Haberler

Tünel depremi!

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Gürkan Akgüneş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin trafiği rahatlatmak amacıyla yürüttüğü tünel çalışmaları, güzergâh üzerindeki birçok binada hasara yol açtı...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen ‘7 Tepe 7 Tünel’ projesi kapsamında yapılan tünel kazıları adeta orta şiddette bir deprem etkisi yarattı. Tünelin geçtiği güzergâhlarda bulunan 150’nin üzerindeki binada çalışmaların başlamasıyla birlikte, çatlaklar ve göçmeler oluştu.

Evlerinin kolonları çatlayan, fayansları ve mermerleri yerlerinden sökülen vatandaşlar korku içinde olduklarını belirterek, “Kapılarımız camlarımız kapanmıyor. Depremin yapamadığını bunlar yaptı” dedi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise 10 ekibin hasarlı binalarda onarım ve güçlendirme çalışması yaptığını bildirdi.

“6 aydır gece gündüz korkunç bir gürültü arasında korkarak yaşıyoruz. Apartmanın dış kapısı binada meydana gelen kayma nedeniyle kapanmıyor. Camlar ve fayanslar kırıldı. Alt komşumun balkonu çökmek üzere. Salonumdaki duvarda ve kolonlarda çatlaklar var. Dilekçeler verdik, şikayet ettik ama gelip sadece kontrol edildi. Yarın bir deprem olsa hesabını kim verecek.” diyor Harbiye Ölçek Sokak’taki 118 numaralı binada yaşayan Gültaç Horasan. Horosan’ın sözleri tünel yolları inşaatının yapıldığı bölgede oturanların ortak tepkisi.

Tünel inşaatına maruz kalan sokaklarda onlarca binada hasar meydana geldi. Kimi binalar bitişiğindeki yapıyla ayrıldı, kimilerinin merdivenleri ve kolonları patladı. Evlerde de fayanslar ve mermerler yerlerinden çıktı. Birçok binanın kapı ve pencereleri meydana gelen kayma yüzünden kapanmaz durumda.

Sıva yapıp gidiyorlar
Çalışmalardan en çok etkilenen bölgelerden biri de Harbiye’deki Ölçek Sokak. Bomonti-Dolmabahçe Tüneli’nin güzergâhındaki binalar arasında çatlama oluşmayan bina neredeyse yok. Hasar öyle boyuta ulaşmış ki, 123 numaralı binada projeyi üslenen firma çelik konstrüksiyonla güçlendirme yapıyor. Binanın her yanını çelik profiller sarmış durumda. 150 numaralı binanın zemin katlarındaki görünüm de deprem sahnelerini andırıyor. Zeminde deprem yarıklarını hatırlatan çatlamalar oluşan binadaki 1 ve 2 no’lu dairede de tadilat yapılıyor. Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar sıvayla kapatılmış. Tuvalette yer fayansları patlamış, yerde çukurlar oluşmuş. Dairelerin sahibi İbrahim Karaboğa, çalışmalarda temelin es geçilmesinden şikayet ederek, “Temele dokunmuyorlar. Yıkılan çatlayan yerleri sıvayıp, boya yapıp gidiyorlar” dedi.
Bölgedeki Ergenekon Mahallesi Muhtarlığı’nın zemininde bile çatlak var. Muhtarlık görevlileri ne Şişli Belediyesi ne de Büyükşehir’den ilgilenen olmadığından yakınıyor.

Güçlendirme çalışmaları için 644 bin YTL
Belediye yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Kağıthane-Piyalepaşa Tünel Hattı’ndaki çalışma Talatpaşa Mahallesi’ndeki çok sayıda binada çatlaklara ve kırılmalara neden oldu. Keskingil, Savaş, Ersoy, Karakoç, Semaver, Yeşiltepeve Semavi ve 63 sokaklarındaki 57 binada küçük, 5 binada orta derece hasar meydana geldi. Mahalledeki 4 bina için çökme tehlikesi nedeniyle tahliye kararı alındı ve bina güçlendirmelerinin yanı sıra zeminde iyileştirmeler yapıldı.

Bomonti-Dolmabahçe hattı da, Harbiye Eşref Efendi, Dericiler, Çimen ve Ölçek sokaklarındaki 93 binada çatlaklara neden oldu. Bölgedeki 20 binada tadilat çalışmaları tamamlandı. Yetkililer, çalışmalarının yapıldığı her 10 metrede bir titreşim cihazlarıyla ölçüm yapıldığını, deformasyonların tespit edildiğini bildirdi. Yetkililer, halen 10 ekip (80 kişi) tarafından yürütülen bakım, onarım ve güçlendirme çalışmasına bugüne kadar 644 bin YTL harcandığını kaydetti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.