Haberler

Yeni Tasarım Ürünleri: Blobject’ler

Tarih: 22 Nisan 2005 Kaynak: Metropolis Magazine Çeviren: Pınar Gökbayrak


Marc Newson Tasarımı

Tasarım ürünleri her zaman kullanıcılarla duygusal bir ilişki kurmak ister ancak herhalde bunu en iyi başaranlar amorf biçimli *blobject’ler olsa gerek. Dokunma duyularını harekete geçiren, organik ve ergonomik blobject’ler doğadaki eğimli yüzeylerden -insan göğsü, bir taşın yüzeyi veya gözyaşı- ilham alır ve teknolojik bir süreç içerisinde üretilir. San Jose Sanat Müzesi’nde 6 Mart-10 Temmuz 2005 tarihleri arasında düzenlenen Blobjects & Beyond: The New Fluidity in Design (Blobject’ler ve Ötesi: Tasarımda Yeni Akışkanlık) sergisi endüstriyel tasarım, grafik tasarım, mimarlık ve sanat dallarında bu bakış açısıyla üretilmiş pek çok provokatif ürünü kapsıyor.


Ross Lovegrove


Nike - Triax Saati

Mara Holt Skov ve Steven Skov Holt, küratörlüğünü yaptıkları sergideki ürünler için “Blobject’ler, tasarım konusundaki eski düşünce yöntemlerine takılıp kalmıyor. İçlerinde olumlu bir hava ve umut taşıyorlar,” diyor. Skov Holt ayrıca, blob’ların ilk başta yüzeysel olarak yorumlanabileceklerini fakat aslında bu ürünlerin ekolojik kaygıların, duyguların, kültürel ifadelerin ve teknoloji ile sanatın buluşmasının bir arada düşünülmesi ile üretildiğine dikkat çekiyor. Bu ürünlerin geçmişi sadece 1980’lerin sonuna kadar dayanıyor olsa da, küratörler bu serginin, tasarımın nereye gittiğine dair bir tanımlamadan öte, biçim üzerine bir retrospektif olduğunu düşünüyorlar.


The National Space Center, Leicester, İngiltere
Nicholas Grimshaw & Partners

Blob biçimli ürünleri kitlelerle ilk defa buluşturan üç üründen söz edilebilir: Apple’ın ürettiği iMac bilgisayar, Volkswagen’ın ürettiği Yeni Beetle ve Nike’ın Triax saati. Bu üç ürün de 1998 yılında tasarlandı ve internetin de en hızlı olduğu döneme rastgelmesiyle tüketim kültürü ile etkili bir şekilde buluştu. Sergi ve serginin içeriğinden oluşan sergi kitabı da, tüketim kültüründeki bu değişime dikkat çekiyor ve blobject’lerin ortaya çıkışını, bağlamını, tasarım ve tüketim kültüründeki yerini, kurumlar ve bireyler üzerinden tartışıyor.

İlgi daha çok sanatçı Rex Ray ve moda tasarımcısı Rei Kawakubo üzerine yoğunlaşsa da, sergi endüstriyel ve mimari tasarımlar üzerine. Tasarım dünyasının ünlüleri Ross Lovegrove, Philippe Starck, Mark Newson, Greg Lynn ve Karim Rashid’n yanı sıra Yves Béhar, Marcel Wanders, Marc Schamburg ve Michael Alvisse (Shamburg + Alvisse) gibi yeni yetenekler de sergide yer alıyor.


Karim Rashid

Blobjects & Beyond sergisi, prototipler, tasarım ürünleri ve yapıların bir derlemesinden öte, günümüz kitle kültürün ihtiyaçları, arzuları ve umutlarını da içinde barındırıyor çünkü Skov Holt’un dediği gibi “Her geçen gün daha fazla kişi kendi kimliklerini daha iyi tanımlamak için nesneleri kullanıyorlar”.

* Blobject: Blob+object (Eğrisel formlu nesneler için son dönemlerde İngilizce’de “blob” tabiri kullanılmaktadır.)

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.