Haberler

Mengücekoğulları'nın bilinmeyenlerinin izinde

Tarih: 28 Ağustos 2008 Kaynak: CNN Türk
Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi kale ile çevresindeki sur ve kilise kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması için başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazının başkanlığını yürüten Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdal Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Kalesi ve çevresindeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılabilmesi için 2006 yılında çalışma başlattıklarını anımsattı.

Aradan geçen yıllardaki çalışmalarda, kale ile çevresinin temizlendiğini ve kalenin kuzey yamacındaki kilisede Ermenice kitabe parçası bulunduğunu aktaran Eser, bu yılki çalışmalara kendisinin başkanlığında 22 kişilik ekiple 25 Ağustosta başladıklarını belirtti.

Tarihi Divriği Kalesi kazısının Sivas'taki ilk Orta Çağ kazısı olma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Eser, "Amacımız Mengücekoğulları ile ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarmak. Kazıların tamamlanmasıyla birlikte,Mengücekoğulları ve Ortaçağ dönemiyle ilgili yeni bilgilere ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" dedi.

Bu yıl kazı çalışmalarını, kale ve surların olduğu bölge ile Yukarı Kilise'de yoğunlaştıracaklarını belirten Eser, tarihi Kale Camisi'ne ziyaretçilerin girişini sağlayacak kale kapısını açmayı hedeflediklerini söyledi.

Eser, surların çevrelediği alanda yıllık yüzey taraması yaptıklarını ve bu yılki çalışmaların 19 Eylül'de sona ereceğini bildirdi.

Kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü tarafından sağlanan bütçeyle yapıldığını kaydeden Eser, kazıya işçi desteğinde bulunan Divriği Belediye Başkanı Mehmet Güresinli'ye de teşekkür etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.