Haberler

KOBİ'lere enerji şansı

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Hakan Tartan
Hükümet piyasa koşullarında elektrik enerjisi üretmek için düğmeye bastı. Yenilenebilir enerji kaynakları yasası yürürlüğe girdi. Önümüzdeki günlerde enerjide yatırım patlaması yaşanırsa hiç sürpriz olmaz.

Enerji sanayisinde yapılacak yeni yatırımları Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) yapması öngörülüyor.
Çünkü...Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, kendi kaynaklarını kullanarak dışa bağımlı olmaktan kurtulup ihracat yapmayı umut ediyor.

Rüzgar, dalga, güneş, jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırım kapılarını açan hükümet, KOBİ'lere davetiye çıkarıyor.

Hükümet, bu alanda yaklaşık 120 milyar dolarlık yatırım yapılmasını öngörüyor. Neden olmasın ki; şu anda Türkiye'nin rüzgarından dalgasına, jeotermalinden kızgın kayalarına, suyundan güneşine kadar pek çok enerji üretecek kaynaklar var.
Bu kaynak avantajları KOBİ'ler tarafından değerlendirilmeli. Örneğin; jeotermal kaynakların enerjiye dönüştürülmesiyle birlikte bu kaynağın buharından bile yararlanılabilir.

Zaten yeni çıkan enerji yasası ile Türkiye'nin elinin altında bulunan ama bir türlü değerlendirilmeyen kaynaklar kullanıma sunuluyor.

Yani... Yeni fırsatlar yaratılacak. Çünkü... Ülkemizde su ve güneş enerjisi boşa harcanıyor.
Boşuna dememişler, "Su akar, biz bakarız" diye.

Sadece su ve güneş mi? Yasa ile dalga enerjisi, hidrojen enerjisi, biyodizel enerjisi de düzenleniyor. Enerjide yanlış yöne giden geminin dümeni çevrilerek, yeni bir dönem başlatılıyor.

Ege Bölgesi'nin avantajı var
Ege Bölgesi, enerji bakımından büyük zenginliklere sahip. En başta da jeotermal kaynak bakımından çok büyük potansiyel var. Aynı şekilde, güneş. Yılın en az sekiz ayı güneş eksilmiyor Ege'nin gökyüzünde. Ya rüzgara ne demeli. Rüzgar tribünleri kurmak için ideal bir bölge.

Ege'nin kuzeyinden güneyine kadar her bir yanında rüzgar enerjisinden yararlanmakta çok geç kalındı.
Şu anda Çeşme, Çanakkale, Datça'da bu işin meyveleri alınıyor. Dalga enerjisinden yararlanma olanağı da kıyılarımızda istemediğiniz kadar! Ege sahillerinde dalgadan bol ne var ki?

Ama... Enerjinin avantajlarını kullanmak için KOBİ'lere de önemli görevler düşüyor.
Heyecan, istek, çaba... Anlaşılan bu yıl başlatılan ENVER (Enerji verimliliği) kampanyası işe yarayacak gibi görünüyor. Haydi hayırlısı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.