Haberler

Kültür varlıkları yok oluyor

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Adnan Bahadır
Samsun'un her noktasında görülen ve kentin tarihi dokusunu yaşatan tarihi binalar kaderine terk edilmiş halde restore edilmeyi bekliyor.

Samsun'da tescilli olan bir çok eski ev için Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü projeler kapsamında, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuranlara, proje maliyeti karşılığında kredi veriliyor. Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Servisi Müdürü Kaşif Çıkış, herhangi bir kurum yada kuruluşa ait olmayan binaların onarım ve bakımı ile restorasyon işlemleri ve değerlendirilmesi sorumluluğunun başta Samsun Büyükşehir Belediye'si olmak üzere belediyelere ait olduğunu söyledi.

Kolaylık Sağlandı
Samsun'da tescilli yani sahipli binaların onarım bakım sorumluluğunun kişilere ait olduğunu belirten Çıkış, "Ancak bakanlık bu kişilere kolaylık sağladı. bu yardımlar bakanlığın onayı ile belirtilen koşullar altında 2006 yılı ve 2009 yılları arasında Toplam 49 kişiye yapıldı. Ancak yapılan bu yardımlar belirli bir kişli yada kuruma ait olan binalar için geçerlidir.Herhangi bir kurum yada kuruluşa ait olmayan binaların onarım ve bakımı,restorasyon işlemleri ve değerlendirilmesi sorunluluğu başta Samsun Büyükşehir Belediye'si olmak üzere belediyelere aittir" dedi.

14 Proje Tamamlandı
2006 yılından bu yana Samsun'un çeşitli yerlerinde bulunan kültür varlıkları ile ilgili kendilerine sunulan 14 projenin kredilerinin verildiğini vurgulayan Çıkış, Samsun için kültür ve turizm anlamında büyük önem teşkil eden bu varlıklara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Proje hakkında bilgi veren Çıkış, "Müracaatları yeni yapılmış ya da geri ödenmesi devam eden bir çok projemiz var. Bizim çalışmalarımız kişi yada kuruma ait olan kültür varlıkları ile ilgilidir. Ancak çalışma yürüttüğümüz projelerin çoğu Samsun'un merkez değil çevre ilçelerinde bulunmakta. Şehir içinde bulunan kültür varlıkları ile ilgili sahipleri olmadığından işlem yapamıyoruz. Bu kültür varlıkları Büyükşehir Belediyesi'nin sorunluluğundadır" şeklinde konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.