Haberler

Üçüncü köprüden tren geçecek

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprüden demiryolu geçişinin de öngörüldüğünü açıkladı. Demiryolunun şehir içi taşımacılıkta da kullanılabilmesi için Marmaray'a bağlanması hedefleniyor.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, İstanbul Boğazı'nda inşa edilecek üçüncü köprüden demiryolu geçişinin de sağlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Adapazarı-Tekirdağ arasında trafik yoğunluğunun günden güne arttığına dikkati çeken Turhan, bu güzergâhta yüksek standartta bir yolun yanı sıra İstanbul Boğazı'na üçüncü bir köprü yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. 3. Boğaz Köprüsü ile Kuzey Marmara Geçişi Otoyolu Projesi kapsamında belirlenen güzergâhın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar planlarına işleneceğini kaydeden Turhan, "En geç eylülde projeyi Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planlıyoruz" dedi.

Üçüncü köprünün yaklaşık 1300 metre, otoyolun ise yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olacağını, toplam maliyetinin dört milyar dolar olarak hesaplandığını anlatan Turhan, şöyle konuştu: "Yapım süresinin 5 yıl olmasını planlıyoruz. Otoyol, İstanbul sınırları içinde 2x4 şerit, İstanbul dışında Gebze-Adapazarı ve Hadımköy-Kınalı arasında ise 2x3 şerit olarak yapılacak. İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün ise 2x3 şerit karayolu, bir gidiş bir geliş de demiryolu olarak inşa edilmesi öngörülüyor. Köprünün planlandığı güzergâha yakın yerlerde zaten demiryolu ağı bulunuyor. Ayrıca köprüdeki demiryolunun Marmaray'a da bağlanması hedefleniyor."

‘Geçiş garantisi verilecek'
Turhan, inşa edilecek otoyoldan araç geçişi için YİD modeliyle yapılacak ihalede garanti verileceğini ve garanti edilen rakamın altında kalınması durumunda farkın devlet bütçesinden ödenmesinin planlandığını vurguladı. Otoyol ve köprüyü kullanacak araçların ödeyeceği tavan fiyatların da belirleneceğini dile getiren Turhan, ihaleye katılacak firmalardan işletme yılı süresinin talep edileceğini kaydetti.

Uzman Görüşü: Raylı sistem daha çok tahribata neden olur
Üçüncü köprüde demiryolu hattının da yer alması yönündeki açıklama tepkilere neden oldu.

Erhan Demirdizen (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı): Bu projenin hesabının doğru yapıldığından emin değilim. Planı işletmekle, proje planlı olmaz. Yeterince etüt edilmemiş. Üçüncü köprü, trafik sorununa cevap verecek bir proje değil. Sonuçlarının bu kadar vahim olması da bu plansızlığından geliyor. Raylı sistem geçmesi yapılaşmayı artırmayabilir, her yere istasyon kurulmayabilir. Ancak karayolu yapılaşmayı çok tetikleyecek.

Besim Sertok (Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı): Demiryolu çalışması bölgede daha çok tahribata yol açar. Karayolu için daha yüksek eğim sorun yaratmazken, demiryolu yapımında eğim çok düşük olmalı.

Karayolları: Demiryoluyla hem yük hem yolcu taşınabilir
Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, üçüncü köprüden geçecek demiryolu hattında hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabileceğini, Marmaray'a bağlanması planlandığı için şehir içi taşımacılıkta da kullanılabileceğini aktardı. İzmit Körfez Köprüsü'nde de demiryolu hattı yapılmasının planlandığını, ancak daha sonra projeden çıkarıldığını anımsatan yetkililer, üçüncü köprüye demiryolu hattı eklenmesinin şu anda kesinleşmediğini, sadece bir öngörü olduğunu söyledi. Yetkililer, "Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulan ilk projede demiryolu geçişi yoktu. Bölgenin ihtiyacı düşünülerek ortaya konuldu" diye konuştu. Yetkililer, projeye demiryolu entegre edilmesinin maliyeti artırdığına da dikkat çekti.

Kadıköy-Kartal yeraltından birleşti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal Metro hattı inşaatı Soğanlık Hastane İstasyonu birleşmesini yaptı. Soğanlık Hastane mevkiinde yüzeyden 38 metre aşağıda, Excavator Joch Hammer adlı makineyi kullanarak tamamlanan iki tünel arasındaki kayayı delen Topbaş, çalışma öncesinde basın mensuplarına bilgi verdi. Topbaş, "Şu anda Kartal-Kadıköy arasında 1 saat 15 dakika, bazen 2-2,5 saati bulan bir erişim zamanı gerekirken bu hatla 29 dakikaya Kadıköy'e gelinebilecek. Hedefimiz 2010 gibi burada deneme sürüşlerini başlatmak. 2011 gibi de yolcu taşımak" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.