Haberler

"SİT bölgelerine devasa binaların yapılması uygun değil"

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Hatay Gazetesi
Antakya Belediyesi 1.5 yıl önce başlattığı ve Anakent Planlama firması tarafından yürütülen “Koruma Amaçlı Yeni İmar Planı Revizyonu” ile ilgili bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Belediye Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı mahalle muhtarları, daire müdürleri ve bazı vatandaşlar yanı sıra yüklenici firma teknik ekibinden uzman isimler katıldı. Tescilli taşınmaz kadar tescilsiz taşınmaz var 1987 yılında Koruma Amaçlı İmar Planları onaylanan ve eski Antakya olarak bilinen sit bölgesinin günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi amacıyla yapılan çalışma hakkında bilgi veren, yüklenici firma proje yürütücülerinden Hakan Altınörs, 1.5 yıldan bu yana yürüttükleri çalışma kapsamında, Antakya'da zaten tescilli olan 366 taşınmazın yanı sıra bir o kadar daha tescil edilecek taşınmazın tespit edildiğini söyledi. Tescilli taşınmazların sayısı bine ulaşabilir 1.5 yıllık çalışma ardından elde ettikleri verileri Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı'na teslim ettiklerini dile getiren Altınörs, “Kuruldan çıkacak karara bağlı olarak 366 tescilli taşınmaz sayısının bin civarına dayanacağını tahmin ediyoruz” dedi. Proje Aralık ayında bitecek Projenin en geç 2008 yılı sonuna kadar bitirilerek yaşama geçirileceği ifade edilirken, proje sonucunda sit bölgesinde yapıları bulunan vatandaşların, bugüne kadar cevap bulamadıkları birçok soruya rahatlıkla cevap bulacakları bildirildi. Çalışmanın bitimiyle birlikte belli bir plan ve proje kapsamında tescilli binaların yeni yapılaşma koşulları başta olmak üzere, basit veya esaslı tadilatların yapılabileceğine işaret eden yetkililer, alınan kararların bir kitapçık haline getirileceğini ve yönetim veya yöneticilerin değişmesiyle alınan kararların değişmeyeceğine işaret ettiler.

Antakya tarihi yapı bakımından Türkiye'de ikinci Proje yürütücülerinden bir diğer isim Gazi Üniversitesi Öğretim görevlilerinden Prof.Dr. Can Hersek ise, projenin bitimiyle birlikte artık “Benim yapım ne olacak, nasıl bir çalışma içinde olacağım veya nasıl bir yaptırımım olur?” şeklindeki sorulara cevap bulunacağını hatırlattı ve Antakya'nın sahip olduğu tarihi yapı itibariyle, Türkiye'de Safranbolu'dan sonra ikinci il olduğunu söyledi. Devasal binalar yapılmamalı Verilen bilgilerin ardından geçilen soru cevap bölümünde, eski otogar ve ak iş fabrikasının yerlerine devasal binaların yapılmasının doğru olup olmadığı sorusuna, cevap veren firma yetkilileri, her iki alana da devasal binaların yapılmasının doğru olmadığını söylediler. Yerleşik sit alanında bulunan eski otogarın ve arkeolojik sit alanında bulunan eski Akiş fabrikasının yerlerine devasal binalar yerine, koruma amaçlı yapılara uygun yapıların yapılmasının daha uygun olacağını ifade ettiler.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.