Haberler

Cumalıkızık, restorasyona hazırlanıyor

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Tuna Alatürk
Son zamanlarda sıkça dizi filmlerine mekân olmasının ardından ziyaretçi akınına uğrayan Bursa'nın Cumalıkızık köyü, restorasyondan geçirilecek.

Hafta içi ve hafta sonları yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçi, Cumalıkızık'ta tarihî havayı solumanın yanı sıra, çekilen dizi filmlerin oyuncuları ile de tanışma fırsatı buluyor. Aynı zamanda şehir yaşamından bunalan vatandaşlar, Uludağ'ın eteğindeki tarihî köyde nefeslenmek için kendini Cumalıkızık'a atıyor.

Son yıllarda özellikle sinema filmi ve dizilerle şöhreti iyice artan Türkiye'nin sayılı açık hava film setlerinden olan Cumalıkızık'taki tarihî evler, bakımsızlık nedeniyle yok olmayla karşı karşıya. Bu nedenle tarihî köyde hazırlanan projelerle restorasyon yapılacak. Cumalıkızık köy muhtarı Ahmet Kuş, geçmişte 300 haneli köyün bakımsızlık ve ilgisizlik sonucu 180 haneye indiğini belirterek, "Sahip çıkılmaması durumunda Cumalıkızık'ı ancak tarih kitaplarında okuyup, resimlerde görebileceğiz." dedi.

Köydeki yapıların restorasyonunun Bursa İl Özel İdaresi, Yıldırım Belediyesi ve Mimarlar Odası tarafından ortak olarak yapılacağını anlatan Muhtar Ahmet Kuş, "Şu anda Cumalıkızık'ın restorasyon projeleri hazırlandı. İlk etapta 3-4 sokağın röleve ihalesi verildi. Temmuz ve ağustos aylarında ise tam teşekküllü olarak köyün restorasyonuna başlanacak. Böylece köy daha fazla güzelleşecek." şeklinde konuştu. Çekilen film ve dizilerin ardından gözlerin çevrildiği bu Osmanlı köyü, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu. Bursa'ya gelen ziyaretçiler, il merkezinin 11 km. doğusundaki bu tarihî köyü gezmeden gidemiyor.

Cumalıkızık köy Muhtarı Ahmet Kuş, köyde çekimleri devam eden Samanyolu Televizyonu'nun sevilen dizisi Yeşeren Düşler'in, köye ilgiyi fazlasıyla artırdığını söyledi. Köyde dizi çekiminin devam ettiğini anlatan Muhtar Kuş, "Özellikle Yeşeren Düşler dizisi köyümüzün popülaritesini çok artırdı. Bundan dolayı köyümüz yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Yoğunluk bahar aylarında daha da artarken, özellikle hafta sonları ziyaretçi sayısında büyük artış yaşanıyor." dedi. Köyde film ve dizilerin çekimlerinin yapılmasının köylüye de büyük katkısı olduğunu anlatan Muhtar Ahmet Kuş, "Özellikle hafta sonları günde en az 2 -3 bin kişi köyümüzü ziyaret ediyor. Köye gelen ziyaretçiler aynı zamanda yöresel ürünlerimizden de satın alıyor." diye konuştu.

Köyden 60'ın üzerinde figüran dizide rol aldı
Cumalıkızık köyünde, kerpiç ve kestane ağaçlarından yapılmış 600 yıllık evler bulunuyor. Kimi evler, iç avlulara konulan birkaç masa ve sandalye ile işletmeye çevrilmiş. Tarih kokan serin ahşap evlerde kahvaltı ve yemek imkânı bulunuyor. Gözleme yapan köylü kadınlar, gelen ziyaretçilere sıcak sıcak ikramda bulunuyor. Hanımlar, aynı zamanda paket halinde ev baklavası, erişte, tarhana, reçel, bal ve pekmez gibi enfes yiyecekleri kurdukları tezgahlarda satarak, ev bütçelerine katkı sağlıyor.

Köyde çekimleri devam eden Yeşeren Düşler'in setine akın eden ziyaretçiler, dizi filmin sevilen karakter oyuncuları ile resim çektirmeyi de ihmal etmiyor. Yeşeren Düşler'de köyden 60'ın üzerinde figüran da rol alıyor. 10'un üzerinde ev ile 2 kahvehane de filme mekânlık yapıyor. Yeşeren Düşler ekibinden memnun olduklarını anlatan Muhtar Ahmet Kuş, "Bu zamana kadar en fazla Yeşeren Düşler ekibinden memnun kaldık. Bizlere değer veriyorlar, köylülerle iletişimleri çok iyi. Diğerleri bizi küçük görüyordu." bilgisini veriyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.