Haberler

Marmara sahilleri atıksulardan kurtuluyor!..

Tarih: 10 Ağustos 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir’den temiz sahiller için bir hamle daha…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü; Büyükçekmece, Kumburgaz, Selimpaşa, Celaliye ile Silivri’nin doğu kesiminin atıksulardan kurtarılması için önemli bir adım attı. Uzun yıllardır tatilcilere hizmet veren Marmara Denizi’nin sahilleri söz konusu yatırımla mavi bayrak kriterlerine taşınmış olacak.

Büyükçekmece Sahilleri’nden kontrolsüz olarak akan atıksuları, planlanan Selimpaşa Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştıracak atıksu tünelini kazacak olan Tam Kesit Kalkanlı TBM makinesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İSİK Genel Müdürü Mevlüt Vural’ın katılımıyla şafta indirildi.

Büyükçekmece Sahilleri’ni atıksu kirliliğinden kurtaracak projenin önemli bir halkasını teşkil eden Avrupa Yakası 1. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı kapsamında, Güzelce-Kumburgaz arası 6 bin 500 metre, Selimpaşa-Silivri arası 4 bin128 metre uzunluğunda ve 2 bin milimetre çapında tünel kazılacak. TBM yöntemiyle gerçekleştirilen tünel inşaatında segment beton kaplamasını makine tarafından otomatik olarak yapıyor. İnşaat yöntemi sayesinde çevreye ve araç trafiğine engel olunmuyor.

Başkan Topbaş; “Marmara sahilleri 2011’de atıksudan kurtulacak”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile İstanbul’daki hizmet alanlarının 3,5 kat daha büyüdüğünü belirterek, Silivri bölgesine yapılan yatırımların genellikle alt yapı yatırımları olması nedeniyle çok fazla göze görünmediğini, ancak İstanbul’un her yerinde hizmetin kesintisiz devam ettiğini söyledi.

Silivri, Çatalca, Şile gibi iler ile çok sayıda beldenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına girmesiyle, buralarda çok önemli yatırımların yapıldığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, “Silivri, Çatalca, Şile ile Kuburgaz ve Selimpaşa gibi beldeler daha önceleri yazlık alan olarak kullanılıyordu. Fakat yaptığımız su, atıksu, doğalgaz ve çevre yatırımlarıyla bu belde ve ilçeler hem yazın, hem kışın yaşam alanı oldu. Büyükşehir’e katılan yerlerin alt yapı sorunlarını çözmek çok ciddi maliyetli yatırımlar yapmamızı gerektirdi. İstanbul’un büyük susuzluk günlerinden bugünlere gelmesi kolay olmadı. Bütün sorunlar başarılı çalışmalarımız sayesinde çözüldü ve aşılmaya devam ediliyor” diye konuştu.

Şehir genelinde her gün kullanılan 2 milyon metreküp suyun çevreyi kirletmeden, İstanbul’a zarar vermeden doğaya yeniden salınması gerektiğini vurgulayan Başkan Topbaş, “İşte bu bölgede inşa etmeye başladığımız 10 bin 600 metre tünel inşaatının bitmesiyle Selimpaşa-Silivri ve çevre bölgelerin atıksuları denize deşarj edilmeyecek. Selimpaşa Biyolojik Arıtma Tesisi’ne aktarılarak arıtılacak. Arıtılan sular da park-bahçe sulamasında kullanılabilecek. 2011 de bitmesi planlanan bu projeyle Büyükçekmece ve Silivri sahilleri atıksu tehditinden tamamen kurtulmuş olacak” şeklinde konuştu.

Başkan Kadir Topbaş, konuşmasının ardından İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, basın mensupları ve diğer katılımcılarla birlikte tünel inşaatında kullanılan TBM makinesini şafta indirdi.

Trafiği etkilemeden 10.6 kilometre atıksu kazısı…

Bölgenin temiz bir çevreye kavuşmasını sağlayacak büyük çevre yatırımı ile İstanbul’un sayfiye yerleri olan sahillerin kontrolsüz atıksularla kirlenmesi önlenmiş olacak. Proje kapsamında bugüne kadar 13 adet ana tünel şaftı, 2 adet branşman tünel şaftı ve 450 metrelik branşman tüneli tamamlandı. 3 adet ana tünel şaftının imalatı da devam ediyor. Toplam 10 bin 628 metre uzunluğunda olan tünelin de yer aldığı Avrupa Yakası 1. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı’nın tamamı 34 milyon TL’ye mal olacak. 31 Ocak 2008 tarihinde başlanan inşaatın 31 Mayıs 2011’de tamamlanması planlanıyor.

İSKİ’den Büyükşehir’e katılan beldelere dev yatırımlar…

İSKİ, son 5 yılda Kumburgaz, Selimpaşa, Celaliye ve Silivri Bölgeleri’nde 113 bin 426 metre içmesuyu hattı, 25 bin metreküp içmesuyu deposu ve 2 adet terfi merkezi inşa etti. Bölgede 476 bin 592 metre içmesuyu hattının inşaatı da devam ediyor. Bu bölgede biten ve devam eden içmesuyu yatırımlarının toplam maliyeti 170 milyon TL. İSKİ, ayrıca toplam 100 bin metreküp kapasiteli 10 adet içmesuyu deposu ile 3 adet terfi merkezinin yapılması da planlanlıyor. Bölgede planlanan içmesuyu yatırımlarının toplam maliyeti ise 40 milyon TL. Bu bölgede biten, devam eden ve planlanan içmesuyu yatırımlarının toplam tutarı da 210 milyon TL.

Öte yandan, yine son 5 yılda, Kumburgaz, Selimpaşa, Celaliye ve Silivri Bölgeleri’nde 105 bin metre atıksu şebekesi ve kolektörü döşendi. 19 bin 517 metre atıksu tünelinin inşaatı devam ediyor. Biten ve devam eden atıksu yatırımlarının toplam maliyeti 140 milyon TL. Ayrıca; 426 bin metre atıksu şebekesi ve kolektörü, 5 bin metre atıksu tüneli ile toplam günlük 215 bin metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip Selimpaşa, Silivri ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri’nin de yapımı planlanıyor. Bölgede planlanan atıksu yatırımların toplam maliyeti 400 milyon TL. Bu bölgede biten, devam eden ve planlanan atıksu yatırımlarının toplam tutarı 540 milyon TL.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.