Haberler

“Yaş Dostu Projeler” İstanbul’da konuşuldu

Tarih: 28 Mayıs 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2005 yılında başlatılan ‘Yaş Dostu Şehirler Projesi’nin “Proje Uygulama Örnekleri Paylaşım Toplantısı” İstanbul’da yapıldı.

Dünya genelinde, şehirlerin her yaşa uygun hale getirilmesi için atılan adımların paylaşıldığı “Proje Uygulama Örnekleri Paylaşım Toplantısı”na İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Topkapı Holiday Inn Hotel’de gerçekleşen toplantılara 9 ülkeden 9 şehrin proje koordinatörü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Yıldırım ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı.

Ahmet Selamet: İstanbul Örnek Şehir Olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet, toplantıda yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2006 yılında Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü’nde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından İstanbul’un Yaş Dostu Şehirler Projesine kabul edilmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. İstanbul’un yöneticileri olarak bu olayın daha fazla sorumluluk gerektirdiğinin idrakinde olduklarını ifade eden Selamet, bu bilinçle çalışmalara daha bir kararlılıkla devam ettiklerini sözlerine ekledi.

"Yaşlanan Dünya için Erken Atılmış Bir Adım"
Dünya Sağlık Örgütü adına toplantıya katılan Yaşlanma ve Hayat Boyu Sağlık Projeleri Yöneticisi Carla Salas Rojas ise toplantıda yaptığı konuşmada, projeyi her geçen yıl yaşlanan dünya nüfusuna karşı erken atılmış bir adım olarak nitelendirdi. Rojas, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yaş Dostu Şehirler Projesini büyük bir ilgiyle takip ettiğini ve uygulamaya geçirdiği projeleriyle büyük gayret içinde olduğunu görmekten ötürü memnuniyetini dile getirdi.

"Yaş Dostu Şehir" Çerçevesinde Neler Var? 
Dünya Sağlık Örgütü’nün, İstanbul’un da dahil olduğu 33 katılımcı şehrin yürüttüğü bilimsel çalışmalar sonucunda hazırladığı Yaş Dostu Şehirler Rehberi’nde yer alan bütün öğelerin Metropolitan Planlama Merkezi, KİPTAŞ, Trafik Müdürlüğü vb. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir çok birimi tarafından dikkate alınarak hayata geçirildiğinin görülmesi yerli ve yabancı katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Yaş Dostu Şehirler Rehberinde engelliye uygun, yeterli, erişilebilir dış mekân düzenlemeleri, yürüyüş alanları ve kaldırımlar; yaşlıları da göz önünde bulunduran konutlar ve ev içi düzenlemeleri; yaşlılar için uygun dilde, açık, okunabilir şekilde yazılmış bilgilendirme hizmetleri; şehirden izole edilmemiş, şehrin içerisinde bulunan, yaşam alanlarının yer aldığı kamu ve özel hizmet binaları ve sistemleri; yaşlı insanları kucaklayan ve saygı duyan modern bir kültür oluşumunu içeren maddeler yer alıyor.

9 Şehirden Yaş Dostu Şehir Uygulamaları
Açılış konuşmalarının ardından 9 şehrin proje koordinatörleri şehirlerindeki Yaş Dostu Şehirler projesi kapsamındaki örnek uygulamaları anlattı. Eve yakın- Yaşlanma mekanları ve kaynaşma projesi- İrlanda, Yaşlılar için güvenli ve bağımsız yaşam- Almanya, Yaşlılar ve engelliler için toplu konut uygulamaları - İstanbul Kiptaş A.Ş, Metropolititan Planlama açısından Yaş Dostu Şehir- Bimtaş Metropolitan Planlama Merkezi, Japonya’da tıbbi bakım, hemşirelik bakımı ve sağlıkla koordineli şehir planlaması - Japonya, Halka yönelik demans bilinçlendirme programı - Darülaceze Müdürlüğü, Yaş dostu bir çevre için yaşam boyu eğitim kurumu - Rusya Federasyonu, Yaşlılarda kültür ve eğitim - Lübnan, Yaşlıların sosyal hayata adaptasyonu - Darülaceze Müdürlüğü, Yaşlılar için kültürel etkinlikler- Fransa, Sosyal Uyum için genç yaşlı kulüpleri - Darülaceze Müdürlüğü, Kanada’da yaş dostu toplulukların yaşatılması - Canada, Yaş dostu bir şehir için trafik düzenlemesi – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü tarafından sunuldu.

Dünya Sağlık Örgütü’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne taktir
Yaş Dostu Şehirler Projesinin Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri, İstanbul’da gerçekleştirilen Proje Uygulamaları Paylaşım Toplantısı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yaş Dostu Şehir olma yolunda son birkaç yıldır gerçekleştirdiği hizmetleri görmüş olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ve bunun diğer Yaş Dostu Şehir adaylarına örnek olduğunu ifade ettiler.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.