Haberler

Mimarlar "Tweet"lemeye Hazır Mı?

Tarih: 23 Temmuz 2009 Kaynak: Building Design Çeviren: Betül Tuncer
Facebook, YouTube ve Flickr gibi internet siteleri interneti yayınlamanın ötesinde, etkileşimli bir ortam olma emelini taşıyor. Mimarlar, internet sitelerini ne kadar verimli kullanıyorlar? Mimarların iletişim ve pazarlama cephaneliklerinde, son "web 2.0" teknolojilerinin yeri var mı?

Rastgele İnternet Siteleri

RIBA dizininden rastgele alınan 5 mimarlık firması, internet sayfalarında kaba bir inceleme yapılmasına olanak sağladı. Bu firmalardan bir tanesinin internet sitesi yoktu bile. Diğer dört firma içinse firma adını ve mimar anahtar kelimesini Google'a yazarak, en üst arama sonucu olarak çıkmasını sağlayabildim.

İnternet sitelerinden bir tanesi, sadece RIBA sayfasına yönlendiren bir eklem içeriyordu. Tek sayfalık internet sitesinde bir zamanlar çok yaygın olan ama uzun zaman önce yok olduğunu düşündüğüm "internet sitemiz yapım aşamasındadır" ibaresini gördüm.

Kalan dört firmanın internet sitesinden bir tanesi tamamen HTML formatında yaratılmıştı ve diğer iki tanesi ise Flash kullanılarak yapılmıştı. Flash sayfaları şık duruyor ancak bazı dezavantajları var. Flash dosyalarına metin arama motorları tarafından ulaşılamadığı için bu internet sitesinin içeriğine Google tarafından erişilemiyor.

Tam anlamıyla oluşturulmuş üç internet sitesi ise "ana sayfa", "hakkımızda" ve "iletişim" bölümlerinin çeşitli kombinasyonlarını içeriyordu. Bu siteler, çoğunlukla metin ve imaj içerikliydi. Bir tanesi resim galerisi kullanırken, diğer sitelerin imajları statikti. Kısa incelemem sonucunda, internet teknolojileri söz konusu olunca meslek "çığır açan" ya da "erken benimseyenler" olarak tariflenemez sonucuna vardım.

Ayrıca, kabaca yaptığım incelemede gördüm ki, incelediğim internet sitelerinden hiçbiri bağlantılı içerik yönetim sistemi kullanmıyor.

İnternet2tweet

Twitter, bu teknolojilerin en yeni ve muhtemelen en geçici olanı. BD'nin kendi haberleri dışında (http://twitter.com/bdonline) Su Butcher'ın başarılı mimarlar listesi (www.justpractising.com/architects-twitter-league) bu aracı keşfetmeye başlamak için iyi birer nokta.

Aynı zamanda Andy Marshall da, içlerinde http://twitter.com/_OpenHouse ve http://twitter.com/RIBAEducation'ın da bulunduğu yararlı olabilecek beslemeleri tanımlayıcı bir liste olarak sunuyor: http://fotofacade.com/?tag=architects-twitter-league.

Ancak, neden "tweet"leyelim sorusunu sorabilirsiniz. Twitter, biraz ofis toplantısında ya da bira içerken nutuk çekiyor gibi bir hava yaratırken, tek fark insanların mecbur oldukları için değil, istedikleri için okuyor olmaları. 140 karakterde, okuyucuların ilgilerini çekmeye çalışabilirsiniz ama onları sıkmayacaksınız. Bunun sayesinde yeni bir müşteri kazanır mısınız bilemem ama, en azından yalnız olmadığınızı bileceksiniz.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.