttı” dedi. İstanbul’da yine aynı yıl rakamlarına göre 2 milyon 450 bin 890 araç bulunduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Yani 5 kişiye bir kişiye araç düşüyor. Ankara’da kişi başına araç sayısı İstanbul’dan yüzde 20 oranında daha fazla” diye konuştu.

Başkent’teki bu rakamlara rağmen rekor sürelerde yapılan alt üst geçitler ve kavşaklar sayesinde, trafikte herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını anlatan Başkan Gökçek, yapılacak yeni köprülü kavşaklar ve yaya alt üst geçitleriyle de kesintisiz bir trafik akışının sağlanacağını söyledi.

İlk belediye başkanı olduğu dönemde bir vatandaşın Akay Kavşağı’ndaki ışıklarda en az 30-45 dakika arasında beklediğini veya bir yerden Kızılay’a gelişin 1 saate yakın zaman aldığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, artık vatandaşların geçit yapılan kavşaklarda beklemediğini, her yerden Kızılay’a ulaşımın da 15-20 dakika gibi kısa bir süreye düştüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: “1994 yılından bu yana Başkent’te toplam 71 adet köprülü kavşak, 94 yaya alt-üst geçidi ile köprü genişletme ve yenileme çalışmaları gerçekleştirdik. Bunlardan sadece Çağlayan Köprülü Kavşağı devam ediyor. Çağlayan da metro çalışmalarıyla birlikte yürütüldüğü için uzadı. Tabi ki bu rakam şimdilik böyle. Bu yıl içerisinde doğalgazın özelleştirilmesiyle birlikte ihtiyaç duyulan bölgelerde 54 adet daha köprülü kavşak yapmayı planlıyoruz.”

Alt ve üst geçitlerin insanların araçlarıyla hız yapmaları için değil, güvenli ve rahat bir trafik düzeninin sağlanması için yapıldığını da vurgulayan Başkan Gökçek, “Biz yalnızca rahat ve güven için değil, insanların zamanlarını verimli şekilde kullanabilmelerini, daha az yakıt harcamalarını ve trafik stresinden daha az etkilenmelerini sağlamak için bu çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Yaya Güvenliği de Düşünüldü
Ankara’nın bugün Büyükşehir Belediye sınırları içerisindeki nüfusun açıklanan rakamlara göre 4 buçuk milyon olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, yaya güvenliğinin de sağlanması için her türlü tedbirin alındığını bildirerek, şunları söyledi: “Tabi ki yayalarımız da mutlak suretle düşünüldü. Ankara’ya 14 yılda yaptığımız toplam 94 yaya alt ve üst geçitle, yayalarımız da güvenli bir şekilde şehir içinde dolaşabiliyorlar. Bu yapılanlara yaya geçitleri ile kaldırımlarda yaptığımız genişletme ve yenileme çalışmalarını da ekleyebiliriz. Herhalde vatandaşlarımız da bu çalışmalar sonucunda Ankara’da yaşamanın rahatlığını hissediyorlardır.”

Kıyaslama
Başkent’te 15 yıl önce 300 bin araç varken bir kavşakta ortalama 5 - 20 dakika arasında bekleniyordu. Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra hızla Ankara’nın önemli trafik noktalarına alt geçitler ya da köprülü kavşaklar yapılmaya başlandı. Bu köprülü kavşak ve geçitlerin yapım süreleri 2-3 ayda tamamlanıyor. Ancak, bazı çevreler bu geçit ve kavşaklara karşı çıkarak, bunların trafik yükünü kaldırmadığı iddiasında bulunuyorlar. Şu anda Ankara’daki araç sayısı 1 milyon 75 bini aştı. Fotoğraflarda görüldüğü gibi Çetin Emeç Bulvarı üzerinde 2 nokta var. Birisi her gün insanların 5-15 dakikasını alan Öveçler Kavşağı, diğeri aynı hat üzerindeki hiçbir aracın beklemeden geçiş yaptığı Türk Ocağı Geçidi. İki ayrı görüntüde de net bir şekilde görülüyor ki, yapılan geçit ve köprülü kavşaklar Ankara’nın trafiğine hayat veriyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.