Haberler

Su Eserleri Müzesi için ilk adım atıldı

Tarih: 23 Ekim 2008 Kaynak: Taraf Yazan: Emre Çakır
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, Meram’da su eserleri müzesi kurmak istediklerini söyledi. Müze içinde akvaryumlar ve Altınapa Barajı’nın suları altında kalan eski bir hanın maketi de bulunacak.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, geçmişten bugüne kültür değerlerinin yaşatılması ve geleceğe aktarılması için Su Eserleri Müzesi kurmak istediklerini açıkladı. Müze projesi kapsamında çalışmalara başladıklarını ifade eden Akyürek “Konya’nın su kaynağı olan merkez Meram İlçesi’ndeki, Meram Çayı kenarında 650 bin metrekarelik çok geniş bir alana yapacağımız Su Eserleri Müzesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olacak” dedi.

Akvaryum yer alacak
Müzede su dolapları (su değirmeni), su kemerleri, çıkrıklı kuyu, taslar, su testisi, bakır sürahi, bakır ibrik, kazan, güğüm, su sayaçları gibi yüzlerce eserin sergileneceğini belirten Akyürek, şunları söyledi: “Müzede ayrıca, içinde çeşitli balıkların bulunduğu akvaryumlar da yer alacak. Ayrıca, Altınapa Barajı’nın suları altında kalan eski bir hanın da maketi bulunacak. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (KOSKİ) deposunda Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden kalma sayaçlar ve diğer bazı cihazlar var, bunları da sergileyeceğiz. Müzede sergilenecek eserler sadece Konya’da değil Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanıyor. Bunların dışında müze içinde su kütüphanesi, sergi ve toplantı salonları bulunacak.”

Müze 2010'da tamamlanacak
Doğal görünümlü şelale yapılmasının da planlandığı müzenin, doğal ortamda su kültürüne, kent kimliğine ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağını dile getiren Akyürek “Yalın bir müze olmaktan çok, doğal, çevreyle uyumlu, bireylerin sosyo ekonomik yapı ile ihtiyaçlarını da dikkate alan farklı yaş ve kültürlere hitap edecek imkânları içeren su öğeleri, dekoratif, nostaljik su objelerinin sergilendiği, herkesin ziyaret edeceği kültürel bir odak noktası olacak” dedi.

Akyürek, müze sayesinde Konya’yı ziyarete gelenlerin, Anadolu’daki su medeniyetinin izlerini de görme imkânı bulacağını ifade etti. Akyürek, 2009 yılında başlanacak inşaatın bir yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.