Haberler

Defineciler tarihi Ardahankapı'yı yağmaladı

Tarih: 4 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Rus Harbi öncesinde Paşidah Sultan Abdulhamit'in emri ile dönemin Erzurum Valisi Mareşal Fosfor Mustafa Sıtkı Paşa, şehrin savunulması amacıyla yaptırılan Ardahankapı, defineciler tarafından yağmalandı.

Osmanlı- Rus Harbi (93 Harbi) döneminde şehrin savunması amacıyla yaptırılan Ardahankapı (Kavakkapı) defineciler tarafından yağmalandı. Tarihi kapının işlemeli süslü taşlarını çalan defineciler kayıplara karıştı.Tarihi eserler define avcıları tarafından yağmalanmaya, tahrip edilmeye devam ediyor.

Evren Paşa Mahallesi'ndeki Ardahakapı definecilerin yağmasına uğradı. Osmanlı- Rus Harbi(1877-1878) öncesinde Paşidah Sultan Abdulhamit'in emri ile dönemin Erzurum Valisi Mareşal Fosfor Mustafa Sıtkı Paşa, şehrin savunulması amacıyla Ardahankapı, Harputkapı, İstanbulkapı ve Karskapı'yı inşa ettirmişti. Bir kısmı askeri bölge içerisinde yer alan Ardahankapı'nın askeri alan dışında kalan kuzey yüzündeki kesme taşlar kimliği belirsiz kişilerce yağmalandı.

Semt Sakinleri Tepkili
Tarihi kapının taşlarının defineciler tarafından yağmalanmasına semt sakinleri tepki gösterdi. Tarihçi- Yazar Muzaffer Taşyürek, Ardahankapı'nın olayın üzüntü verici olduğunu söyledi. Tarihi kapıların büyük bir zenginlik olduğunu ve buraların özel koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Taşyürek, Erzurum'da sistemli bir şekilde tarihi eserlerin özelikle tabyalar ile tarihi kapıların yağmalandığını ve bunun önüne geçilemediğini ileri sürdü. Çat Yolu üzerindeki İl Özel İdaresi alanı içerisinde bulunan Harput Kapı'nın gün yüzüne çıkartılması için İl Genel Sekreteri Selami Altınok'un büyük çaba ve gayret sarfetmesine karşılık Ardahankapı'nın definecilerin insafına terk edilmesinin düşündürücü olduğuna vurgu yaptı.

Taşyürek, "Ecdat yadigarı Ardahankapı'nın taşlarının sökülüp çalınması, burada define aranması üzüntü verici. Tarihi eserlerimiz yağmalanırken, kimsenin buna ses çıkartmaması, görgü tanıklarının olayı güvenlik birimlerine bildirmemesi, bu yerlerin özel güvenlik sistemine alınmaması düşündürücü." diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.